Οι σειρές επιστημονικής φαντασίας/θρίλερ έχουν αποτελέσει συχνή επιλογή μεγάλων αμερικάνικων τηλεοπτικών δικτύων τα τελευταία χρόνια. Το «Helix» που εξετάζουμε εδώ είναι μια από τις πολυάριθμες σειρές sci-fi/θρίλερ χαρακτήρα με πινελιές τρόμου που έπαιξε δυναμικά μέσα στο 2014. Προβλήθηκε από τον συνήθη οικοδεσπότη τέτοιων σειρών, το αμερικάνικο Syfy στις αρχές του 2014. Ο πρώτο κύκλος αποτελείται από 13 επεισόδια, διάρκειας λίγο λιγότερο από 40 λεπτά έκαστο.
Η υπόθεση επικεντρώνεται σε μια επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που μεταβαίνει σ’ έναν επιστημονικό σταθμό βιολογικών ερευνών στην Ανταρκτική για να διερευνήσει την εξάπλωση ενός επικίνδυνου ιού. Μερικοί από τους προσβληθέντες έχουν θεραπευτεί όμως άλλοι έχουν μετατραπεί σε επιθετικά αιμοδιψή πλάσματα, κάτι σαν ζόμπι. Σύντομα όμως οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι έχουν εγκλωβιστεί σ’ ένα κουβάρι επικίνδυνων γεγονότων που απειλεί όχι μόνο όσους βρίσκονται στο σταθμό αλλά και την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
Το όνομα του επικεφαλής επιστήμονα της βάσης είναι Dr. Hetake. Πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο με τη φράση He take(s). Το γιατί θα το διαπιστώσετε βλέποντας τον πρώτο κύκλο της σειράς.
Το «Helix» σίγουρα δεν προσφέρει καινοτομίες και πρωτότυπες ιδέες. Τα θέματά του τα έχουμε ξαναδεί πολλάκις και σε καλύτερες παραγωγές. Παρόλα αυτά δεν είναι αδιάφορο αφού με τις συγκλονιστικές ανατροπές και εκπλήξεις που εκδηλώνονται στο ροή των γεγονότων καταφέρνει να συντηρήσει το ενδιαφέρον μας και να μας κάνει να θέλουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος της ιστορίας. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του είναι ο απρόβλεπτος ρόλος των χαρακτήρων. Δηλαδή μέχρι το τέλος της σειράς δεν ξέρεις με σιγουριά για όλους ποια πλευρά υποστηρίζουν και ποιοι είναι οι πραγματικοί τους σκοποί.
Από την άλλη, η σειρά πάσχει από αρκετά νεκρά διαστήματα με ανούσιες υποπλοκές και παραπανίσιους διαλόγους ενώ δεν λείπουν και οι τυπικές αμερικανιές όπως τα περιττά ρομάντζα σε δύσκολες συνθήκες και οι εφετζίδικοι ηρωισμοί. Είναι θετικό που κάθε επεισόδιο δείχνει τα γεγονότα μίας και μοναδικής ημέρας αλλά έπρεπε να πατηθεί λίγο γκάζι παραπάνω σε μερικά απ’ αυτά. Εκτός από το ασφυκτικό περιβάλλον της επιστημονικής βάσης, βλέπουμε και λίγες εξελίξεις στο παγωμένο περιβάλλον της Ανταρκτικής και σπάει η μονοτονία.
Τα στοιχεία τρόμου εντοπίζονται ως επί το πλείστον στους μολυσμένους από τον ιό που επιτίθενται στο προσωπικό της βάσης καθώς και σε κάποιες σκληρές σκηνές με πλούσιο gore. Από ερμηνείες ξεχωρίζουν οι Billy Campbell (Enough, Dracula) και Kyra Zagorsky (The Pastor’s Wife) ως ηγετικά μέλη της επιστημονικής ομάδας του CDC και ο Ιάπωνας Hiroyuki Sanada (Wolverine, 47 Ronin) ως ο αινιγματικός επικεφαλής της ανταρκτικής βάσης.
Αν σας αρέσουν οι σειρές που ανακατεύουν επιστημονική φαντασία και τρόμο, η παρακολούθηση του πρώτου κύκλου του «Helix» λογικά κάτι έχει να σας δώσει. Δε νομίζω όμως ότι πρόκειται για μια από τις κορυφαίες παραγωγές αυτού του στιλ. Υπάρχουν ταινίες και σειρές που τα καταφέρνουν καλύτερα.