Reviews
Διαβάζετε
Silent Night, Bloody Night
0

Silent Night, Bloody Night

από 21/12/2014

Αιματοβαμμένη Νύχτα

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «Silent Night, Bloody Night» περιστρέφεται γύρω από τον Jeffrey Butler, ο οποίος προσπαθεί να πουλήσει το σπίτι που κληρονόμησε από τον παππού του. Ωστόσο, το σπίτι με το σκοτεινό παρελθόν και τα κρυμμένα μυστικά, γίνεται άντρο ενός μανιακού που το’ σκασε από ψυχιατρικό ίδρυμα. Εκεί καλεί συγκεκριμένα άτομα της γύρω περιοχής με σκοπό να τα σφάξει για κάποιο μυστηριώδη λόγο.

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

1974

Σκηνοθεσία

Theodore Gershuny

Παραγωγή

Ami Artzi, Jeffrey Konvitz, Lloyd Kaufman, Frank Vitale

Σενάριο

Theodore Gershuny, Jeffrey Konvitz, Ira Teller

Ηθοποιοί

Patrick O'Neal, James Patterson, Mary Woronov, John Carradine

Μουσική

Gershon Kingsley

Εταιρείες Παραγωγής

Armor Films Inc., Cannon Productions, Jeffrey Konvitz Productions, Zora Investments Associates

Γνωστή και ως

Night of the Dark Full Moon
Death House
Ήσυχη αλλά Ματωμένη Νύχτα

Μεταφρασμένος Τίτλος

Αιματοβαμμένη Νύχτα

Σλόγκαν

The mansion... the madness... the maniac... no escape.

Γλώσσα

Αγγλικά

Box Office

$295.000

Διάρκεια

85 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Το φιλμ αυτό παραλίγο να θαφτεί και να περάσει εντελώς απαρατήρητο. Την γνωστοποίησή του οφείλει στο αμερικανικό show Elvira’s Movie Maccabre κάπου στα μέσα των 80s και από τότε συντηρεί ένα μικρό κύκλο οπαδών. Επίσης θεωρείται ένα από τα πρωιμότερα slasher ή τουλάχιστον slasheroειδή μαζί με το «Black Christmas» (1974) και από αυτή την άποψη έχει μια ιδιαίτερη ιστορική αξία.

Ας αφήσουμε στην άκρη όμως τα ιστορικά στοιχεία κι ας περάσουμε στα αμιγώς φιλμικά. Τα αξιοπρόσεκτα ονόματα των John Carradine, Patrick O’ Neil και της cult ηθοποιού Mary Woronov μας προϊδεάζουν για μεγάλα πράγματα. Όπως όμως συμβαίνει ουκ ολίγες φορές σε τέτοιες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι κατώτερο του αναμενόμενου απογοητεύοντας τους οπαδούς ακόμα και του cult horror. Δεν είναι ότι οι ηθοποιοί δεν ανταποκρίνονται στη δουλειά τους –αν και τι να τον κάνουμε έναν Carradine όταν δεν ψελλίζει ούτε λέξη σ’ όλη την ταινία;- αλλά περισσότερο το ελαττωματικό σενάριο και ο βραδύς ρυθμός που καταδικάζουν την ταινία. Ειδικά το σενάριο, μοιάζει αναποφάσιστο και προχειρογραμμένο όντας ο κύριος αρνητικός παράγοντας του «Silent Night, Bloody Night».

silent night bloody night 1974

Το φιλμ κυκλοφόρησε και ως «Night of the Dark Full Moon» ενώ το 1981 επανακυκλοφόρησε ως «Death House». Ο πρόχειρος τίτλος του που τελικά δεν διατηρήθηκε ήταν ο παράξενος «Zora».

Το αφηγηματικό στιλ που ακολουθεί το φιλμ δεν έχει την προσεγμένη δομή που χρειαζόταν για να συνεπάρει τους θεατές και το όλο εγχείρημα φαίνεται άνευρο. Έτσι λοιπόν μας μένει μόνο η γνήσια ατμόσφαιρα τρόμου, η σκοτεινή φωτογραφία και το μυστήριο σχετικά με την ταυτότητα του φονιά για να μας ψυχαγωγήσουν κάτι που ευτυχώς συμβαίνει ως έναν βαθμό. Δεν αρκούν όμως για να καταστήσουν το «Silent Night, Bloody Night» καλή ταινία. Ελάχιστο είναι και το gore οπότε αν προτιμάτε αιματοβαμμένα φιλμ τρόμου, σίγουρα αυτό εδώ δεν είναι για εσάς, παρά τον αντιφατικό -ως προς το gore- τίτλο του.

silent night bloody night 1972


silent night bloody night dvd

silent night bloody night poster

silent night bloody night review


Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Ένας τρομακτικός φόνος όπου το θύμα ακινητοποιημένο στο πάτωμα φωτίζεται στο πρόσωπο από τον φακό του δολοφόνου ο οποίος του αφηγείται κάποια πραγματάκια πριν το σκοτώσει. Από τις λίγες εμπνευσμένες σκηνές του έργου.

Θετικά

Σκοτεινή φωτογραφία, αυθεντική ατμόσφαιρα τρόμου, ύπαρξη στοιχειώδους έστω μυστηρίου.

Αρνητικά

Προβληματικό σενάριο με προχειρότητες, επιπολαιότητες και έλλειψη καλών ιδεών. Επίσης ο ενοχλητικά αργός ρυθμός του φιλμ.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Μόνο για ιστορικούς λόγους ή αν θέλετε να εντρυφήσετε στο θέμα της διαμόρφωσης του slasher ιδιώματος.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.