Αρχική Reviews Movies Silent Night, Deadly Night (Άγια νύχτα, νύχτα θανάτου) Review

Silent Night, Deadly Night (Άγια νύχτα, νύχτα θανάτου) Review

Το «Silent Night, Deadly Night» παρουσιάζει το μακελειό που προκαλεί ένας ψυχολογικά διαταραγμένος νέος ντυμένος Άι Βασίλης στη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Silent Night, Deadly Night (Άγια νύχτα, νύχτα θανάτου) Review

Στις ένδοξες εποχές του slasher υπήρξε ένα φιλμ που ξεχώρισε από την εν λόγω συνομοταξία όχι λόγω κάποιας τεχνικής ανωτερότητας αλλά εξαιτίας του προκλητικού κεντρικού του θέματος. Αλήθεια πόσες φορές έχετε δει Άι Βασίλη σφαγέα; Μάλλον όχι πολλές. Ε λοιπόν στο «Silent Night Deadly Night» του 1984 η συμπαθητική στρουμπουλή μορφή της λαογραφίας των Χριστουγέννων μετουσιώνεται σ’ έναν ψυχοπαθή φονιά που αμαυρώνει το εορταστικό πνεύμα με το δολοφονικό του κρεσέντο.

Στο «Silent Night Deadly Night», ο δολοφόνος Άι Βασίλης ενσαρκώνεται από έναν δεκαοχτάχρονο νέο που μεγάλωσε ορφανοτροφείο κάτω από την αυστηρή εποπτεία της ηγουμένης και διευθύντριας του ιδρύματος. Ο άτυχος Billy έχασε τους γονείς του σε παιδική ηλικία σ’ ένα τραγικό συμβάν. Ένας εγκληματίας ντυμένος Άι Βασίλης δολοφόνησε τους γονείς του μπροστά στα μάτια του τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ο πιτσιρικάς ξέφυγε αλλά το σοκ δεν έπαψε να τον συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του με αποτέλεσμα μια μόνιμη φοβία για τη φιγούρα του Άι Βασίλη. Ήταν και οι αυστηρές τιμωρίες που του επέβαλλε η αντιπαθητική ηγουμένη στο ορφανοτροφείο για πταισματάκια, ε δεν θέλει πολύ για να του γυρίσει το μυαλό στα 18 του.

Σε αυτή την ηλικία λοιπόν ο Billyπαίρνει εξιτήριο και εργάζεται σ’ ένα κοντινό κατάστημα παιχνιδιών. Στην αρχή όλα φαίνεται να κυλούν ομαλά με τον ορφανό νέο να προσαρμόζεται άριστα στο νέο περιβάλλον. Όταν όμως φτάνουν τα Χριστούγεννα και η διοίκηση αποφασίζει να τον ντύσει Άι Βασίλη για να χαροποιεί τα παιδάκια του καταστήματος, ο Billy χάνει την ψυχική του ισορροπία, το παλιό τραυματικό σοκ τον κυριεύει και τώρα ετοιμάζεται να μοιράσει όχι δώρα όπως θα έκανε ένας νορμάλ Άι Βασίλης, αλλά…θάνατο με ποικίλους τρόπους. Τσεκουριές, μαχαιριές, στραγγαλισμοί με καλώδιο χριστουγεννιάτικου φωτισμού, ρίψη θυμάτων από παράθυρα ακόμα και βολές με τόξο περιλαμβάνονται στο φονικό μενού του. Μια από τις ευαίσθητες καλόγριες του ορφανοτροφείου όπου μεγάλωσε προσπαθεί να τον εντοπίσει με τη βοήθεια της αστυνομίας γνωρίζοντας ότι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων είναι η επιστροφή του Billyστο ορφανοτροφείο όπου στεγάζονται πολλά απροστάτευτα παιδάκια…

Τις πρώτες ημέρες της προβολής του «Silent Night Deadly Night» στις αμερικάνικες αίθουσες, πλήθη εξαγριωμένων οικογενειών πολιόρκησαν τους κινηματογράφους όπου παιζόταν ζητώντας από τους εισερχόμενους να υπογράψουν αιτήσεις για την απόσυρσή του. Τελικά λόγω της δριμείας κριτικής που δέχτηκε αλλά και των έντονων πιέσεων οι υπεύθυνοι παραγωγής απέσυραν την ταινία μετά από δύο βδομάδες. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το σαββατοκύριακο που ξεκίνησε η προβολή του ξεπέρασε σε εισπράξεις το θρυλικό πλέον «A Nightmare On Elm Street» του Wes Craven το οποίο έκανε πρεμιέρα το ίδιο σαββατοκύριακο.

Ok, σίγουρα το «Silent Night Deadly Night» έχει κάποιες σεναριακές αφέλειες από το ξεκίνημα κιόλας που ο παππούς του μικρού Billy παύει για λίγο να είναι φυτό απλά και μόνο για να τρομάξει τον ανυποψίαστο εγγονό του. Παραδόξως όμως οι αφέλειες αυτές προσπερνιούνται εύκολα χωρίς να ζημιώνουν την διασκεδαστική ροή του έργου. Οι φόνοι δεν είναι από τους πιο αιματηρούς που έχουμε δει (με κάποιες εξαιρέσεις) είναι όμως πολλοί αριθμητικά ικανοποιώντας τους φίλους του slasher. Το χιονισμένο χριστουγεννιάτικο τοπίο και η κεντρική ιδέα για το image του δολοφόνου είναι όλα τα λεφτά εδώ και απ’ αυτά αποκτά cultαξία το φιλμ. Η πλοκή εξελίσσεται προβλέψιμα αν και δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Στα συν της ταινίας η σύντομη συμμετοχή της πάντα θερμής Linnea Quigley, μια από τις αγαπημένες scream queen του horror κοινού της οποίας το τετ α τετ με τον φονιά θα σας μείνει αξέχαστο. Ο πανικός που προκάλεσε το «Silent Night Deadly Night» στο συντηρητικό κοινό και σε κριτικούς που το έθαψαν αποτελεί έναν ακόμα λόγο για να το επιβραβεύσουμε! Χε χε…

Θετικά: Πρωτότυπη ενδυμασία του φονιά, πληθώρα φονικών, διασκεδαστική συμμετοχή της scream queen Linnea Quigley.

Αρνητικά: Ορισμένες σεναριακές αφέλειες και κοινοτοπίες.

Συμπέρασμα: Αξιόλογο slasher από την χρυσή εποχή των 80s με ιδιαίτερη, χριστουγεννιάτικη ταυτότητα. Συστήνεται για τις γιορτές των Χριστουγέννων όπου μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερο χαβαλέ.

Βαθμός:

Gore:

👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Ένα ανατριχιαστικό ξεκοίλιασμα μέσα στο παιχνιδάδικο.
  2. Ένας αποτρόπαιος φόνος που το θύμα καρφώνεται στα κέρατα ταριχευμένης αντιλόπης.
  3. Ένας βίαιος αποκεφαλισμός πάνω σε έλκηθρο.
  4. Ο διάλογος του ντυμένου ΆιΒασίλη Billy μ’ ένα ανυποψίαστο κοριτσάκι που νομίζει ότι έχει πράγματι τον Άι Βασίλη μπροστά του! Εμπνευσμένη σκηνή με αγωνία για το τι θα συμβεί στο κοριτσάκι!
Exit mobile version