Σίγουρα μιλάμε για μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς. Ο λόγος φυσικά για το «Smile» του φρέσκου στο χώρο σκηνοθέτη Parker Finn. Ο ταλαντούχος κινηματογραφιστής βασίστηκε στο short φιλμ που έκανε το 2020 (Laura Hasn’t Slept), φτιάχνοντας μια ολοκληρωμένη και καθηλωτική ταινία τρόμου. Η υποδοχή από κοινό και κριτικούς ήταν απρόσμενα καλή, ενώ θαυμάσια τα πήγε και στο box office αποκομίζοντας 216,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως!
Η ευρηματική υπόθεση κερδίζει από την αρχή τις εντυπώσεις. Μια ψυχίατρος βιώνει αναπάντεχο σοκ μετά την δυσάρεστη εξέλιξη που παίρνει η τελευταία της συνάντηση με μια ψυχικά διαταραγμένη ασθενή. Από εκείνο το σημείο η ψυχίατρος αρχίζει να βλέπει και να ακούει διάφορα τρομακτικά φαινόμενα. Η ψυχίατρος προσπαθεί να λύσει το μυστήριο και να αποβάλλει από τη ζωή της την εφιαλτική κατάρα προτού είναι αργά για την ίδια και τους γύρω της .
Κινούμενο στα μονοπάτια του μεταφυσικού και ψυχολογικού τρόμου, το «Smile» μας υπενθυμίζει μέσω της δραματικής περιπέτειας της ηρωίδας, πόσο επιδραστικά μπορεί να είναι στη ζωή ενός ατόμου τα έντονα ψυχολογικά τραύματα. Η ανατριχιαστική οντότητα που καταδιώκει και απειλεί την ζωή της ψυχιάτρου, μπορεί να ερμηνευτεί ως η οπτικοποιημένη αλληγορία της μετατραυματικής διαταραχής που την ταλανίζει.
Ο αρχικός τίτλος του φιλμ ήταν «Something’s Wrong With Rose».
Το παραπάνω μοτίβο το είδαμε και σε άλλες δημοφιλείς ταινίες τρόμου της νεότερης εποχής όπως στα «The Babadook» και «It Follows» – εκπληκτικές κινηματογραφικές δουλειές αμφότερες. Σε όλες αυτές της ταινίες, ενεργοποιείται ως απειλητική οντότητα ο ταραγμένος ψυχολογικός κόσμος των πρωταγωνιστών παράγοντας τρομακτικά αποτελέσματα στο παρόν. Το «Smile» βέβαια διαφέρει αισθητά από τις παραπάνω ταινίες στον τομέα της βίας, αφού περιέχει ορισμένες πραγματικά σοκαριστικές σκηνές που διαταράσσουν τα στομάχια μας.
Ανατριχιαστικά κοψίματα λαιμών, φρικιαστικές ψαλιδιές στο πρόσωπο και σύνθλιψη προσώπων με σφυριά είναι κάποιες από τις αιματοβαμμένες στιγμές που ανεβάζουν τον δείκτη του σοκ σε απρόσμενα υψηλά επίπεδα για ταινία ψυχολογικού τρόμου. Τα σαδιστικά χαμόγελα των θυμάτων καθιστούν αυτές τις σκηνές ακόμη πιο τρομακτικές. Μαζί με το gore το φιλμ θα σας τρομάξει με χρήση επιτυχημένων jump scares και καλοφτιαγμένων ειδικών εφέ για την διαβολική οντότητα.
Τα λίγα παράπονα που έχω βρίσκονται στην έλλειψη κατατοπιστικών εξηγήσεων και την σεναριακή αμηχανία που επικρατεί στο φιλμ καθώς βαδίζουμε προς την τελική ευθεία. Η δεύτερη είχε ως αποτέλεσμα την αχρείαστη επιμήκυνση της διάρκειας του έργου με κίνδυνο να κουράσει τον θεατή. Οι ερμηνείες είναι γενικά καλές, ειδικά της πρωταγωνίστριας ψυχιάτρου, αλλά νομίζω πως κάποιοι χαρακτήρες ήταν παραπανίσιοι ή δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς.
Κοντολογίς, το «Smile» είναι ένα δυναμικό φιλμ και από τα καλύτερα τους έτους στην υποκατηγορία του ψυχολογικού και μεταφυσικού τρόμου. Είναι σκηνοθετικά προσεγμένο και σεναριακά ικανοποιητικό. Συνδυάζει υποδειγματικά το ακραίο gore με το supernatural, χωρίς το ένα στοιχείο να ενεργεί εις βάρος του άλλου. Αν σας άρεσαν παρόμοιες ταινίες αλληγορικού τρόμου όπως αυτές που αναφέραμε, τότε είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε και το «Smile».