The Spiral Staircase

Βουβός Πόθος

Από τα βάθη του χρόνου έρχεται αυτή η σπουδαία ταινία του μετρ των θρίλερ και των φιλμ νουάρ, Robert Siodmak (Phantom Lady, The Killers). Αν και συνήθως το «The Spiral Staircase» εντάσσεται στην κατηγορία «θρίλερ/μυστηρίου», πολύ εύκολα θα μπορούσε να μεταπηδήσει και στον τρόμο αφού διαθέτει ουκ ολίγα τρομακτικά στοιχεία που αναστατώνουν τον θεατή. Η ταινία βασίζεται στην αστυνομική νουβέλα «Some Must Watch» (1933) της Ethel Lina White σε βιβλίο της οποίας είχε στηριχτεί και ο μέγιστος Αλφρεντ Χίτσκοκ για την κλασική κατασκοπική ταινία του «Η Εξαφάνιση της Κυρίας» (1938).

Τα γεγονότα διαδραματίζονται κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα. Ηρωίδα είναι μια όμορφη μουγκή κοπέλα που έχασε τη λαλιά της όταν πολύ παλιά είδε τους γονείς της να πεθαίνουν σε πυρκαγιά. Η κοπέλα διαμένει στο αρχοντικό μιας ευκατάστατης οικογένειας όπου και εργάζεται, βοηθώντας ειδικότερα την άρρωστη μητέρα της οικογένειας. Στο σπίτι κατοικούν ακόμη οι δύο ενήλικες γιοι, μια γραμματέας, μια νοσοκόμα, μια οικονόμος με αδυναμία στο αλκοόλ και ο σύζυγός της που αναλαμβάνει χειρονακτικές κυρίως δουλειές. Α, να μην ξεχάσουμε και το παχουλό μπουλντόγκ που απολαμβάνει τα χάδια των κατοίκων…

Στην περιοχή δρα ένας παρανοϊκός που δολοφονεί γυναίκες με σωματικές αναπηρίες. Ένα βροχερό βράδυ, η κατάκοιτη μητέρα της οικογένειας διαισθάνεται ότι η αγαπημένη της βοηθός κινδυνεύει και προσπαθεί να την πείσει να φύγει από το σπίτι. Η μουγκή κοπέλα φαίνεται πως πείθεται όμως κάποιες πρακτικές δυσκολίες καθυστερούν την αναχώρησή της. Ό, τι πρέπει δηλαδή για τον μυστηριώδη δολοφόνο που τριγυρνά στους σκοτεινούς χώρους του σπιτιού έτοιμος για το επόμενο χτύπημά του…

Οι κοντινές λήψεις στα μάτια του δολοφόνου απεικονίζουν στην πραγματικότητα τα μάτια του σκηνοθέτη της ταινίας, Robert Siodmak.

Το «The Spiral Staircase» είναι ένα έξοχο θρίλερ με μυστήριο, σασπένς, επιβλητική ατμόσφαιρα και εξαιρετική σκηνοθεσία. Περίτεχνες λήψεις όπως αυτές στους χώρους του ψυχρού σπιτιού και στα αγριεμένα μάτια του δολοφόνου προκαλούν γνήσιες ανατριχίλες ακόμα και σήμερα. Η απομόνωση του σπιτιού, η ακατάπαυστη βροχή που το χτυπά, οι ηχηροί κεραυνοί, η ασπρόμαυρη φωτογραφία, είναι στοιχεία που συμβάλλουν στην παγίωση αληθινά τρομακτικού κλίματος. Αλλά αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι η αδύναμη φύση της πρωταγωνίστριας. Όντας μουγκή αδυνατεί να εκφράσει δυνατά τον τρόμο που νιώθει πέρα από τις παραμορφωτικές εκφράσεις του προσώπου της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «The Spiral Staircase» γνώρισε δύο κατώτερα remakes, ένα το 1975 και άλλο ένα το 2000. Οπωσδήποτε αν πρέπει να δείτε κάποιο, προτιμήστε αυτό εδώ του 1945. Μη σας προβληματίζει η πανάρχαιη ημερομηνία. Πρόκειται για μια ταινία που αντέχει στο χρόνο και αξίζει περισσότερη αναγνώριση στους κύκλους των φίλων του καλού, ψυχολογικού τρόμου.

Βαθμός
Κλασικό ψυχολογικό θρίλερ των 40s με έντονη ατμόσφαιρα που καθηλώνει. Δεν ξεπεράστηκε ποτέ από κανένα remake.
Horrormovies.grhttps://horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή

Ash vs Evil Dead – Season 2 Review

Army of the Dead Review