Αρχική Reviews Movies Διδακτορική διατριβή (Tesis) Review

Διδακτορική διατριβή (Tesis) Review

Το «Tesis» ακολουθεί μια φοιτήτρια στην Ισπανία η οποία βλέπει ένα snuff φιλμ στο πλαίσιο της πτυχιακής της εργασίας και διαπιστώνει έντρομη ότι η κοπέλα που δολοφονείται στο φιλμ ήταν φοιτήτρια του πανεπιστημίου όπου σπουδάζει.

Πρόκειται για το αξιοπρόσεκτο ντεμπούτο του Alejandro Amenabar, του χαρισματικού σκηνοθέτη του «Οι Άλλοι». Στο «Tesis» ο Ισπανοχιλιανός σκηνοθέτης καταπιάνεται μ’ ένα όχι και τόσο διαδεδομένο θέμα, αυτό των snuff ταινιών στις οποίες λέγεται ότι οι εικόνες βίας, φόνων, βασανισμών κλπ διεξήχθησαν στην πραγματικότητα και με αληθινά θύματα. Παρά το ανεπιβεβαίωτο των σχετικών ισχυρισμών ο Amenabar παρουσιάζει το θέμα με δυναμισμό και τολμηρή σκηνοθεσία, αν και το τελικό αποτέλεσμα χάνει λίγο εξαιτίας ορισμένων μέτριων ερμηνειών καθώς και του σεναριακού ξεχειλώματος.

Πρωταγωνίστρια του φιλμ είναι η Angela, φοιτήτρια κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. Στην πτυχιακή της εργασία έχει επιλέξει να ασχοληθεί με το θέμα της οπτικοακουστικής βίας και γι’ αυτό το λόγο αναπτύσσει φιλία με έναν συμφοιτητή της και ολίγον τι φρικιό, τον Chema ο οποίος διατηρεί πλούσια συλλογή βίαιων ταινιών και ταινιών πορνό. Ένα απρόοπτο και συνταρακτικό γεγονός θα αλλάξει τη ζωή της Angela. Η νεαρή φοιτήτρια βρίσκει τον καθηγητή της νεκρό σε μια αίθουσα της σχολής. Ο καθηγητής φαίνεται ότι απεβίωσε ενώ παρακολουθούσε μια ταινία από την ταινιοθήκη του πανεπιστημίου.

Η Angela παίρνει την ταινία και τη βλέπει μαζί με τον Chema. Έντρομοι ανακαλύπτουν ότι η κοπέλα που ξυλοκοπείται και δολοφονείται στο φιλμ ήταν φοιτήτρια στη σχολή τους και είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς πριν από δύο χρόνια. Όσο όμως η Angela διερευνά το θέμα και εισέρχεται βαθύτερα στην υπόθεση, τόσο περισσότερο κινδυνεύει καθώς όποιος διέπραξε το ειδεχθές έγκλημα στο snuff film, δεν φαίνεται να βρίσκεται και πολύ μακριά.

Το «Tesis» έτυχε μεγάλης αναγνώρισης στην Ισπανία κερδίζοντας εκείνη τη χρονιά 7 βραβεία Goya, μεταξύ των οποίων και καλύτερης ταινίας.

Σε γενικές γραμμές η δουλειά του Amenabar είναι ενδιαφέρουσα και εμπνευσμένη. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης εισάγει στο φιλμ του σκοτεινή ατμόσφαιρα καθώς και ένα ρεαλιστικό κλίμα απαισιοδοξίας που αγγίζει τον θεατή. Ενίοτε μας στέλνει γνήσιες τρομάρες και ανατριχίλες όπως στη σεκάνς που οι δύο συνεργαζόμενοι φοιτητές αναζητούν απεγνωσμένα διέξοδο από ένα υπόγειο της σχολής τους.

Βέβαια δεν είναι όλα τόσο προσεγμένα αφού η ταινία έχει μερικές εμφανείς αδυναμίες με κυριότερες τη μέτρια ηθοποιία και κυρίως το ενοχλητικά παραφουσκωμένο σενάριο. Έχω την εντύπωση ότι δεν έπρεπε να το τραβήξει τόσο πολύ ο Amenabar. Η μεγάλη διάρκεια ήταν αχρείαστη και το μόνο που κατάφερε με τα σεναριακά ξεχειλώματα ήταν να μας κουράσει. Προσωπικά θα προτιμούσα και 1-2 υπόπτους ακόμα πέρα από τους ελάχιστους υπάρχοντες.

Πάντως το «Tesis» βλέπεται ευχάριστα και είναι καλύτερο από πολλές αμερικανιές της σειράς με αφελείς καταδιώξεις ζουμερών φοιτητριών από φονιάδες του γλυκού νερού. Εδώ υπάρχει αυθεντικό σασπένς και όλα δείχνουν πιο ρεαλιστικά. Δώστε του μια ευκαιρία. Αν κιόλας λάβουμε υπόψη το εξαιρετικά περιορισμένο budget που είχε στη διάθεσή του ο Amenabar καταλαβαίνουμε γιατί η εν λόγω ταινία είναι περισσότερο σημαντική απ’ όσο φαίνεται.

Θετικά: Πλούσιο σασπένς, ενδιαφέρουσα υπόθεση, σκοτεινή ατμόσφαιρα απελπισίας.

Αρνητικά: Παράλογα μεγάλη διάρκεια, κάποιες μέτριες ερμηνείες

Συμπέρασμα: Αξιόλογο και αγωνιώδες φιλμ τρόμου γύρω από τα snuff films. Χωρίς την υπερβολικά μεγάλη διάρκεια θα ήταν ακόμα πιο συμπαγές.

Βαθμός:

Gore:

👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Το κυνηγητό της Angela από ένα μυστηριώδη φοιτητή της σχολής της. Αγωνιώδης σεκάνς που στηρίζεται πολύ στα εκφραστικά βλέμματα των ηθοποιών για να μας αγχώσει.
  2. Ο εγκλωβισμός της Angela και του Chema στο σκοτεινό υπόγειο του πανεπιστημίου και η αγχώδης προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν.

Exit mobile version