Αρχική Reviews Movies Ο αόρατος βιαστής (The Entity) Review

Ο αόρατος βιαστής (The Entity) Review

Στο «Entity» μια γυναίκα και μητέρα ενός εφήβου και δύο μικρότερων κοριτσιών, βασανίζεται από απανωτούς βιασμούς από έναν άγνωστο και αόρατο δράστη. Σκοπός της είναι να αποκαλύψει ότι οι επιθέσεις που δέχεται είναι αληθινές ακόμη και αν δεν έχει στα χέρια της απτές αποδείξεις.

Ο καρποφόρος Καναδός σκηνοθέτης Sidney J. Furie, το 1982 θέλησε να αποτυπώσει μια συγκλονιστική θεματολογία με την οποία, αιτιολογημένα, κανείς προηγουμένως δεν τόλμησε να καταπιαστεί. Η ταινία, βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Frank De Felitta (το 1978), εμπνευσμένα αμφότερα από μια πραγματική μαρτυρία μιας Αμερικανίδας ονόματι Doris Bither, που ισχυρίστηκε ότι τα φαντάσματα τριών αντρών την βίαζαν επανειλημμένως. Μερικά χρόνια αργότερα, η ισχυρή παρουσία της Barbara Hershey, μετέφερε στην μεγάλη οθόνη το σοκαριστικό ψυχολογικό βίωμα της καταγγέλλουσας με αφοπλιστικό ρεαλισμό, φέρνοντας μαζί και μια ανέλπιστα μεγάλη αναμπουμπούλα στα βλέμματα και την ψυχοσύνθεση χιλιάδων θεατών, κατά την θέαση των φρικιαστικών της επιθέσεων. Η ταλαντούχα ηθοποιός, ενσαρκώνει μια ελεύθερη μητέρα τριών παιδιών με διαφορετικές ηλικίες, έχοντας βιώσει πάνω από μια φορά την εγκατάλειψη από τον σύντροφό της. Έως τώρα, διαχειρίζεται ολομόναχη την επιμέλεια της οικογένειάς της και μάχεται καθημερινά με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, από τις οποίες ιδίως σε εκείνη των οικονομικών, δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει. Εργάζεται καθημερινά, ενώ συντηρεί κακήν κακώς ένα σπίτι στα προάστια, ικανό να βολέψει όλα τους τα μέλη. Παράλληλα, έχει μια ανισόρροπη σχέση με τον ωριμότερης ηλικίας Jerry, ο οποίος την επισκέπτεται ανά καιρούς αποκλειστικά και μόνο για να περάσει μια νύχτα μαζί της, με την πρόφαση ότι η δουλειά του τον αναγκάζει να αποφεύγει την δέσμευση.

Το «Entity» βρίσκεται ανάμεσα στην λίστα με τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών του μεγάλου σκηνοθέτη Martin Scorsece.

Μετά την πρώτη νύχτα που της συμβαίνει αυτό το τραγικό συμβάν ή αλλιώς την πρώτη της σεξουαλική επαφή με τον αόρατο επισκέπτη, εγκαταλείπει μαζί με τα παιδιά της την οικία για το υπόλοιπο της νύχτας και μεταφέρονται οικογενειακώς στην στενή της φίλη. Όμως μετά από έντονες ενστάσεις του συζύγου της, αναγκάζεται να επιστρέψει την επόμενη μέρα πίσω στον τόπο του «εγκλήματος», φοβούμενη ότι ο κίνδυνος έχει εγκατασταθεί απρόσκλητος στον χώρο τους. Με παρότρυνση της φίλης της, δέχεται να επισκεφτεί έναν ειδικό προκειμένου να λάβει μια εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη ύστερα από το αφόρητο σοκ. Προτού περισυλλέξει όλα τα στοιχεία που θα της επιτρέψουν να αποκαλύψει την αλήθεια, αρκείται στην ανιδιοτελή βοήθεια που δέχεται από τον περίγυρό της και αφότου εκείνος την εμπιστευτεί, επιθυμεί να φανερώσει όλη την αλήθεια ακόμη και αν αυτό επιφέρει προβληματισμούς σχετικά με την ψυχική της ισορροπία. Με την πάροδο της ιστορίας, ο ψυχαναλυτής της δένεται επικίνδυνα μαζί της, αφήνοντας τους συναισθηματισμούς του να τον συνεπάρουν και να προκαλέσουν πρόβλημα στην ιατρική της βελτίωση. Ύστερα εισχωρεί και εμβαθύνει στον χαρακτήρα και τα γεγονότα που έκαναν το πέρασμά τους στον βίο της έως τώρα, συμπεριλαμβάνοντας και την τραυματική της παιδική ηλικία. Η Carla (Barbara Hershey), ανοίγεται στον γιατρό της για την αιμομικτική πλατωνική της σχέση με τον πατέρα της και τα συμβάντα που συνέβαλλαν στην απομάκρυνσή της από εκείνον, από την τρυφερή της παιδική ηλικία και έπειτα. Συνεχίζει με την αντιδραστική της εφηβεία, κατά την διάρκεια της οποίας το «έσκασε» με έναν προβληματικό νέο, που δεν άργησε να εγκαταλείψει και εκείνη ενώ ταυτόχρονα και την ίδια την ζωή, αφήνοντάς της παρακαταθήκη ένα μωρό (τον έφηβο πια, γιο της, Billy). Μετά την κακή της εμπειρία με το ανδρικό φύλο, κάνει την εμφάνισή του, ο πατέρας των δύο μικρών της κοριτσιών, ο οποίος με την σειρά του, την εγκαταλείπει χωρίς ίχνος μεταμέλειας λίγο μετά την γέννησή τους.

Το πρωτότυπο σενάριο περιείχε μια σκηνή με αιμομικτικές νύξεις ανάμεσα στην Carla και τον γιο της, Billy. Εν τέλει δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στο τελικό αποτέλεσμα, κάνοντας τους όλους να απορούν για το τι αντίκρισμα θα είχε αυτό στην ανταπόκριση του κοινού.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα προαναφερθέντα, ο ψυχαναλυτής της Carla, έρχεται αντιμέτωπος με το συμπέρασμα ότι ο αόρατος βιαστής της, αποτελεί ένα φανταστικό «πρόσωπο» που έπλασε θελημένα η ίδια, επιδιώκοντας να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ως γυναίκα και δη ως απροστάτευτη μητέρα τριών παιδιών. Ο εχθρός είναι πανίσχυρος και παρόν σε όλες τις καθημερινές της στιγμές, σαν προστάτης εκείνης και της οικογένειάς της, παίρνοντας τον ρόλο του ανύπαρκτου πατέρα. Παρ’ ότι της επιτίθεται, κρύβει μια δύναμη προστασίας και ελέγχου που η πρωταγωνίστρια αποζητά απεγνωσμένα εδώ και πολλά χρόνια. Με αυτά τα δεδομένα, ο γιατρός πορεύεται και παλεύει διακαώς για την θεραπεία της, ως ένας επαγγελματίας επιστήμονας που στηρίζει τον κλάδο του και προστατεύει τους ασθενείς του από τα κακώς κείμενα των οπαδών του παραφυσικού. Όμως η ιστορία, παραθέτει στοιχεία που υποδηλώνουν το αντίθετο από μια απλή σεξουαλική φαντασίωση προερχόμενη από την Carla. Πέρα από τα βαριά χτυπήματα και σημάδια στο σώμα της, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε αλλόκοτα σημεία, αδύνατον να έχουν προέλθει από τα δικά της χέρια, διχάζει και η άποψη των μαρτύρων, που θα ήταν αδιανόητο να υποστηρίζουν σθεναρά κάτι τόσο τρελό, απλά και μόνο προκειμένου να μην την στεναχωρήσουν. Όπως και να χει, η Carla δεν χάνει χρόνο από το να δεχτεί την βοήθεια δύο παραψυχολόγων ώστε να φανερώσει ότι η παρουσία του αόρατου επισκέπτη, υπαινίσσεται την παρασιτική κατοικία εξωγήινων όντων στην ανθρωποκατοικημένη γη.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Βαθμολογία
Προηγούμενο άρθροArmy of the Dead Review
Επόμενο άρθροΜεταλλαγμένος μύκητας σπέρνει τον τρόμο στο The Spore
Όντας ανέκαθεν λάτρης των ταινιών (με μια έκδηλη αδυναμία στο είδος του τρομακτικού) και αδυνατώντας να αρκεστώ απλώς στην θέασή τους, επιχείρησα να τις «διαβάσω» και να τις αναλύσω λίγο εκτενέστερα…
Exit mobile version