Mexican Gothic: Ένα σύγχρονο γοτθικό θρίλερ τρόμου με φεμινιστική ματιά στο Μεξικό του ’50

Περιγραφή

Το Mexican Gothic ακολουθεί μια νεαρή κοπέλα από την Πόλη του Μεξικού η οποία μετά το ανησυχητικό γράμμα της νιόπαντρης ξαδέλφης της, μεταβαίνει στο απομακρυσμένο αρχοντικό όπου διαμένει για να την σώσει από τα σκοτεινά σχέδια της οικογένειας του συζύγου της. Εκεί διαπιστώνει ότι το σπίτι κρύβει διαβολικά μυστικά που μπορεί να βλάψουν τις δύο κοπέλες.


Κριτική βιβλίου

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα της Silvia Moreno-Garcia γνώρισε μεγάλη δημοφιλία στο αναγνωστικό κοινό του αγγλόφωνου κόσμου αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και πολλά βραβεία ή υποψηφιότητες για βράβευση. Ο λόγος για το Mexican Gothic το οποίο ήταν το 6ο βιβλίο στην παραγωγική καριέρα της Garcia η οποία συνεχίζει ακάθεκτη μέχρι σήμερα. Στην ελληνική αγορά το συναντάμε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Το βιβλίο μάς μεταφέρει στο Μεξικό της δεκαετίας του ’50. Η ιστορία επικεντρώνεται στις προσπάθειες μια κοπέλας να σώσει την ξαδέρφη της από τα δίχτυα μιας αλλόκοτης και ανατριχιαστικής οικογένειας που την κρατά «φυλακισμένη» κατά κάποιο τρόπο στο απόμερο αρχοντικό της στην μεξικάνικη επαρχία. Από νωρίς το βιβλίο μάς συστήνει την ηρωίδα του, την Νοεμί Ταμποάδα, μια νεαρή κοπέλα από την Πόλη του Μεξικού που ακολουθεί ξέφρενη νεανική ζωή με πάρτι, ποτά, τσιγάρα και αγόρια.

Η ρουτίνα της Νοεμί διακόπτεται όταν λαμβάνει ένα μυστηριώδες γράμμα από την ξαδέρφη της. Από το γράμμα γίνεται σαφές ότι η ξαδέρφη της βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο νέος της σύζυγος και η παράξενη οικογένειά του που κατοικούν στο Ψηλό Μέρος, δηλαδή σε ένα απομονωμένο σημείο πάνω σε ύψωμα κοντά σε ένα χωριό, φαίνεται ότι έχουν διαβολικά σχέδια για την άτυχη κοπέλα. Η Νοεμί εγκαθίσταται προσωρινά ως επισκέπτρια στο παλιομοδίτικο σπίτι για να διαπιστώσει ότι εκτός από την αφιλόξενη διάθεση των περισσότερων κατοίκων του, υπάρχει κάτι ακόμα πιο αλλόκοτο που καθορίζει τις ζωές όλων εκεί μέσα. Κάτι απρόσμενα τρομακτικό του οποίου η προέλευση στιγματίζεται από βίαια και ανατριχιαστικά γεγονότα στην περιοχή.

Η ιστορία που ξετυλίγεται στο Mexican Gothic σίγουρα δεν είναι τόσο πρωτότυπη. Πολλά επιμέρους στοιχεία τα έχουμε ξανασυναντήσει στη λογοτεχνία τρόμου και φανταστικού. Παλιά σπίτια κλασικής διακόσμησης, σκοτεινοί διάδρομοι, ομιχλώδη νεκροταφεία, μυστηριώδεις κατάρες και τρόμοι βιολογικής φύσεως αποτελούν τα «υλικά κατασκευής» του εν λόγω αναγνώσματος, συμπληρωμένα όμως με ορισμένες ξεχωριστές πινελιές. Τέτοιες είναι για παράδειγμα οι ενδιαφέρουσες αναφορές στην ιστορία του Μεξικού των τελευταίων αιώνων όπως ο Μεξικανικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, η εκμετάλλευση των ιθαγενών για εξόρυξη χρυσού και ασημιού από τους Άγγλους αποικιοκράτες και οι πόλεις φαντάσματα κοντά στα ορυχεία.

Ο δυναμικός χαρακτήρας της πρωταγωνίστριας αντανακλά την φεμινιστική ιδεολογία της συγγραφέως ενώ στο κείμενο βρίσκουμε πλείστες αναφορές στη γυναικεία καταπίεση από αυστηρούς συζύγους και μισογύνηδες πατεράδες που στέκονται ως αδιαμφισβήτητοι δυνάστες δυνάστες στην κεφαλή του οίκου τους. Η ηρωίδα με τις αδιάκοπες «επαναστατικές» μανούβρες της ανατρέπει το στάτους κβο στο οίκημα των οικοδεσποτών της, προκαλώντας την οργή των περισσότερων. Ταυτόχρονα όμως αναπτύσσει και μια αναπάντεχη φιλία που θα παίξει σημαντικό ρόλο στις δραματικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Εκτός από το περιβάλλον του παρακμιακού αρχοντικού, η αφήγηση κάνει λίγα διαλείμματα και από τη μουντάδα του Ψηλού Μέρους μάς μεταφέρει στο κοντινό χωρίο που συγκριτικά με το αρχοντικό είναι σαφώς πιο «ζωντανός» τόπος αλλά σε κατάσταση παρακμής σε σχέση με τα αναπτυγμένα αστικά κέντρα. Οι βασικοί χαρακτήρες εντοπίζονται στο αρχοντικό αλλά η πλοκή δίνει λίγο χώρο και σε κάποιους από το χωριό όταν τους χρειάζεται.

Οι πρωταγωνιστές ξεχωρίζουν αμέσως. Είναι ιδιαίτεροι και σχετικά λίγοι με αποτέλεσμα η ανάγνωση του βιβλίου να είναι αρκετά εύκολη χωρίς να προκύπτει ανάγκη να ξαναπάς σε προηγούμενες σελίδες για να φρεσκάρεις τη μνήμη σου για τον ρόλο του καθενός. Οι περιγραφές της Silvia Moreno-Garcia διαθέτουν λεκτικό πλούτο, ένταση και ευρηματικότητα. Όσον αφορά την υφή της ιστορίας συναντάμε επιρροές από H.P. Lovecraft, Daphne du Maurier και Guillermo del Toro. Γενικά το συγγραφικό στιλ βγάζει τον απαραίτητο επαγγελματισμό όπως ήταν αναμενόμενο.

Η πλοκή του Mexican Gothic τώρα έχει ενδιαφέρον αλλά θεωρώ πως σε κάποια σημεία παρουσιάζει προβλήματα όπως επαναλήψεις και στασιμότητα. Εύκολες, απλοϊκές λύσεις τύπου «ειδικού ροφήματος» για την αντιμετώπιση της απειλής με απογοήτευσαν. Μέσω των οραμάτων και των ονείρων της Νοεμί η Garcia προσπαθεί να οικοδομήσει σουρεαλιστική ατμόσφαιρα και να εντείνει τον τρόμο αλλά αυτό το πετυχαίνει μερικώς. Προσωπικά δεν ένιωσα ούτε την ανατριχίλα που θα ήθελα ούτε αντιλήφθηκα την πυκνή ατμόσφαιρα που πρέπει να έχουν οι νουβέλες γοτθικού τρόμου.

Οι διάλογοι της Νοεμί με τους αντιπάλους της περιέχουν τολμηρές εκφράσεις αλλά γενικά υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση. Η κλιμάκωση στο φινάλε είναι αρκετά δυναμική και μας φιλοδωρεί με υψηλές δόσεις αιματοβαμμένης βίας και αποτρόπαιων συμβάντων. Ωστόσο, το τελείωμα δεν απαλλάσσεται από τα κλισέ πολλών φινάλε ιστοριών τρόμου με τη φωτιά να αναλαμβάνει για πολλοστή φορά πρωταγωνιστικό ρόλο. Το τελευταίο κεφάλαιο ήταν αισθητά χλιαρό για τα γούστα μου με υπερβολικά προβλέψιμες και χαρούμενες στιγμές σαν τα παραμύθια με την πριγκίπισσα που δένεται με τον αγαπημένο της . Περίμενα περισσότερη δημιουργικότητα και κάτι πιο σοκαριστικό κρίνοντας από τον χαμό που έχει γίνει για το συγκεκριμένο βιβλίο.

Καλή δουλειά έγινε στη μετάφραση αφού το κείμενο ρέει κατανοητά και εύκολα χωρίς παραξενιές και ύποπτες αναφορές. Πέρα από το κυρίως κείμενο του μυθιστορήματος, η ελληνική έκδοση του Κλειδάριθμου δεν έχει κάτι extra που να χρειάζεται ειδική μνεία, πέρα από τις σύντομες ευχαριστίες της Garcia στο τέλος του βιβλίου και φυσικά το εκτεταμένο βιογραφικό της συγγραφέως. Αν σας αρέσουν τα μυθιστορήματα τρόμου που συνδυάζουν το γοτθικό στοιχείο με την αλλόκοτη βιολογία, τότε μάλλον αξίζει να διαβάσετε το Mexican Gothic. Μην περιμένετε μεγάλες πρωτοτυπίες όμως στο περιεχόμενό του.

Οπισθόφυλλο του βιβλίου «Mexican Gothic».

Σύνοψη κριτικής για το Mexican Gothic

Αν σας αρέσουν τα μυθιστορήματα τρόμου που συνδυάζουν το γοτθικό στοιχείο με την αλλόκοτη βιολογία, τότε μάλλον αξίζει να διαβάσετε το Mexican Gothic.

Βαθμολογία:
3

Πληροφορίες βιβλίου

Συγγραφέας
Silvia Moreno-Garcia
Εκδόσεις
Κλειδάριθμος
Ελληνική Έκδοση
2021
Σελίδες
408
ISBN
9789606452123