Άλλη μια μεταφορά βιβλίου του Stephen King στον κινηματογράφο που αφήνει ανάμεικτες εντυπώσεις. Πρόκειται για το «Needful Things», την πρώτη ολοκληρωμένη σκηνοθετική απόπειρα του Αμερικανού Fraser Clarke Heston (γιος του μεγάλου ηθοποιού Charlton Heston) εκτός τηλεόρασης. Έχοντας αρκετές διαφορές από το βιβλίο του 1991, η φιλμική αυτή εκδοχή κινείται σε μέτρια επίπεδα χωρίς να καταφέρνει να απογειωθεί ποτέ, παρά το δυνατό cast και τις ιδανικές προϋποθέσεις.
Σχετικά με την υπόθεση, αυτή έχει να κάνει με το άνοιγμα ενός καινούργιου μαγαζιού αντικών και διάφορων παλιών αντικειμένων από ένα μυστηριώδη τύπο με το όνομα Leland Gaunt (Max von Sydow), στη μικρή μυθική πόλη του Castle Rock (η οποία έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις σε δουλειές του Stephen King). Ο κύριος Gaunt προσελκύει σύντομα τη νέα του πελατεία και ξεκινάει μπίζνες. Οι αγοραπωλησίες όμως δεν είναι αυτό που φαίνονται και σταδιακά στρέφουν τους κατοίκους της μικρής πόλης τον ένα ενάντια στον άλλο μέσω ποικίλων μορφών βίας και φονικών. Κάποια στιγμή ο σερίφης της πόλης Alan Pangborn (Ed Harris), μετά τα δυσάρεστα ξεσπάσματα βίας αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με το νέο μαγαζάτορα και πραγματοποιεί έρευνα για την διασαφήνιση της ταυτότητάς του. Οι αποκαλύψεις θα είναι συγκλονιστικές…
Χωρίς πολλές κουβέντες, το «Needful Things» παραδίδει αρχικά ένα σενάριο φιλόδοξο, αξιοπρεπές και ενδιαφέρον, αν και όχι από τα πιο ενδιαφέροντα που έχουμε δει σε δουλειές του Stephen King. Ο Max von Sydow στο ρόλο του αινιγματικού μαγαζάτορα είναι απολαυστικός και απόλυτα πειστικός. Ο Ed Harris στο ρόλο του σερίφη κάνει επίσης εξαιρετική δουλειά. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες ερμηνείες χωρίς να αποτελούν κάτι ιδιαίτερο, στέκονται σε αξιοπρεπή επίπεδα. Το πρόβλημα υπάρχει στην αδυναμία της ταινίας να συντηρήσει το ενδιαφέρον του θεατή. Ο ρυθμός της είναι αργός, τα νεκρά σημεία πολυάριθμα, και από ένα σημείο και μετά γίνεται εκνευριστικά κουραστική. Τα φονικά -σε αντίθεση με αυτό που μάλλον αναμένουμε διαβάζοντας την υπόθεση- είναι λίγα. Ακόμα και η μυστηριώδης ταυτότητα του κύριου Gaunt δεν είναι δύσκολο να προβλεφτεί από έναν σχετικά έμπειρο θεατή στο χώρο του τρόμου κι αυτό μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί μειονέκτημα. Το ξεδίπλωμα των χαρακτήρων και του ιστορικού τους δεν γίνεται με επιδέξιο τρόπο για όλους τους συμμετέχοντες, όντας κι αυτό μια αρκετά άνιση προσπάθεια.
Η γερμανική κυκλοφορία του «Needful Things» φέρει τον τίτλο «In einer kleinen Stadt», που σημαίνει «σε μια μικρή πόλη». Ο ίδιος τίτλος έχει χρησιμοποιηθεί και για τη γερμανική έκδοση του σχετικού βιβλίου.
Υπάρχουν βέβαια ορισμένες στιγμές γνήσιας ανατριχίλας που προσωρινά καθηλώνουν. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα είναι παρούσα ενώ υπάρχουν και ορισμένες ευρηματικές ιδέες, ειδικά στους τρόπους που οι πελάτες του κύριου Gaunt πρέπει να ξεπληρώνουν το χρέος για τις αγορές τους. Τα προαναφερθέντα κρατάνε την ταινία όρθια καθιστώντας την σχετικά διασκεδαστική. Γενικά η αίσθηση που μένει είναι ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη (αλλά και χειρότερη) με το τελικό αποτέλεσμα να ταυτίζεται αναπόφευκτα με τη μετριότητα. Υπάρχουν πολλές καλύτερες ταινίες τρόμου από μεταφορά βιβλίου του Stephen King κι από τις οποίες θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποιος. Μετά αν έριχνε και μια ματιά στο «Needful Things» δεν θα έχανε εντελώς το χρόνο του αλλά ούτε και θα ενθουσιαζόταν.
Θετικά: Μερικές αληθινά τρομακτικές σκηνές, ποιοτικό cast, σκοτεινή ατμόσφαιρα, λίγες ευρηματικές σεναριακές ιδέες.
Αρνητικά: Αδύναμο σενάριο, ενοχλητικά αργό tempo, προβλεψιμότητα και πολλά αδιάφορα σημεία στην πλοκή.
Συμπέρασμα: Μέτρια ταινία τρόμου από μεταφορά νουβέλας του Stephen King. Σίγουρα έχει κάποια καλά στοιχεία αλλά και πολλές (και φανερές) αδυναμίες.
Βαθμός:
Gore:
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
- Η ανατριχαστική σκηνή που το χέρι του κύριου Gaunt αποκτά μια σύντομη αλλόκοτη «παραμόρφωση».
- Η φρικτή και δυσάρεστη σκηνή του ολικού γδαρσίματος ενός σκύλου.