Αρχική » Editorials » Αφιέρωμα στη Σειρά The Twilight Saga (2008-2012)

Αφιέρωμα στη Σειρά The Twilight Saga (2008-2012)

Με εισπράξεις που ξεπέρασαν αθροιστικά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, οι πέντε ταινίες του Λυκόφως (2008 – 2012) παρότι είναι στον πυρήνα τους ένα σαχλό ρομάντζο για εφήβους, κερδίζουν μια θέση εδώ λόγω της βαμπιρικής τους μυθοπλασίας. Είναι βασισμένες στα ομότιτλα βιβλία της Stephenie Meyer που συγκίνησαν εφήβους της εναλλακτικής κουλτούρας, τα οποία τίποτα δεν θα μπορούσε να με πείσει να διαβάσω.


Λυκόφως (Twilight, 2008)

Βαθμολογία 0/5

0 star rating

Gore meter 0/5

0 star gore rating

Σύνοψη

Μια έφηβη, η Bella Swan (η πανέμορφη Kristen Stewart) αφήνει πίσω της την κοσμοπολίτικη Αριζόνα για να μείνει σε μια επαρχία της Ουάσινγκτον μαζί με τον πατέρα της (Billy Burke), και εκεί θα ερωτευτεί έναν quirky νεαρό, τον Edward Cullen (μια μνημειωδώς κακή ερμηνεία από τον Robert Pattison), ο οποίος τυγχάνει να είναι βαμπίρ.

Κριτική

Σκηνοθετημένο από κάποια Catherine Hardwicke χωρίς την παραμικρή παρουσία ταλέντου και με πολλές ενοχλητικές επιλογές παρούσες, όπως την αλλοίωση των ταχυτήτων σε αρκετές σκηνές στις οποίες το κεντρικό βαμπίρ ίπταται, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικά ανεκδιήγητο φεστιβάλ κακών ερμηνειών (είναι αδιανόητο το πόσες φορές ξέσπασα σε γέλια, χωρίς φαινομενικά να είναι αυτό το ζητούμενο των δημιουργών) και ακόμα χειρότερο make-up (τα βαμπίρ είναι πιο λευκά, και δεν αστειεύομαι).

Καταλαβαίνω πως το δήθεν μάταιο ρομάντζο μπορεί να αποτέλεσε πόλο έλξης για προβληματισμένους εφήβους με την ψεύτικη ποιητικότητα του, αλλά δεν μπορώ σκεφτώ κάποιον ενήλικα που θα μπορούσε να δει στα σοβαρά βαμπίρ να παίζουν μπέιζμπολ ή να περνάνε ευχάριστες στιγμές στο prom κάνοντας thumbs up. Βέβαια, η ταινία ξεπούλησε, με εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 408 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τόσο το DVD όσο και το soundtrack έγιναν ανάρπαστα.


Twilight: Νέα Σελήνη (The Twilight Saga: New Moon, 2009)

Βαθμολογία 1/5

1 star rating

Gore meter 0/5

0 star gore rating

Σύνοψη

Μετά τα συμβάντα της πρώτης ταινίας, ο Edward Cullen (επιστρέφει ο Robert Pattison, με μια λιγότερο ντροπιαστική ερμηνεία) αναγκάζεται να αφήσει πίσω στο χωριό την αγαπημένη του Bella Swan (η Kristen Stewart που παίζει μονίμως έχοντας μια έκφραση στο πρόσωπο της σαν να υποφέρει από αιμορροΐδες), την οποία όμως έχει υπό στενή παρακολούθηση (κάθε φορά που πάει να μπλέξει κάπου, αυτός εμφανίζεται σαν σωστό creep). Βέβαια με τον βαμπίρ γκόμενο σε απόσταση, η πρωταγωνίστρια θα μπλέξει με τον Jacob Black (Taylor Lautner), ο οποίος όμως μεταμορφώνεται σε γιγαντιαίο λύκο.

Κριτική

Με εμφανώς πιο ισορροπημένη σκηνοθεσία από τον Chris Weitz [γνωστότερος ως παραγωγός των American Pie (1999 – 2012)] η οποία επιδίδει σε λιγότερες ποζεριές, και παρότι το εμφανώς μεγαλύτερο budget έδωσε τον αέρα για αρκετά αχρείαστα CGI (αν και ομολογουμένως έγινε καλή δουλειά σε αυτά), παρείχε επίσης την ευκαιρία για καλύτερο make-up και φωτογραφία. Μπορεί οι ερμηνείες και πάλι να μην διεκδικούν κάποιο βραβείο, αλλά τουλάχιστον δεν προκαλούν άθελα τους το γέλωτα όπως τόσο συχνά συνέβαινε στην προηγούμενη ταινία, ενώ και οι διάλογοι δεν είναι αρνητικά quotable. Το εφηβικό κοινό τη λάτρεψε, και οι εισπράξεις της ξεπέρασαν τα 711 εκατομμύρια δολάρια.


Twilight: Έκλειψη (The Twilight Saga: Eclipse, 2010)

Βαθμολογία 0/5

0 star rating

Gore meter 0/5

0 star gore rating

Σύνοψη

Το εφηβικό ειδύλλιο μεταξύ της Bella Swan (η Kristen Stewart, σε άλλη μια άνοστη ερμηνεία) και των δύο γκόμενων της, Edward Cullen (Robert Pattison) και Jacob Black (ο Taylor Lautner, που περνάει την περισσότερη διάρκεια της ταινίας χωρίς μπλούζα), καλά κρατεί, και ίσως οδηγήσει σε έναν πόλεμο συμμοριών βαμπίρ.

Κριτική

Αυτό το sequel είναι το πρώτο της σειράς που σκηνοθέτησε ένας δημιουργός με «όνομα», και συγκεκριμένα ο David Slade [30 Μέρες Νύχτα (30 Days of Night, 2007), όμως τίποτα δεν παραπέμπει σε κάτι τέτοιο, αφού το πανάθλιο σενάριο καταδίκασε το τελικό αποτέλεσμα, μιας και αναλώνεται σε ατελείωτους διαλόγους που οδηγούν στο πουθενά. Μάλλον κάτι δεν κατάλαβα καλά, αφού η ταινία έσπασε τα ταμεία με εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 698 εκατομμύρια δολάρια.


Twilight: Χαραυγή – Μέρος 1 (The Twilight Saga: Breaking Dawn, 2011)

Βαθμολογία 0/5

0 star rating

Gore meter 0/5

0 star gore rating

Σύνοψη

Η Bella Swan (η KristenStewart, πιο σέξι από ποτέ και με σορτς ή εσώρουχα που κολάζουν) αφήνει πίσω της τον Jacob Black (Taylor Lautner) και παντρεύεται τον Edward Cullen (Robert Pattison), με τον οποίο περνά έναν μήνα του Μέλητος γεμάτο έρωτα και πάθος. Όμως σύντομα η νεαρή πρωταγωνίστρια θα περάσει μια δύσκολη εγκυμοσύνη.

Κριτική

Σκηνοθετημένο από τον Bill Condon [Candyman: Αποχαιρετισμός στη Σάρκα (Candyman: Farewell to the Flesh, 1995)], αυτό εδώ το κακό χάλι χάνει κάθε ευκαιρία να κάνει κάτι σπουδαίο με την έλευση ενός μωρού που μπορεί να είναι ο γιος κάποιας απόκοσμης οντότητας, και αντί αυτού δίνει όλο το βάρος – για άλλη μια φορά – σε εφηβικά διλήμματα διαλογής εραστών. Και πάλι μάλλον κάτι δεν κατάλαβα, αφού οι απανταχού έφηβοι έσπευσαν να σπάσουν τα ταμεία, με εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 712 εκατομμύρια δολάρια.


Twilight: Χαραυγή – Μέρος 2 (The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2, 2012)

Βαθμολογία 0/5

0 star rating

Gore meter 0/5

0 star gore rating

Σύνοψη

Με τη Bella Swan (Kristen Stewart) πλέον στο διττό ρόλο της μάνας και του βαμπίρ, και τον Edward Cullen (Robert Pattison) σε ρόλο πανευτυχή πατέρα, όλα μοιάζουν να κυλούν όμορφα στον μαγικό κόσμο των αιμοδιψών τεράτων της βουνίσιας επαρχίας, ως που το μούλικο τους θα δημιουργήσει μια παρεξήγηση με μια άλλη φυλή βρικολάκων.

Κριτική

Σκηνοθετημένο και αυτό από τον Bill Condon (τα γυρίσματα έγιναν παράλληλα με αυτά της προηγούμενης ταινίας), αυτό εδώ το αίσχος μοιάζει να απέφευγε το γύρισμα όπως τα βαμπίρ το σκόρδο, καθώς πλέον εκτός από CGI λύκους, βλέπουμε και ψεύτικο μωρό με το αποτέλεσμα να είναι (άθελα) creepy (με την κακή έννοια). Κατά τα άλλα, οι διάλογοι μοιάζουν ατελείωτοι και το ρομάντζο είναι σαχλό (το cringe παραδίδεται με το κιλό), αλλά αυτό που πραγματικά κλέβει την παράσταση με πολύ αρνητικό τρόπο είναι η εξωφρενική τοποθέτηση που θέλει την πρωταγωνίστρια να γίνεται βαμπίρ λίγο-πολύ επειδή «έμπλεξε» με τους «μολυσματικούς». Υπάρχει μια σκηνή μάχης στο φινάλε η οποία θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον, αλλά το κακό CGI πάει σύννεφο, οπότε μην περιμένετε τίποτα το σπουδαίο. Μιλάμε για μια ταινία με αποκεφαλισμούς και διαμελισμούς, η οποία καταφέρνει να μην δείξει σταγόνα αίματος προκειμένου να διατηρήσει το νεανικό κοινό της. Με αυτό το κοινό μάλλον δεν έχω κοινά, αφού η ταινία ξεπέρασε τα 848 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.

Χρήστος Μουρούκης
Χρήστος Μουρούκης
Έχω BA in Video and Film Production από το University of Wolverhampton και MA in Feature Film από το Goldsmiths University of London. Εδώ και πολλά χρόνια αρθρογραφώ σε αμερικάνικα blog όπως το Cinema Head Cheese και περιοδικά όπως το Weng's Chop, ενώ στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορούν ήδη 4 βιβλία μου.