Έκτη αίσθηση, ένα αξιόλογο ψυχολογικό θρίλερ

Δεν είχα ποτέ ιδιαίτερη αγάπη για αυτή την ταινία, αλλά αναμφίβολα, αναγνωρίζω την αξία της η οποία έχει εδραιωθεί με τα χρόνια, εξασφαλίζοντάς της μία θέση στο πάνθεον των καλύτερων ψυχολογικών θρίλερ.

Από το “I see dead people”, μέχρι ένα πραγματικά απρόσμενο φινάλε, η ταινία ανήκει στις πιο αξιόλογες των τελευταίων δεκαετιών.

Μέσα από την εμμονή ενός παιδιού ότι βλέπει νεκρούς, ο σκηνοθέτης Σιάμαλαν, αγγίζει θέματα που αφορούν την οικογενειακή ασφάλεια, τον σχολικό εκφοβισμό, την αντιμετώπιση των παιδικών ψυχιατρικών προβλημάτων. Όπως και τη δική του εμμονή για απροσδόκητα φινάλε, η οποία επισφραγίζεται με την πρώτη του σκηνονοθετική απόπειρα.

Έκτη αίσθηση

Ο Bruce Willis σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους στην καριέρα του, υποδυόμενος έναν παιδοψυχίατρο που αναλαμβάνει να βοηθήσει ένα παιδί να λυτρωθεί από τις παραισθήσεις του.

Ανάμεσα σε αυτή την ιδιαίτερη θεραπευτική σχέση ενήλικα – παιδιού, ξεδιπλώνεται ένα σενάριο με διάφορους θεματικούς άξονες και προεκτάσεις. Μία ταινία που προσπαθεί να αναλύσει τα ψυχολογικά αδιέξοδα ενός παιδιού, δίνει έμφαση στην προσωπική ζωή του ιατρού και θεραπευτή επιτρέποντάς και σε εμάς ως θεατές να βιώσουμε το τέλμα στο οποίο βρίσκεται ο γάμος του, καταλήγοντας σε ένα φινάλε που ανατρέπει το αρχικό σκηνικό φαντασίας -πραγματικότητας που μας έχει εισάγει και δημιουργήσει.

Δε θα αναλωθώ στην αναφορά εμπορικής επιτυχίας, καθώς θεωρώ πως αυτή δεν ισοδυναμεί πάντα με την ποιότητα και επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Θα μείνω στο ποιοτικό περιεχόμενο της ταινίας, το οποίο δημιουργεί μία επιτυχημένη ισορροπία ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, η οποία εναλλάσσεται με εξαιρετική μαεστρία μέχρι το συγκλονιστικό φινάλε.

Στο κέντρο της ιστορίας, ένα οχτάχρονο παιδί, το οποίο λειτουργεί ως κάθαρση του γιατρού Μάλκολμ Κρόου για την αποτυχημένη προσπάθειά του να βοηθήσει έναν παλαιότερο ασθενή του.

Η επαγγελματική τους σχέση που θα γίνει πιο ανθρώπινη με τον καιρό, ξεφεύγοντας από θεραπευτικά πλαίσια, θα γίνει η αιτία για ένα ντόμινο αποκαλύψεων και εξελίξεων.

Η Έκτη Αίσθηση έχει έναν διαχρονικό μύθο ως ένα ψυχολογικό θρίλερ δοκιμής αντοχών το οποίο ξέρει να δημιουργεί ένα κλίμα αγωνίας και να χτίζει μία σταδιακή πορεία προς την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Παραμένει ως κινηματογραφικό έργο σταθερή αξία σε θαυμαστές σιωπηλού μυστηρίου, του ψυχολογικού μυστηρίου και του απροσδόκητου φινάλε…

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Μαρία Σκαμπαρδώνη
Μαρία Σκαμπαρδώνη
Είμαι λάτρης του διαβάσματος και μελετώ Φιλοσοφία και Ψυχολογία από πολύ μικρή ηλικία. Το γράψιμο είναι για εμένα η φυγή μου, όλη μου η ζωή. Όσο ζω, θα γράφω για κάθε τι που με προβληματίζει και θέλω αυτή μου την αγάπη να την αισθανθούν και άλλοι άνθρωποι.
Τελευταία άρθρα
 


Μπορεί να σας αρέσει