47 Meters Down Review

Το «47 Meters Down» ακολουθεί δύο αδερφές οι οποίες δοκιμάζουν ένα επικίνδυνο «σπορ» στις θάλασσες του Μεξικού. Δέχονται να κλειστούν σ’ ένα ειδικό κλουβί και να παραμείνουν κάτω από τη θάλασσα για να απολαύσουν το βυθό και τους καρχαρίες. Δυστυχώς για τις κοπέλες ένα απρόσμενο ατύχημα οδηγεί το κλουβί στον πάτο. Το οξυγόνο τελειώνει και οι καρχαρίες τις περιτριγυρίζουν. Θα καταφέρουν να επιβιώσουν;

Θυμάστε εκείνη τη φοβερά αγωνιώδη σκηνή από τα «Σαγόνια του Καρχαρία» (1975) όπου ο ωκεανογράφος υποδυόμενος από τον Richard Dreyfuss κατέβηκε στη θάλασσα μέσα σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο κλουβί προσπαθώντας να ναρκώσει τον καρχαρία; Ε λοιπόν το 47 Meters Down δανείζεται την συγκεκριμένη σκηνή και φτιάχνει μια τρομακτική ιστορία που περιστρέφεται γύρω από μια ανάλογη περίπτωση.

Αντί του ωκεανογράφου μέσα στο κλουβί τοποθετούνται δύο νεαρές κοπέλες που κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Μεξικό αποφάσισαν να επιχειρήσουν κάτι πιο επισφαλές αναζητώντας νέες περιπέτειες και συγκινήσεις. Και όπως ήταν αναμενόμενο το ατύχημα συμβαίνει (το βαρούλκο που τις κράταγε σπάει) και οι άτυχες αδερφές παγιδεύονται στον βυθό μέσα στο κλουβί με ελάχιστο οξυγόνο στις μπουκάλες τους.

in the deep

Η συνέχεια επικεντρώνεται στις προσπάθειες των γυναικών να επικοινωνήσουν με το σκάφος που τις έφερε και να βρουν έναν τρόπο να ξαναβγούν στην επιφάνεια. Οι δυσκολίες διαδέχονται η μια την άλλη με την περιπέτεια των ηρωίδων μας να παίρνει ακόμη πιο αγωνιώδεις διαστάσεις. Η αγωνία είναι το μεγάλο ατού του «47 Meters Down». Πολλές είναι οι σκηνές που σου κόβουν την ανάσα μαζί με το γενικότερο αίσθημα άγχους που αναπτύσσεται στον θεατή βλέποντας την εξαιρετικά δυσμενή θέση των πρωταγωνιστριών σ’ ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Οι δύο πρωταγωνίστριες Mandy Moore και Claire Holt εκπαιδεύτηκαν στο scuba diving ειδικά για αυτήν την ταινία.

Η συμμετοχή των καρχαριών ανεβάζει το σασπένς αν και την θέλαμε πιο λεπτομερή και αιματοβαμμένη. Το σενάριο υποπίπτει στις αναμενόμενες υπερβολές αλλά αν τις ξεπεράσουμε το φιλμ βλέπεται ευχάριστα και σε κρατάει αγχωμένο μέχρι το φινάλε. Από ερμηνείες δεν έχουμε τίποτε ιδιαίτερο αλλά και τίποτε αρνητικό. Ορισμένοι προσωπικοί διάλογοι προκαλούν βαρεμάρα αλλά ευτυχώς είναι λίγοι σε σχέση με την δράση που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Επίσης συναντάμε μια προσπάθεια παραπλάνησης από τον σεναριογράφο αλλά νομίζω ότι οι πιο υποψιασμένοι θα μαντέψουν τι πραγματικά συμβαίνει.

claire holt sharks

Συμπερασματικά, αν σας αρέσουν οι ταινίες τρόμου με καρχαρίες και με θάλασσα ή βυθό γενικότερα, δεν έχετε να χάσετε τίποτα δίνοντας μια ευκαιρία στο «47 Meters Down». Διότι μπορεί να γίνεται αφελές σποραδικά αλλά τα καλά στοιχεία του τελικά υπερτερούν και εξασφαλίζουν μια ψυχαγωγική εμπειρία για το κοινό.

mandy moore sharks
47 meters down 2017

Θετικά: Κλειστοφοβικό περιβάλλον, αυξημένο σασπένς, γρήγορος ρυθμός, επιβλητικά αλλά και τρομακτικά πλάνα από τον χαοτικό βυθό.

Αρνητικά: Τρύπες και προβλήματα στο σενάριο, μερικοί ανούσιοι διάλογοι, απρόσμενα λίγο gore

Συμπέρασμα: Συμπαθητικό φιλμ τρόμου με καρχαρίες που αποδίδει φόρο τιμής στο Jaws με το ασυνήθιστο αλλά συναρπαστικό κυρίως θέμα του.

Βαθμός:

3 star rating

Gore:

2 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Η δραματική προσπάθεια διάσωσης των κοριτσιών με το κλουβί αρχικά να ανεβαίνει αλλά να ξαναχάνεται στα σκοτεινά βάθη!
  2. Η εντυπωσιακή αν και μη ρεαλιστική σκηνή με τις κοπέλες να είναι περικυκλωμένες από τους καρχαρίες την ώρα που ανάβουν την φωτοβολίδα.
  3. Οι τελικές σκηνές διάσωσης με τις κοπέλες να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στο πλοίο την ώρα που τους επιτίθενται οι καρχαρίες στην επιφάνεια.

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Γιοχάνες Ρόμπερτς
Πρωταγωνιστούν: Μάντι Μουρ, Κλερ Χολτ, Μάθιου Μοντίν
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ
Έτος: 2017
Διάρκεια: 89 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα

Sting Review

Beneath Us Review