#Alive Review

Το «#Alive» αφηγείται την περιπέτεια ενός νεαρού gamer ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στο διαμέρισμά του στη Σεούλ κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας που μετατρέπει τους ανθρώπους σε αιμοδιψή ζόμπι.

Τι έχουμε εδώ; Πανδημίες που μετατρέπουν τους ανθρώπους σε ανθρωποφάγα ζόμπι; Μα τα έχουμε ξαναδεί θα μου πείτε. Κι όμως μερικά σχετικά ταινιάκια παραμένουν ιδιαίτερα ψυχαγωγικά και δεν μας χαλάει καθόλου να τα βλέπουμε. Σε αυτή την κατηγορία εθιστικών, ξεχωριστών ταινιών τρόμου με ζόμπι και επιδημίες ανήκει το «#Alive» από τη Νότια Κορέα.

Ο πιτσιρικάς gamer και streamer (μόδα κι αυτή!) Joon-woo βρίσκεται μόνος στο σπίτι του στη Σεούλ όταν ξεσπά μια πανδημία μεταμόρφωσης των κατοίκων σε πεινασμένα για ανθρώπινη σάρκα ζόμπι. Ο σπιτόγατος μπούλης καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση δίνοντας έναν άνισο αγώνα επιβίωσης απέναντι στα ζόμπι, την πείνα και την απόγνωση.

#Alive

Η ταινία είναι γενικά καλοσκηνοθετημένη και προσαρμοσμένη στα standards της νεότερης εποχής. Τα social media, τα μοντέρνα κινητά τηλέφωνα, το διαδίκτυο, το streaming κλπ αναδεικνύονται σε βασικά υλικά κατασκευής και μάλιστα στο παρόν φιλμ προμοτάρεται η θετική πλευρά τους στο πλαίσιο της επιβίωσης. Ο πρωταγωνιστής είναι συμπαθητικός και έχει μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου του εκφράζοντας με πειστικό τρόπο την αντίθεση μεταξύ των ανέσεων που βίωνε μέχρι τώρα με τον δραματικό αγώνα για να ζήσει.

Το «#Alive» είναι το πρώτο φιλμ που ξεπέρασε τους 1 εκατομμύριο θεατές μετά την πανδημία του κορωνοϊού στο νοτιοκορεάτικο box-office.

Λεπτομέρειες για την επιδημία δεν δίνονται πέρα από τα κλασικά μοτίβα (π.χ. η ανάληψη δράσης από τον στρατό) που ξέρουμε από παρεμφερείς ταινίες με ζόμπι. Αν και το φιλμ σε μεγάλο μέρος του είναι one man show στην πορεία εισέρχονται 1-2 ακόμα ενδιαφέροντες χαρακτήρες που αλλάζουν την ποιότητα του «#Alive» προς το καλύτερο. Το σχετικά απλό σενάριο γίνεται λίγο πιο πολύπλοκο επιφυλάσσοντας συναρπαστικές ανατροπές.

alive

Το μακιγιάζ των ζόμπι είναι εξαιρετικό όπως και τα εφέ μεταμόρφωσης. Οι κινήσεις τους αποδίδονται ακολουθώντας το γρήγορο tempo του νεότερου cinema τρόμου με ζόμπι. Ενίοτε κάποια ζόμπι εμφανίζουν παραπάνω ευφυία απ’ όσο έχουμε συνηθίσει όπως φαίνεται σε μια περίπτωση απόπειρας αναρρίχησης σε ένα μπαλκόνι με χρήση σχοινιού. Τέτοιες σκηνές μαζί με μερικές άλλες προσδίδουν στο φιλμ τις απαραίτητες δόσεις κωμωδίας χωρίς όμως να καπελώνουν την δραματική του φύση. Δεν μιλάμε δηλαδή για κωμωδία τρόμου με ζόμπι αλλά για λίγες πλην όμως ευρηματικές πινελιές χιούμορ που ενεργούν θετικά στην δραματική αφήγηση.

saraitda

Το gore δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιο αλλά δεν χρειαζόταν κιόλας αφού το φιλμ γέμισε επιλέγοντας την οδό ανάδειξης του ανθρώπινου δράματος και της σπαρακτικής θέλησης για ζωή μέσα στο επικίνδυνο χάος. Η ψυχολογική διάσταση που δόθηκε αντικατέστησε -επιτυχώς θα λέγαμε- την ανάγκη για προβολή περισσότερης βίας. Οι συγκρούσεις των πρωταγωνιστών με τα ζόμπι διαθέτουν ένταση και σασπένς αλλά σε κάποια σημεία δεν είναι ρεαλιστικά αποτυπωμένες.

Συνοπτικά το «#Alive» είναι μια αξιόλογη ταινία τρόμου με ζόμπι. Είναι απόλυτα ταιριαστή με το κλίμα της τρέχουσας πανδημίας και διακρίνεται από έναν αέρα φρεσκάδας. Σας προτείνουμε να του δώσετε μια ευκαιρία όσο κοινότυπο κι αν σας φαίνεται στην πρώτη ματιά. Σίγουρα έχει κάποια πράγματα να δώσει και μπορεί σχετικά εύκολα να σας αγγίξει συναισθηματικά παρότι πρόκειται για ζομποταινία. Καθόλου συνηθισμένο έτσι;

alive netflix

Θετικά: Κλειστοφοβικό περιβάλλον, καλοφτιαγμένα εφέ, ταιριαστό δίδυμο πρωταγωνιστών, ενδιαφέρουσα σεναριακή εξέλιξη.

Αρνητικά: Ότι ακολουθούνται κάποια γνωστά κλισέ στην αφήγηση καθώς και η υπερβολική, μη ρεαλιστική δύναμη των πρωταγωνιστών όταν έρχονται αντιμέτωποι με στρατιές από ζόμπι.

Συμπέρασμα: Αξιοπρεπής και σχετικά φρέσκια ταινία τρόμου με ζόμπι.

Βαθμός:

3 star rating

Gore:

3 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Η επίθεση ενός ζόμπι γείτονα μέσα στο σπίτι του πρωταγωνιστή όπου βλέπουμε λεπτομερώς τη διαδικασία μεταμόρφωσης.
  2. Η παρενόχληση ενός αναρριχώμενου ζόμπι από drone!
  3. Η καταβρόχθιση μιας αστυνομικού από τα ζόμπι.

Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.

Info

Σκηνοθεσία: Ιλ Τσο
Πρωταγωνιστούν: Παρκ Σιν Χιε, Γιου Α‑ιν, Λι Χιουν‑γουκ
Χώρα: Νότια Κορέα
Έτος: 2020
Διάρκεια: 99 λεπτά

Latest articles

Beneath Us Review

Baghead Review

 


Related articles

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ