Anamorph (Αναμόρφωσις) Review

Το «Anamorph» παρακολουθεί την προσπάθεια ενός μοναχικού ντετέκτιβ να εντοπίσει έναν κατά συρροή δολοφόνο που σκοτώνει τα θύματά του με «καλλιτεχνικό» τρόπο, τουτέστιν φτιάχνοντας μοτίβα ζωγραφικής με το πτώμα ή τα μέλη του χρησιμοποιώντας την αναγεννησιακή τεχνική της αναμόρφωσης. Πρόκειται για μια τεχνική όπου ο ίδιος πίνακας εμφανίζει διαφορετικές ή πρόσθετες εικόνες αν ειδωθεί από διαφορετικό σημείο ή εξεταστεί μέσα από ειδική συσκευή.

Με πρωταγωνιστή τον ασχημόφατσα Willem Dafoe και βαδίζοντας στα χνάρια του ιστορικού πλέον «Seven» το ανεξάρτητο φιλμ «Anamorph» επενδύει σε μια φρέσκια ιδέα πίσω από τη «λογική» του serial killer. Ήδη πριν από 5 χρόνια ο ντετέκτιβ που υποδύεται ο Dafoe είχε φέρει εις πέρας μια παρόμοια αποστολή που κατέληξε στο θάνατο του μανιακού θείου Έντι, ενός serial killer που δολοφονούσε με τον ίδιο τρόπο. Είναι άραγε το νέο όργιο φόνων έργο μιμητή ή μήπως δεν εξουδετερώθηκε ποτέ στην πραγματικότητα ο θείος Έντι;

Σε πρώτη ανάγνωση η ιδέα πάνω στην οποία οικοδομείται η πλοκή στο «Anamorph» είναι πρωτότυπη και συναρπαστική. Σίγουρα χρειαζόταν αυτή η διαφοροποίηση ώστε η ταινία να αποκτήσει δική της ταυτότητα ανάμεσα σε τόσες και τόσες με ευφυείς serial killers και μελαγχολικούς ντετέκτιβ που τους κυνηγούν. Αφού όμως έχει κατορθώσει το σημαντικό, δηλαδή την διαφοροποίηση, δυστυχώς το φιλμ χαντακώνεται από την ελλιπή ανάπτυξη (σεναρίου, ιδεών και χαρακτήρων) και τις σεναριακές προχειρότητες.

dafoe anamorph

Πρόσθετη ζημιά επιφέρουν ο αργός ρυθμός και το απότομο τέλος. Από εκεί και πέρα δεν το λες και κακή ταινία. Έχει θετικά στοιχεία, καλές ερμηνείες καθώς και μια μελαγχολική ατμόσφαιρα παραγόμενη κυρίως από τα δραματικά flashbacks του ντετέκτιβ για λάθη του παρελθόντος και άτυχες στιγμές στη διάρκεια της παλιάς υπόθεσης με τον θείο Έντι.

Τα γυρίσματα του «Anamorph» έγιναν εξ’ ολοκλήρου σε περιοχές της Νέας Υόρκης.

Οι εικόνες των κατακρεουργημένων πτωμάτων, τοποθετημένων σε δαιδαλώδεις καλλιτεχνικούς σχηματισμούς επισκιάζουν ατέλειες και κακοτοπιές όχι όμως στο βαθμό που θα θέλαμε για να το ευχαριστηθούμε. Κρίμα που αυτή η εθιστική ιδέα έμεινε ανολοκλήρωτη. Τουλάχιστον μάθαμε νέα πράγματα όσοι δεν ήμασταν καλοί γνώστες του καλλιτεχνικού πεδίου της Αναγέννησης. Κάτι είναι κι αυτό…

clea duvall anamorph
anamorph movie review
anamorph

Θετικά: Πρωτότυπη ιδέα όσον αφορά την φιλοσοφία του δολοφόνου, σοκαριστικές εικόνες δολοφονημένων θυμάτων, δραματικό κλίμα και ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας.

Αρνητικά: Αργή ανάπτυξη, προβλήματα στο σενάριο, ξαφνικό τελείωμα.

Συμπέρασμα: Οπωσδήποτε δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όσους αρέσκονται σε ταινίες με serial killers και πολύπλοκα σχέδια δολοφονιών. Δεν χάνει κανείς πάντως δίνοντάς μια ευκαιρία στο «Anamorph».

Βαθμός:

2.5 star rating

Gore:

3 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Η σκηνή όπου τα κομμένα μέλη ενός θύματος σχηματίζουν έναν κόρακα.
  2. Η ανάλυση της τεχνικής της αναμόρφωσης από έναν φίλο του ντετέκτιβ.

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Χ. Σ. Μίλερ
Πρωταγωνιστούν: Γουίλεμ Νταφόε, Σκοτ Σπίντμαν, Κλέα ΝτουΒάλ
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2007
Διάρκεια: 124 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα
Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ