The Babadook (Οι σελίδες του τρόμου) Review

Το «The Babadook» επικεντρώνεται στις δραματικές και τρομακτικές στιγμές που βιώνουν μια μητέρα και το επτάχρονο αγοράκι της όταν αρχικά το αγόρι και στη συνέχεια η μητέρα αντιλαμβάνονται την παρουσία μιας ανατριχιαστικής οντότητας που απλώνεται σε όλο το σπίτι.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς. Ήδη οι πρώτοι απόηχοι θριαμβολογίας για το αυστραλέζικο «The Babadook» όταν αυτό προβλήθηκε στις αρχές τους έτους στο Sundance Film Festival, δημιουργούσαν υποψίες, ακόμα και στους πιο συγκρατημένους, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι σπουδαίο, που πιθανώς θα ξεχωρίσει από το σωρό των συνηθισμένων ταινιών τρόμου. Βλέποντας λοιπόν το «The Babadook» ιδίοις όμμασι ένιωσα πραγματικά δικαιωμένος που του έδωσα την ευκαιρία καθώς το τελικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τους αρχικούς επαίνους και επαναφέρει λίγα χαμόγελα σε όλους όσους έχουμε απογοητευτεί από την ποιοτική ένδεια του σημερινού horror κινηματογράφου.

Το «The Babadook» είναι ουσιαστικά η πρώτη full length ταινία της σκηνοθέτριας Jennifer Kent αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο «προέκταση» της ταινίας τρόμου μικρού μήκους «Monster» που είχε δημιουργήσει η ίδια το 2005. Η ιστορία που αφηγείται η ταινία, εκ πρώτης όψεως φαίνεται συνηθισμένη, η αξιόλογη συνέχεια της όμως αποκαλύπτει πολλές ενδιαφέρουσες και φυσικά τρομακτικές εκπλήξεις που καθηλώνουν ακόμα και τους πιο υποψιασμένους και θαρραλέους θεατές.

Οι σελίδες του τρόμου

Η μητέρα και ο μικρός της γιος είναι οι τραγικοί πρωταγωνιστές της εφιαλτικής εμπειρίας που προσφέρει το «The Babadook». Η τραγικότητα των χαρακτήρων διαφαίνεται από νωρίς όταν πληροφορούμαστε ότι η γέννηση του γιου συνέπεσε με τον θάνατο του πατέρα του σε τροχαίο την ώρα που μετέφερε τη γυναίκα του στο μαιευτήριο για τη γέννηση του παιδιού τους. Από εκείνη τη στιγμή η ζωή της μάνας και του γιου είναι συνώνυμο του δράματος αφού καθίσταται προφανές ότι η μητέρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το σοκ του χαμού του άντρα της ενώ το συμβάν έχει αφήσει πασιφανή σημάδια και στον πιτσιρικά. Η προβληματική συμπεριφορά του τόσο εντός του σπιτιού όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον είναι το αποτέλεσμα του οδυνηρού συμβάντος ενώ η τραγικότητα μεγεθύνεται από τη διαπίστωση ότι δεν έχει γιορτάσει μέχρι σήμερα τα γενέθλια του!

Ένα ποσό από τον μέτριου επιπέδου προϋπολογισμό του φιλμ συγκεντρώθηκε από το κοινό, μέσω της πλατφόρμας του Kickstarter.

Η πετυχημένη οικοδόμηση του δράματος των χαρακτήρων είναι το πρώτο σημαντικό χτύπημα στην ψυχολογία μας. Η συνέχεια της ιστορίας μετατρέπει αριστοτεχνικά το αρχικό δράμα σε κολοσσιαίο τρόμο που δεν υποχωρεί μέχρι το τέλος. Κάποια στιγμή το αγόρι ανακαλύπτει στο σπίτι ένα βιβλίο με σχέδια και χάρτινες αναπαραστάσεις ενός τρομακτικού πλάσματος ονόματι Babadook και γρήγορα του γίνεται εμμονή. Πιστεύει ότι ο «μπαμπούλας» του βιβλίου είναι πραγματικός και βρίσκεται στο σπίτι. Η μάνα παραμένει δύσπιστη αρχικά και μάλιστα εκφράζει τον εκνευρισμό της για την έμμονη ιδέα του γιου της. Σύντομα όμως διαπιστώνει και η ίδια την σκοτεινή παρουσία του Babadook η οποία γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Τα γεγονότα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση ενός κλίματος τρόμου και παράνοιας που επηρεάζει μάνα και γιο με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετική ένταση.

ο μπαμπούλας

Ένα μεγάλο προτέρημα του «The Babadook» είναι η μοναδική ατμόσφαιρά του. Χάρη σ’ αυτήν, η απελπισία, ο τρόμος και η παράνοια αναδεικνύονται στον μέγιστο βαθμό αιχμαλωτίζοντας τον θεατή, εισχωρώντας βαθιά μέχρι το μεδούλι του. Τόσο διαπεραστική ατμόσφαιρα σπάνια συναντάμε σε ταινία τρόμου. Επίσης είναι φανερό ότι η σκηνοθέτης χρησιμοποιεί με περίτεχνη ευελιξία στοιχεία και τεχνικές από άλλες γνωστές ταινίες τρόμου εντάσσοντάς τα δημιουργικά στον σκελετό της ιστορίας του έργου της. Το κλίμα αβεβαιότητας και παράνοιας των «Rosemary’s Baby» και «Repulsion» του Polanski συναντά την βαθμιαία καταβύθιση στην εγκληματική τρέλα όπως την ανέδειξε το «The Shining» του Kubrick. Επιπρόσθετα, η παραμυθένια και σκοτεινή αισθητική του «The Orphanage» πλημμυρίζει το φιλμ εντείνοντας τον φόβο. Η εμφάνιση οιωνών μέσω του βιβλίου Mister Babadook για αυτό που θα γίνει ή δεν θα γίνει μας θυμίζει λίγο το κλασικό «Don’t Look Now».

Ένα άλλο πλεονέκτημα του «The Babadook» είναι ότι καταφέρνει να σε τρομάξει όχι με το συνηθισμένο τρικ των ξαφνικών πεταγμάτων, αλλά με την επιβλητική παρουσία της μυστηριώδους σκοτεινής οντότητας. Για παράδειγμα η αργόσυρτη εμφάνισή του Babadook από το σκοτεινό μέρος του υπνοδωματίου με το ανατριχιαστικό άπλωμα των άκρων του προκαλεί δέος και ανατριχίλα. Σίγουρα αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην σκηνοθέτη που μας χάρισε τέτοια ευφυή πλάνα. Επιπλέον, το φιλμ προσφέρεται για αναλύσεις περί της ταυτότητας του τέρατος και της ειδικής σχέσης του με το δίδυμο μητέρας-γιου. Εδώ δεν λέω περισσότερα προς αποφυγή spoilers αλλά νομίζω αν πιάσετε το νόημα πίσω από όλα αυτά θα εντυπωσιαστείτε.

babadook 2014 still 5

Τα εύσημα, τέλος, πρέπει να δώσουμε και στους δύο πρωταγωνιστές. Τόσο το παιδάκι όσο και η μητέρα παίρνουν άριστα στις ερμηνείες τους. Αμφότεροι συνέδραμαν στο να είναι το φιλμ πειστικό και σοβαρό. Ειδικά η μητέρα με τις ποικίλες αγχωτικές εκφράσεις του προσώπου της θα σας μείνει αξέχαστη. Εν κατακλείδι, το «The Babadook» αποτελεί σημείο αναφοράς στο σύγχρονο cinema ψυχολογικού τρόμου και σίγουρα θα ξεχωρίσει από τον σωρό. Φιλμ σαν κι αυτό είναι που μας κρατούν ακόμα έστω και λίγο αισιόδοξους για το μέλλον της σκηνής του τρόμου. Κανένας φίλος του ποιοτικού τρόμου δεν πρέπει να το χάσει.

babadook 2014 still 4
babadook 2014 still 3
babadook 2014
The Babadook
The Babadook review

Θετικά: Απίστευτα τρομακτική και διαπεραστική ατμόσφαιρα, μεγαλειώδεις ερμηνείες από το δίδυμο μάνας-παιδιού και ειδικά από τη μάνα, το καλοσχεδιασμένο και ιδιαίτερα τρομακτικό πλάσμα Babadook, πολυάριθμες σκηνές γνήσιου τρόμου και ανατριχίλας, σφιχτοδεμένο και προσεκτικά δομημένο σενάριο χωρίς πολλές υπερβολές και κοινοτυπίες.

Αρνητικά: Η λίγο αργή εξέλιξη των γεγονότων μέχρι τη μέση περίπου ίσως να ενοχλήσει μερικούς θεατές. Επίσης μερικοί πιθανώς θα περίμεναν διαφορετικό και λίγο πιο σκοτεινό τέλος αλλά κι αυτό που είδαμε είναι νομίζω ικανοποιητικό από τη στιγμή που έχουν κατανοηθεί επαρκώς τα γεγονότα.

Συμπέρασμα: Ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ των τελευταίων χρόνων και μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου του 2014! Μην την χάσετε με τίποτα!

Βαθμός:

4 star rating

Gore:

1 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Η τρομακτική σκηνή που η μητέρα διαβάζει έντρομη το επανακτηθέν βιβλίο Mister Babadook βλέποντας φρικτές εικόνες και μηνύματα για την ίδια και το παιδί της.
  2. Όλες οι εμφανίσεις του Babadook είναι απίστευτα τρομακτικές και κόβουν την ανάσα!
  3. Η αγωνιώδης σκηνή που η μάνα χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου της τρομοκρατημένη από την παρουσία του «The Babadook».

Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.

Info

Σκηνοθεσία: Τζένιφερ Κεντ
Πρωταγωνιστούν: Έσι Ντέιβις, Νόα Γουάισμαν, Ντάνιελ Χένσαλ
Χώρα: Αυστραλία
Έτος: 2014
Διάρκεια: 93 λεπτά

Latest articles

 


Related articles

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ