Before I Wake

Somnia

Από τον δραστήριο και ανερχόμενο horror κινηματογραφιστή Mike Flanagan (Oculus) έρχεται το fantasy horror φιλμάκι «Before I Wake» που θυμίζει υφολογικά το «Mama» του 2013. Ο Flanagan και ο συνεργάτης του στο σενάριο Jeff Howard παραδίδουν μια σχετικά πρωτότυπη και όχι ιδιαίτερα συνηθισμένη ιδέα στον horror κινηματογράφο – αυτόν την εκδήλωσης στην πραγματικότητα των ονείρων ή εφιαλτών του ατόμου. Και ενώ τα όμορφα όνειρα είναι ακίνδυνα, σίγουρα δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για τους φρικτούς εφιάλτες η πραγμάτωση των οποίων επιφέρει σοβαρούς κινδύνους.

Τι μου άρεσε στο έργο λοιπόν; Αρχικά το cast. Το ζευγάρι που υιοθετεί τον πιτσιρικά φαίνεται καλά δεμένο και προσηλωμένο πάνω σ’ αυτό που καλείται να κάνει. Οι Kate Bosworth και Thomas Jane που ενσαρκώνουν το ζεύγος στέκονται ικανοποιητικότατα παίζοντας τους τραγικούς αλλά αποφασισμένους να κάνουν νέα αρχή γονείς μετά τον θάνατο του πραγματικού γιου τους. Μετά έχουμε τον πιτσιρικά Jacob Tremblay ο οποίος εξέπληξε τους πάντες με τη μνημειώδη ερμηνεία του στο εκπληκτικό δράμα «Room» (Το Δωμάτιο) του 2015. Κι εδώ ο προικισμένος πιτσιρικάς είναι ξανά πολύ καλός αλλά το στιλ της ταινίας δεν τον αφήνει να διακριθεί περισσότερο.

thomas jane kate bosworth

Η ονειρική και ελαφρώς παραμυθένια ατμόσφαιρα είναι άλλο ένα πλεονέκτημα του «Before I Wake» (σ.σ. εναλλακτικός τίτλος Somnia) ενώ σποραδικές στιγμές τρόμου υποστηριζόμενες από καλοφτιαγμένα εφέ (ειδικά για το τρομακτικό πλάσμα που ζωντανεύει ο πιτσιρικάς με τους εφιάλτες του) μετατρέπουν επιτυχώς το παραμύθι σε τρομακτική ιστορία υπενθυμίζοντας στον θεατή ότι παρακολουθεί ταινία τρόμου.

Ο σκηνοθέτης του φιλμ Mike Flanagan εξέφρασε επανειλημμένα τις διαμαρτυρίες του στην εταιρεία διανομής επειδή το φιλμ προωθήθηκε ως «ταινία τρόμου». Ο ίδιος θέλει να το αποκαλεί «παραμύθι» ή «μεταφυσικό δράμα».

Πάντως συναντάμε αρκετά προβλήματα στο σενάριο και ειδικά στις επεξηγηματικές εξελίξεις προς το τέλος. Ενώ μέχρι ένα σημείο οι σεναριογράφοι έχτισαν στέρεα το έργο τους, στην κρίσιμη τελική ευθεία κάπου μπλόκαραν και άφησαν τη δουλειά τους να ολοκληρωθεί πρόχειρα με αποτέλεσμα το σύνολο να φαίνεται καλό μεν αλλά ανεπαρκές στο να καλύψει υψηλότερες απαιτήσεις. Προσωπικά θα ήθελα περισσότερη ποικιλία και στα ίδια τα όνειρα του αγοριού και όχι τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα πεταλούδων και νεκρών αγαπημένων προσώπων.

Με λίγα λόγια το «Before I Wake» είναι μια καλοσκηνοθετημένη ταινία τρόμου αλλά δεν εκπληρώνει τις υψηλές προσδοκίες που η ίδια καλλιεργεί αρχικά. Κατά συνέπεια το φιλμ του Flanagan δύσκολα θα ξεχωρίσει από το σωρό του supernatural τρόμου παρότι είχε κάποια ενδιαφέροντα και ξεχωριστά πράγματα να μας δείξει.

somnia
before i wake horror
before i wake dvd
before i wake cover
before i wake
ΘΕΤΙΚΑΑΡΝΗΤΙΚΑ
Πλούσια ατμόσφαιρα που συνδυάζει δραματικά, fantasy και horror στοιχεία, πολύ καλές ερμηνείες, προσεγμένα ειδικά εφέ.Αδύναμο σενάριο με ξεχειλώματα και ελλείψεις, ανεπαρκής και διεκπεραιωτική χρήση ορισμένων χαρακτήρων.
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ (SPOILERS) 1) Η επίθεση του τρομακτικού πλάσματος στον συμμαθητή του μικρού πρωταγωνιστή.
2) Η ανατριχιαστική σκηνή που το νεκρό παιδί του ζεύγους φωνάζει επαναλαμβανόμενα ότι είναι ξύπνιος παραπέμποντας στο νεαρό πρωταγωνιστή που αντιμετωπίζει τους εφιάλτες του στο υπνοδωμάτιό του εκείνη τη στιγμή.
3) Η επίθεση του τρομακτικού όντος στον άνδρα από το ζεύγος.

Horrormovies.gr
Ενδιαφέρουσα ταινία τρόμου με έντονα fantasy στοιχεία και κάποιες φρέσκες ιδέες. Αφήνει όμως μια γλυκόπικρη γεύση που προβληματίζει κυρίως λόγω των ελαττωμάτων του σεναρίου.
Horrormovies.grhttps://horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Τελευταία άρθρα

Army of the Dead Review

The Strain – Season 3 Review

Santa Clarita Diet – Season 2 Review

Δημοφιλή

The Hitcher

Cube (Ο κύβος) Review