Blood And Black Lace

Αίμα Και Μαύρη Δαντέλα

Τι να πρωτογράψει κανείς για αυτό το αριστούργημα του πατέρα των giallo, Mario Bava; Ένα φιλμ κομβικής σημασίας για ολόκληρο το ιδίωμα των ιταλικών ταινιών τρόμου με δολοφόνο και μυστήριο – γνωστά ως giallo (πληθυντικός gialli στα ιταλικά). Και γιατί κομβικής; Κατ’ αρχήν υπήρξε από τα πρώτα πλήρη giallo (είχε προηγηθεί το «The Girl Who Knew Too Much» επίσης του Bava). Επίσης το «Blood And Black Lace» καθιέρωσε μερικές από τις συνηθέστερες τεχνικές της συγκεκριμένης σχολής με κυριότερη την παραδοσιακή φιγούρα του μασκοφόρου, μαυροντυμένου δολοφόνου που φορά μαύρα γάντια.

Η φαινομενικά απλή υπόθεση εξελίσσεται σε μια απολαυστική, μυστηριώδη και τρομακτική ιστορία που συναρπάζει. Ένας παρανοϊκός δολοφόνος σκοτώνει τα μοντέλα ενός οίκου μόδας με βίαιους τρόπους. Το κίνητρο του μανιακού παραμένει ασαφές κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στον ντετέκτιβ που έχει αναλάβει την υπόθεση. Ακολουθούν κι άλλοι φόνοι κοριτσιών που εργάζονται στον οίκο μόδας και σιγά σιγά η αστυνομία συγκεντρώνει τους κύριους υπόπτους που συνδέονται με τον οίκο. Άραγε θα κατορθώσει να εντοπίσει τον πραγματικό δράστη;

blood and black lace

Το φιλμ γυρίστηκε στη Ρώμη μέσα σε έξι εβδομάδες και ο αρχικός τίτλος του ήταν «The Fashion House of Death».

Μπορεί το «Blood And Black Lace» να μην τα πήγε καθόλου καλά από εμπορική σκοπιά στην χώρα του την Ιταλία, παρόλα αυτά αποδείχτηκε στυλοβάτης μιας ολόκληρης σκηνής και εκτιμήθηκε από τους συνήθως επιφυλακτικούς κριτικούς. Σήμερα αναγνωρίζεται πλέον ως κλασικό δημιούργημα ενός μεγάλου κινηματογραφιστή που σ’ αυτήν την δουλειά του παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας συνδυάζοντας τον ατόφιο τρόμο με την καλλιτεχνικότητα. Οι περίτεχνες διακοσμήσεις των κτιρίων, οι έντονοι χρωματισμοί, η εισαγωγή της ζωηρής μουσικής στα κατάλληλα χρονικά σημεία πιστοποιούν το μεγαλείο του σκηνοθέτη και παρόμοιες τεχνικές θα χρησιμοποιηθούν κατά κόρον από τους μαθητές του (ο καλύτερων εξ αυτών ήταν φυσικά ο Dario Argento)…

Η θέληση του Bava στο παρόν φιλμ ήταν να διαφοροποιηθεί από τις ακίνδυνες ταινίες μυστηρίου που κυκλοφορούσαν σωρηδόν εκείνη την εποχή στην Ευρώπη, κάνοντας το έργο του πιο σοκαριστικό. Αυτό το κατάφερε εστιάζοντας στην λεπτομερή απεικόνιση των φόνων και στην αύξηση της βίας. Πέρα όμως από το οπτικό θέαμα, το φιλμ έχει την τύχη να υποστηρίζεται και από ένα καλογραμμένο σενάριο με ευρηματικότητα και ενδιαφέρουσες ανατροπές. Η συγκλονιστική αποκάλυψη πίσω από τα φονικά είναι ένα τρικ που θα χρησιμοποιηθεί και αργότερα σε ταινίες τρόμου.

Κλείνοντας να προσθέσουμε ότι το «Blood And Black Lace» δεν υπήρξε σημαντικό μόνο για τα giallo αλλά και για μια άλλη πολύ αγαπητή υποκατηγορία τρόμου, αυτή των slasher. Ενίοτε έχει χαρακτηριστεί και ως το πρώτο πραγματικό body count φιλμ τρόμου, ένας χαρακτηρισμός που του πηγαίνει γάντι. Μην χάσετε λοιπόν αυτή την εκπληκτική ταινία τρόμου σε καμία περίπτωση.

aima mavri dantela
black lace
blood black lace
blood black lace dvd
sei donne per lassassino
blood black lace review
eksi ginaikes gia to dolofono
ΘΕΤΙΚΑΑΡΝΗΤΙΚΑ
Η εκπληκτική σκηνοθεσία του Bava, ο τρομακτικός μασκοφόρος δολοφόνος που όρισε μια κλασική φιγούρα στον ιταλικό τρόμο, σφιχτό σενάριο με πλούσιο μυστήριο, πολλές τρομακτικές σκηνές ειδικά στις περιπτώσεις των φόνων, η καλλιτεχνική εικόνα του φιλμ με τις περίτεχνες διακοσμήσεις και τα έντονα χρώματα.Εχμμμ…
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ (SPOILERS) 1) Η δολοφονία μιας κοπέλας με…γάντι πανοπλίας!
2) Το θανατηφόρο ζεμάτισμα του προσώπου μιας κοπέλας.
3) Το αποκαλυπτικό φινάλε με τις μεγάλες ανατροπές.

Horrormovies.gr
Ένα από τα σπουδαιότερα και ιστορικότερα giallo όλων των εποχών και μια από τις κορυφαίες ταινίες τρόμου του μεγάλου Mario Bava.
Horrormovies.grhttps://horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Τελευταία άρθρα

Red to Kill (Yeuk saat) Review

The Old Ways Review

Δημοφιλή

The Old Ways Review

The Fear Street Trilogy Review