Captivity

Η Εξαφάνιση

Άλλη μια «torture porn» ταινία τρόμου που ακολουθεί τις δοκιμασμένες συνταγές του «Hostel» και του «Saw». Στο «Captivity» δεν υπάρχει τίποτα καινούριο που να μην έχουμε δει. Άφθονο αίμα, κραυγές αγωνίας, κλίμα έντασης, απόπειρες διαφυγής από την αιχμαλωσία, ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια και εννοείται η απαραίτητη φιγούρα του σαδιστή παρανοϊκού που κινητοποιεί την όλη διαδικασία, είναι τα κύρια συστατικά της εν λόγω ταινίας.

Πρωταγωνιστεί η γλυκιά ξανθομάλλα Elisha Cuthbert (The Girl Next Door) υποδυόμενη την Jennifer, ένα ψωνισμένο μοντέλο που ζει μόνη της, με μοναδική συντροφιά ένα συμπαθητικό σκυλάκι. Σύντομα η Jennifer πέφτει θύμα απαγωγής από έναν ψυχοπαθή που της έστησε παγίδα ένα βράδυ σε νυχτερινό club. Στη συνέχεια βρίσκεται εγκλωβισμένη σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο ή μάλλον σ’ένα σύστημα περισσότερων δωματίων, δεμένη σ’ ένα επικλινές κάθισμα. Ενίοτε παρακολουθεί από οθόνες των δωματίων το δράμα παλιότερων θυμάτων του σαδιστή απαγωγέα και το δυσάρεστο τέλος τους. Αργότερα ανακαλύπτει ότι δεν είναι η μόνη έγκλειστη στους σκοτεινούς αυτούς χώρους. Ένας άντρας με το όνομα Dexter είναι επίσης αιχμάλωτος του παρανοϊκού. Τα δύο θύματα προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί και στη συνέχεια να βρουν μια έξοδο από το εφιαλτικό μέρος. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο όμως καθώς ο ψυχοπαθής κινείται εύκολα παντού στο χώρο και τους παρακολουθεί με κύκλωμα καμερών εμποδίζοντας κάθε απόπειρα διαφυγής. Επίσης απολαμβάνει να τους υποβάλλει σε φρικτά βασανιστήρια που μόνο ένας διεστραμμένος εγκέφαλος μπορεί να επινοήσει…

eliza captivity

Ένα μεγάλο μέρος του φιλμ γυρίστηκε στη Ρωσία και η συντριπτική πλειοψηφία του τεχνικού team μιλούσε ρωσικά.

Όπως ήδη επισημάνθηκε το «Captivity» δεν προσφέρει τίποτα νέο και καινοτόμο στο cinema τρόμου. Συναντάμε επαναλαμβανόμενα μοτίβα από διάσημες ταινίες τρόμου της τελευταίας δεκαπενταετίας που πραγματεύονται την φρίκη των βασανιστηρίων και των βάναυσων θανατώσεων ύστερα από αιχμαλωσία του θύματος, πάντα φυσικά με τις απαραίτητες αιματοβαμμένες πινελιές στο μεγαλύτερο διάστημα του φιλμ. Εννοείται βέβαια πως αυτό δεν είναι αρνητικό για τους λάτρεις του gore. Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο μεγάλος αριθμός σκληρών σκηνών δεν εμπλουτίζεται από ένα σφιχτοδεμένο σενάριο με ευρηματικές ιδέες και ρεαλιστικές ερμηνείες. Εδώ εντοπίζεται και το βασικό πρόβλημα του «Captivity» αφού καταντά πολύ ρηχό, προβλέψιμο, σε σημεία αφελές και γενικά μη πειστικό όσον αφορά τις ερμηνείες των βασικών χαρακτήρων οι οποίες κυμαίνονται σε μέτρια γενικώς επίπεδα. Η ανάπτυξη των χαρακτήρων είναι πενιχρή και ατσούμπαλη. Η αγωνία που νιώθουν τα θύματα δεν μεταδίδεται δυναμικά στην ψυχολογία του θεατή όπως θα αναμέναμε από ταινίες αυτού του στιλ. Ακόμα και η προσπάθεια της ταινίας να προκαλέσει εκπλήξεις μέσω ορισμένων ανατροπών δεν πετυχαίνει καλά το στόχο της και το έμπειρο μάτι μάλλον δεν εντυπωσιάζεται από τις εξελίξεις.

Εν κατακλείδι, το «Captivity» είναι μια μέτρια σε όλα σχεδόν τα επίπεδα ταινία τρόμου και προτείνεται κυρίως στους λάτρεις του πλούσιου gore καθώς και στους φανατικούς οπαδούς της Elisha Cuthbert. Αν έχετε περισσότερες απαιτήσεις μάλλον δεν θα καλυφθείτε από το συγκεκριμένο φιλμ.

Βαθμός
Μέτρια ταινία τρόμου που προσπαθεί να αξιοποιήσει τις τεχνικές των «Saw» και «Hostel» για να σοκάρει. Συστήνεται στους φίλους του gore/splatter κυρίως.
Horrormovies.grhttps://horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή