The Chalk Line (Η γραμμή της κιμωλίας) Review

Στο «The Chalk Line» ένα ζευγάρι βρίσκει τη νύχτα στο δρόμο ένα μικρό κορίτσι που κυκλοφορεί μόνο του ταλαιπωρημένο και το υιοθετεί. Ύστερα προσπαθεί να λύσει το μυστήριο γύρω από το σκοτεινό παρελθόν του κοριτσιού και τις περίεργες συνήθειες του.

Η Ισπανία έχει μακρά παράδοση στα ποιοτικά και συναρπαστικά θρίλερ μυστηρίου ή τρόμου μυστηρίου για να πιάσουμε κάθε κατηγορία με λεπτομέρεια. Πολλές ισπανικές παραγωγές των δύο τελευταίων δεκαετιών μας έχουν συγκλονίσει και το «The Chalk Line» (πρωτότυπος τίτλος: Jaula) που συμπεριλαμβάνεται στο μενού του Netflix βαδίζει στα επιτυχημένα χνάρια των προκατόχων του.

Η υπόθεση επικεντρώνεται σε ένα ζευγάρι που προσπαθεί ανεπιτυχώς να κάνει παιδί. Ένα βράδυ καθώς κυκλοφορεί με το αυτοκίνητό του βλέπει στον δρόμο ένα μικρό κορίτσι να κυκλοφορεί μόνο του στην άσφαλτο και μάλιστα παραλίγο να χτυπηθεί από διερχόμενη μοτοσικλέτα. Το ζευγάρι παίρνει μαζί του το κορίτσι και αρχικά το παραδίδει στο νοσοκομείο. Είναι φανερό από την αρχή ότι κάτι δεν πάει καλά με το κορίτσι. Η μανία του να ζωγραφίζει στο πάτωμα ένα πλαίσιο με κιμωλία μέσα στο οποίο νιώθει ασφαλής και η απροθυμία να συνομιλεί μαρτυρά ένα σκοτεινό παρελθόν που έχει αφήσει σημαντικά τραύματα στο παιδί.

chalk line 2022 review

Τελικά, το πρωταγωνιστικό ζεύγος παίρνει το κορίτσι στο σπίτι του για μερικές μέρες αφού κρίνεται από τους ειδικούς ότι ίσως νιώσει πιο άνετα μαζί τους και αρχίσει σιγά σιγά να μιλάει. Το ζευγάρι και ειδικά η Paula πράγματι κάνει το παιδί να νιώσει πιο άνετα αλλά όχι αρκετά ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως η προέλευσή του και οι συνθήκες που το έφεραν σε αυτήν την προβληματική κατάσταση. Η Paula καθώς δένεται όλο και περισσότερο με το κορίτσι γίνεται μάρτυρας αλλόκοτων συμβάντων τα οποία προσπαθεί να ερμηνεύσει για να φτάσει στη λύση του μυστηρίου. Η έρευνά της την βυθίζει σε έντονο ψυχικό στρες ενώ ταυτόχρονα φέρνει στο προσκήνιο απρόβλεπτους κινδύνους…

Ο πρωτότυπος ισπανικός τίτλος του φιλμ (Jaula) σημαίνει «κελί».

Η κεντρική ιδέα του «The Chalk Line» είναι οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα. Λειτουργεί -όπως μου αρέσει να λέω- σαν μαγνήτης για να το παρακολουθήσω. Πρόκειται για μια ταινία προσεγμένη σε όλους τους τομείς. Σκηνοθεσία, σενάριο, ερμηνείες, ατμόσφαιρα μυστηρίου, σασπένς…Γενικά δεν φαίνεται να λείπει κάτι από την ταινία.

chalk line movie review

Ειδική μνεία όμως πρέπει να γίνει στην ιδιαίτερη σκηνοθετική τεχνική που χρησιμοποιείται και καθιστά το φιλμ διαφορετικό από πολλά παραπλήσια θρίλερ μυστηρίου. Τα δρώμενα παρουσιάζονται με πάνω από μια οπτικές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η παρακολούθηση να γίνεται πολύ πιο ευχάριστη, το ενδιαφέρον να ανανεώνεται και το κουβάρι του μυστηρίου να ξετυλίγεται αριστοτεχνικά, χωρίς εκκρεμότητες που ζητούν απαντήσεις μετά το τέλος.

Ελάχιστες είναι οι σεναριακές κακοτοπιές. Λίγα προβλέψιμα μοτίβα υπάρχουν αλλά δεν ζημιώνουν την εν γένει ποιοτική εικόνα του φιλμ. Στον τομέα των ερμηνειών τα πράγματα πάνε εξαιρετικά καλά. Οι ηθοποιοί έχουν μπει στο πετσί των ρόλων τους και υποδύονται τους χαρακτήρες τους με ρεαλισμό και πλούσιο συναίσθημα. Ειδικά το δίδυμο της Paula με το κοριτσάκι μάς φιλοδωρεί με ορισμένες πολύ έντονες και αγωνιώδεις σκηνές. Δυνατές στιγμές περνάει η Paula και με τον σύζυγό της.

Οι αποκαλύψεις που έρχονται στην επιφάνεια πραγματικά σοκάρουν. Στο σημείο αυτό βλέπουμε και μια μικρή έξαρση βίας με λίγο αλλά απολαυστικό gore. Η απροβλεψιμότητα του έργου είναι ένα από τα μεγάλα ατού του. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γραφτεί κάτι παραπάνω. Το «The Chalk Line» συστήνεται σε κάθε φίλο των προσεγμένων και σοβαρών ψυχολογικών θρίλερ και των ταινιών μυστηρίου ενώ έχει να πει πολλά και για τον μέσο horror fan αφού ανά διαστήματα γίνεται τρομακτικό. Αν είχε και λίγο πιο ταχύ ρυθμό θα έφτανε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

jaula

Θετικά: Καλογραμμένο σενάριο με πλούσιο μυστήριο και ανατροπές, ρεαλιστικές και δυναμικές ερμηνείες, ευρηματική σκηνοθεσία.

Αρνητικά: Αργός ρυθμός, μερικές σεναριακές ευκολίες.

Συμπέρασμα: Αξιοπρεπέστατο και ανατρεπτικό φιλμ τρόμου και μυστηρίου που κρατά ψηλά την σημαία των ισπανικών θρίλερ.

Βαθμός:

3.5 star rating

Gore:

1.5 star gore rating
Κάντε κλικ εδώ για τα highlights
  • Μια παρολίγον θανατηφόρα κατάποση γυαλιού.
  • Ένα σοκαριστικό χτύπημα με σφυρί δίπλα στον ώμο!

Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.

Info

Σκηνοθεσία: Ιγκνάσιο Τατάι
Πρωταγωνιστούν: Elena Anaya, Pablo Molinero, Eva Tennear
Χώρα: Ισπανία
Έτος: 2022
Διάρκεια: 106 λεπτά

Latest articles

 


Related articles

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ