All The Colors Of The Dark (Διεστραμμένη στα νύχια του Σατανά) Review

Στο «All The Colors of The Dark» μια γυναίκα που πρόσφατα έχασε σε τροχαίο δυστύχημα το παιδί που κυοφορούσε, γίνεται στόχος μιας καταχθόνιας σέκτας σατανιστών. Ταυτόχρονα παρακολουθείται στενά από έναν αλλόκοτο γαλανομάτη άνδρα.

Το ενδιαφέρον μου γι’ αυτή την ταινία προήλθε κυρίως διότι την έβρισκα σε πολλές διαδικτυακές λίστες με τα καλύτερα giallo όλων των εποχών. Με βάση λοιπόν αυτή την έρευνα, μου είχαν δημιουργηθεί υψηλές προσδοκίες που ενισχύονταν και από την συμπερίληψη του Sergio Martino στους συντελεστές και συγκεκριμένα στο πόστο του σκηνοθέτη, αφού ο Ιταλός μας έχει δώσει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα giallo. Μετά την παρακολούθηση του εν λόγω giallo, δυστυχώς οι υψηλές προσδοκίες πήγαν περίπατο και μπορώ με ασφάλεια πλέον να αρπάξω το φτυάρι του θαψίματος χωρίς τύψεις.

Κατ’ αρχήν το «All The Colors of The Dark» δεν είναι ένα τυπικό giallo από σεναριακή κατεύθυνση. Δηλαδή δεν υπάρχει η παραδοσιακή φιγούρα του δολοφόνου που εξολοθρεύει ένα ένα τα θύματά του ενόσω ο θεατής προσπαθεί να μαντέψει την ταυτότητά του μεταξύ των συμμετεχόντων στο cast. Μυστήριο έχει αλλά διαφορετικής φύσεως. Κεντρικός χαρακτήρας είναι η Jane, μια σμπαραλιασμένη ψυχικά γυναίκα που έχασε το παιδί που έφερε στην κοιλιά της, σ’ ένα μοιραίο τροχαίο ατύχημα. Η Jane βασανίζεται από αλλόκοτους εφιάλτες και ταυτόχρονα πολιορκείται από έναν μυστηριώδη γαλανομάτη άντρα με τρομακτικό βλέμμα και σκοτεινά κίνητρα. Για να ξεφύγει απ’ τον ασφυκτικό κλοιό του, η ταλαιπωρημένη γυναίκα μπλέκει με την παρότρυνση μιας γειτόνισσας στα δίχτυα μιας ομάδας σατανιστών και μέσω ενεργής συμμετοχής στα τελετουργικά τους αναμένει την λύτρωση από το μαρτύριό της. Μια λύτρωση που αποδεικνύεται όνειρο θερινής νυκτός καθώς η εμπλοκή της στην σατανιστική οργάνωση εντείνει τις εφιαλτικές της περιπέτειες. Παράλληλα ο σύζυγός της, η αδερφή της και ο ψυχολόγος της προσπαθούν να την βοηθήσουν αλλά με κίνδυνο της ζωής τους.

Διεστραμμένη στα νύχια του Σατανά

Η ταινία είναι γνωστή και ως «Day of the Maniac» και «They’re Coming to Get You!».

Δεν αρνούμαι ότι το «All The Colors of The Dark» προσφέρει σποραδικές τρομάρες και ορισμένες σκηνές με ένταση και σασπένς, αλλά δυστυχώς στέκονται απελπιστικά λίγες για να σώσουν το φιλμ από το ναυάγιο. Τα λίγα καλά στοιχεία επισκιάζονται από έναν εκνευριστικά αργό ρυθμό, από το αδιάφορο και γεμάτο αφέλειες σενάριο, την άτολμη σκηνοθεσία και τις καταγέλαστες σκηνές των τελετουργιών. Ειδικά αυτές οι τελευταίες ρίχνουν το φιλμ στο χαμηλό επίπεδο φτηνιάρικων sexploitation/occult ταινιών της κακιάς ώρας και με κανένα τρόπο –όση ανοχή κι αν δείξουμε- δεν δύνανται να ιδωθούν σοβαρά. Μια αποτρόπαιη θυσία ζώου προκαλεί αηδία και άβολα συναισθήματα. Συχνά μέσα στο έργο επιχειρείται το μπέρδεμα φαντασίας και πραγματικότητας αλλά με εντελώς αδέξιο τρόπο. Η ποικιλία χαρακτήρων μένει στο ράφι αφού πολλοί ηθοποιοί δεν αξιοποιούνται όσο θα μπορούσαν από τον σκηνοθέτη. Τα συναισθήματα απογοήτευσης μας περιζώνουν για τα καλά και μας κάνουν να θέλουμε να ξεχάσουμε αυτό το ελλιπές και προχειροφτιαγμένο giallo…που ούτε καν αυθεντικό giallo δεν είναι. Πάμε γι’ άλλα.

All the colors of the dark review
All the colors of the dark movie review
tutti i colori del buio poster

Θετικά: Περιστασιακές στιγμές αγωνίας και τρόμου, ορισμένα καλλιτεχνικά πλάνα με όμορφους, επιβλητικούς χρωματισμούς.

Αρνητικά: Αδυναμία διατήρησης του ενδιαφέροντος, προβληματική πλοκή, άσχημα μπερδεμένο σενάριο, τσαπατσούλικο πάντρεμα φαντασίας και πραγματικότητας, αργός ρυθμός, καταγέλαστη εισαγωγή αποκρυφιστικών-τελετουργικών στοιχείων, αποτυχημένη χρησιμοποίηση των ποικίλων χαρακτήρων.

Συμπέρασμα: Από τα πιο αδύναμα γνωστά giallo. Κατώτερο των υψηλών προσδοκιών που σου δημιουργεί ή συχνή ένταξή του σε σχετικές «best of» λίστες.

Βαθμός:

2 star rating

Gore:

1.5 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Μία αγωνιώδης σκηνή που η ηρωίδα καταδιώκεται από τον γαλανομάτη άνδρα στα σκαλιά ενός σπιτιού.
  2. Η τρομακτική σκηνή με την πρωταγωνίστρια να βρίσκεται έντρομη μπροστά στη θέα δύο δολοφονημένων ηλικιωμένων.

Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.

Info

Σκηνοθεσία: Σέρτζιο Μαρτίνο
Πρωταγωνιστούν: Έντβιτζε Φένεκ, Τζορτζ Χίλτον, Ιβάν Ρασίμοφ
Χώρα: Ιταλία, Ισπανία
Έτος: 1972
Διάρκεια: 95 λεπτά

Latest articles

 


Related articles

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ