Άλλο ένα αποτυχημένο και αδύναμο φιλμ από τη Μεγάλη Βρετανία. Τι κι αν η παρουσία των Tara Fitzgerald (Brassed Off, Sirens κ.α.) και Leelee Sobieski (Joy Ride, 88 Minutes κ.α.) προδιαθέτει θετικά τον θεατή. Η ιστορία είναι τόσο αδύναμη και ανέμπνευστη που ξενερώνει ακόμα και τον πιο υπομονετικό λάτρη του ψυχολογικού τρόμου. To «In A Dark Place» βαδίζει νευρικά σε διασταυρούμενα μονοπάτια αλλά δεν μπορεί να βρει έναν σταθερό προσανατολισμό καταλήγοντας στο πουθενά.
Η Sobieski υποδύεται την Anna, μια νεαρή ζωγράφο και ψυχοθεραπεύτρια μέσω της ζωγραφικής (!) που αναλαμβάνει καθήκοντα νταντάς δύο μικρών παιδιών που έχασαν τους γονείς τους σε αεροπορικό δυστύχημα. Μετακομίζει λοιπόν στο σπίτι τους όπου συζεί με την γραμματέα (Fitzgerald) του εργοδότη της στην οποία και δίνει αναφορά για οτιδήποτε αναγκαίο προκύπτει. Η Anna όμως αρχίζει να νιώθει περίεργα στο σπίτι και στον περιβάλλοντα κατάλευκο από χιόνι χώρο. Μία οι περίεργες θεάσεις ενός άντρα και μιας γυναίκας, μία η αλλόκοτη συμπεριφορά των παιδιών μετατρέπουν το έργο της σε απρόσμενο εφιάλτη. Ποιοι είναι οι μυστηριώδεις άνθρωποι που βλέπει; Μήπως τα παιδιά κρύβουν κάποιο μυστικό ή όλα αυτά είναι αποκύημα της φαντασίας της; Κάποια στιγμή μαθαίνει ότι η γυναίκα που βλέπει είναι η νεκρή πρώην νταντά των παιδιών που πέθανε από ατύχημα στην κοντινή λίμνη και ο άντρας ο ερωμένος της που μη αντέχοντας τον ψυχικό πόνο αυτοκτόνησε…
Ok, θα μου πείτε ωραία δεν ακούγονται αυτά; Ναι (καίτοι κλισαρισμένα) αλλά η ταινία χωλαίνει τόσο εκτελεστικά, όσο και σκηνοθετικά. Πολλές οι ελλείψεις της. Πολλές είναι οι σκηνές που φαίνονται ανολοκλήρωτες όπως αυτή που η Anna επισκέπτεται έναν ιερέα στον κοντινό ναό για να λάβει –όπως καταλαβαίνουμε– απαντήσεις ή συμβουλές. Κι όμως ο διάλογός τους είναι τόσο σύντομος και ανούσιος, λες και τον ρώτησε τι ώρα είναι ή αν έχει φωτιά. Αυτή η κολοβή εικόνα εκτυλίσσεται στο μεγαλύτερο μέρος του φιλμ το οποίο προσφέρει ελάχιστες μόνο τρομάρες, κυρίως με τις οπτασίες τις ηρωίδας. Κι αυτές όμως μοιάζουν ερασιτεχνικές εκτελεστικά μερικές φορές. Από ερμηνείες τα πιτσιρίκια και η Fitzgerald τα πάνε καλά, η Sobieski όμως φαίνεται ότι βρίσκεται εκτός φόρμας (όχι ότι είναι και καμιά φοβερή ηθοποιός βέβαια). Και μέσα σ’ όλη την μετριότητα έρχονται και κάτι τολμηρές ερωτικές σκηνές μεταξύ γυναικών που ισοπεδώνουν οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαροφάνειας. Δεν είμαι κλειστόμυαλος ούτε πουριτανός, αλλά οι εν λόγω σκηνές είναι φανερά παράταιρες.
Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο «The Turn of the Screw» (1898) του Henry James. Μάλιστα σε μια σκηνή φαίνεται η Anna να διαβάζει στο κρεβάτι το εν λόγω βιβλίο.
Η τελική απογοήτευση καταφτάνει με το διφορούμενο φινάλε το οποίο και ξαφνικό είναι και ελλιπές. Και καλά αφήνει ερωτηματικά προς προβληματισμό του θεατή όμως η ελαττωματική διαμορφωθείσα εικόνα δεν δημιουργεί διάθεση για φιλοσοφικούς στοχασμούς. Δυστυχώς μόνο η φωτογραφία με το γραφικό χιονισμένο τοπίο παίρνει υψηλό βαθμό στο «In A Dark Place», άντε και λίγο η σποραδικά σκοτεινή ατμόσφαιρα. Το σύνολο όμως γλιστράει κάτω απ’ τη βάση…