Dark (Σκοτάδι) – Season 1 Review

Από τον δημιουργό του ευφυούς techno-thriller «Who Am I – No System Is Safe», Baran bo Odar ήρθε στα τέλη του 2017 μέσα από τους δέκτες του σταθερά ποιοτικού Netflix αυτή η σειρά έκπληξη για να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο το έτος. Με τον λιτό αλλά αμιγώς σκοτεινό τίτλο «Dark» ο πρώτος κύκλος μας αφηγείται μέσα σε 10 επεισόδια μια πολύ δυνατή ιστορία που συνδυάζει με μαεστρία στοιχεία από ποικίλες κινηματογραφικές κατευθύνσεις.

Μια μυστηριώδης εξαφάνιση παιδιού οδηγεί στο ξετύλιγμα ενός ατελείωτου κουβαριού δραματικών γεγονότων με αναφορές στα ταξίδια στο χρόνο, στην πυρηνική ενέργεια, στα συγκλονιστικά οικογενειακά μυστικά και στη δράση ενός υπεράνω υποψίας serial killer με μεγαλεπήβολα σχέδια.

Ο πρώτος αυτός κύκλος κατάφερε να δέσει πολύ σφιχτά το συγκεκριμένο ετερόκλητο μείγμα καθηλώνοντας μας από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να κάνει κοιλιά σχεδόν πουθενά. Το «Dark» πλαισιώνεται από μια ομάδα ταλαντούχων, Γερμανών κυρίως, ηθοποιών που δίνουν όλοι, ανεξαιρέτως ηλικίας, σοβαρές, υψηλού επιπέδου ερμηνείες.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που προσωπικά ξεχώρισα είναι η ισορροπημένη συμμετοχή των ηθοποιών στα δρώμενα καθιστώντας δύσκολη την ανάδειξη ενός πρωταγωνιστή – πράγμα σπάνιο σε πολλές ταινίες και σειρές τρόμου. Ουσιαστικά όλοι οι χαρακτήρες είναι πρωταγωνιστές βιώνοντας ο καθένας το δικό του μαρτύριο και μπλέκοντας σε αγωνιώδεις περιπέτειες με αβέβαιη κατάληξη.

dark

Το «Dark» είναι η πρώτη γερμανική σειρά που έχει προβάλλει το δίκτυο Netflix.

Η σκηνοθεσία, το σενάριο και οι διάλογοι του «Dark» είναι υψηλού επιπέδου και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες προσεγμένες παραγωγές στον τομέα του sci-fi/horror/mystery πεδίου. Υφολογικά το «Dark» κινείται κάπου μεταξύ Twin Peaks και Stranger Things δανειζόμενο στοιχεία και από τις δύο αυτές σπουδαίες σειρές.

Κάποιοι το επέκριναν γι’ αυτό αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει σοβαρός λόγος να προβούμε σε τέτοιου είδους αναλύσεις αφού παρά τις επιρροές διαθέτει δική του δυναμική που το κάνει να ξεχωρίζει. Οι λάτρεις της επιστήμης και ειδικότερα της φυσικής θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον αφού πραγματεύεται το συναρπαστικό θέμα των παραδοξοτήτων που μπορούν να επιφέρουν τα ταξίδια στο χρόνο. Το παρελθόν επηρεάζει το μέλλον αλλά και το μέλλον μπορεί να επηρεάσει το παρελθόν σύμφωνα με μια από τις πιο «ιντελεκτουέλ» ατάκες που συναντάμε σε ορισμένα επεισόδια.

Εκπληκτική βρήκα και την απεικόνιση των τριών διαφορετικών εποχών όπου οι επιμελητές των κουστουμιών έκαναν θαυμάσια δουλειά στις ενδυματολογικές και στιλιστικές επιλογές των χαρακτήρων εστιάζοντας στα standards της κάθε εποχής. Σπουδαία δουλειά έχει γίνει και στο ηχητικό μέρος με τις αργόσυρτες και κοφτές μουσικές εξάρσεις να διαμορφώνουν ένα κλίμα απαράμιλλης απειλής που προκαλεί ανατριχίλα. Η ατμόσφαιρα είναι συνεχώς μουντή και σκοτεινή αναδίδοντας ένα αυθεντικό feeling απελπισίας.

Μη χάνετε χρόνο λοιπόν. Όσοι αρέσκεστε στις προαναφερθείσες ιδέες και ιδιώματα που διαθέτει το «Dark» ξεκινήστε το άφοβα και δεν θα το μετανιώσετε. Αντιθέτως θα μείνετε σε αναμμένα κάρβουνα και θα αγωνιάτε για τον δεύτερο κύκλο ο οποίος καλείται να απαντήσει στα σημαντικά ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα. Και δεν είναι και λίγα…

dark series
dark 2017
dark season 1
ΘΕΤΙΚΑΑΡΝΗΤΙΚΑ
Προσεγμένη σκηνοθεσία, δυνατή και εξαιρετικά συναρπαστική ιστορία, πολύ καλές ερμηνείες, πληθώρα καλογραμμένων χαρακτήρων, υπέροχα κουστούμια, απειλητικά μουσικά θέματα, ενδιαφέροντα θέματα επιστημονικού ενδιαφέροντος, καλοφτιαγμένο μυστήριο, βαριά ατμόσφαιρα.Το σενάριο κάποιες φορές μπορεί να γίνεται υπερβολικά περίπλοκο. Επίσης λίγες παραπάνω επεξηγήσεις/απαντήσεις πριν κλείσει ο κύκλος θα ήταν καλοδεχούμενες και πιθανώς απαραίτητες.

Βαθμός: 4/5
Gore: 2/5

Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Latest articles

Related articles