Dead Birds (Νεκρά πουλιά) Review

Το «Dead Birds» επικεντρώνεται σε μια μικρή ομάδα στρατιωτών των Νότιων οι οποίοι ληστεύουν μια τράπεζα και στη συνέχεια βρίσκουν καταφύγιο σ’ ένα εγκαταλελειμμένο αγρόκτημα. Εκεί πρόκειται να αντιμετωπίσουν κακόβουλες μεταφυσικές δυνάμεις που μετατρέπουν την παραμονή τους σε αληθινό εφιάλτη.

Είναι αλήθεια ότι ο συνδυασμός γουέστερν και τρόμου δεν απαντά συχνά στον κινηματογράφο. Όταν λοιπόν συναντώ τέτοιες ταινίες έχω μεγάλη αγωνία για την εικόνα που θα παρουσιάζουν καθώς πρόκειται για δύσκολο φιλμικό συμφυρμό και για πολλούς, ακόμα και ασύλληπτο. Ο νεοφώτιστος τότε Alex Turner επιχείρησε να το κάνει με το «DeadBirds» και παρότι είναι φανερό ότι προσπάθησε αρκετά, το τελικό αποτέλεσμα επιδεικνύει μια άνιση εικόνα.

Στα «Νεκρά Πουλιά» λοιπόν, πρωταγωνιστεί μια χούφτα στρατιωτών του Νότου κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι στρατιώτες αποφασίζουν να το σκάσουν στο Μεξικό αλλά πρώτα ληστεύουν μια τράπεζα για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έσοδα για τη συνέχιση της περιπέτειάς τους. Μετά το πέρας της αιματηρής ληστείας οι στρατιώτες οδεύουν προς το Μεξικό αλλά στη διάρκεια της διαδρομής τους ξεκουράζονται σε μια εγκαταλελειμμένη κατοικία αγνοώντας τον τρόμο που τους περιμένει.

dead birds 2004

Το μακάβριο παρελθόν του σπιτιού αρχίζει να ασκεί την επιρροή του στους επισκέπτες οι οποίοι ακούν περίεργους ήχους και βλέπουν φρικτές εικόνες και οπτασίες που τους τρελαίνουν! Σύντομα διάφορες δαιμονικές οντότητες θα εξαπολύσουν την επίθεσή τους εναντίον των στρατιωτών με ολέθριες συνέπειες για τους δεύτερους.

Το «Dead Birds» γυρίστηκε σε 21 μέρες και είναι το πρώτο πλήρες φιλμ του Alex Turner.

Το «Dead Birds» είχε τις προϋποθέσεις να γίνει μια σπουδαία ταινία μεταφυσικού τρόμου. Το χρονολογικό πλαίσιο, ήτοι η εποχή του Αμερικανικού Εμφύλιου, και το απομονωμένο περιβάλλον του σπιτιού πλαισιωμένο από το χωράφι με καλαμπόκια προσφέρονται για μια ατμοσφαιρική δημιουργία τρόμου που θα διαφέρει από την μάζα των ταινιών supernatural horror κατεύθυνσης. Κι ενώ μπήκαν οι σωστές βάσεις, το φιλμ δεν τις εκμεταλλεύτηκε επαρκώς με αποτέλεσμα να μοιάζει ανολοκλήρωτο.

νεκρά πουλιά

Αυτή η αίσθηση έλλειψης προέρχεται κυρίως από τις απλοϊκές και κουτσουρεμένες εξηγήσεις που δίνει για την προέλευση του κακού. Η φτωχή ανάπτυξη χαρακτήρων αποτελεί άλλο ένα μειονέκτημα. Πάντως οι ηθοποιοί τα πάνε αρκετά καλά στους ρόλους τους για τα δεδομένα της ταινίας. Τα σκοτεινά πλάνα εντός του σπιτιού πλάθουν μια τρομακτική ατμόσφαιρα η οποία εντείνεται από το ασφυκτικό περιβάλλον εντός του σπιτιού, από τη νυχτερινή καταιγίδα που ξεσπά και από τις περιστασιακές θεάσεις δαιμονικών οντοτήτων/πνευμάτων.

Βέβαια το «Dead Birds» ακολουθεί την πεπατημένη οδό κάνοντας χρήση παραδοσιακών κλισέ του μεταφυσικού τρόμου αλλά αυτά δεν πιστεύω ότι θα ενοχλούσαν ιδιαίτερα αν η ταινία ήταν πιο ολοκληρωμένη συνολικά. Στα θετικά προστίθεται και το άφθονο gore με μερικές σκηνές να είναι πραγματικά σοκαριστικές και αποτρόπαιες. Κρίμα που ο Turner δεν κατάφερε τον αποτελεσματικό συνδυασμό γουέστερν και τρόμου που θα προκαλούσε αίσθηση. Ευτυχώς που κάποιοι άλλοι το κατάφεραν στο πρόσφατο παρελθόν…αν και χρειαζόμαστε πιο πολλές ταινίες του εν λόγω ελκυστικού συνδυασμού. Δεν έχουν κορεστεί καθόλου.

dead birds 2005
deadbirds

Θετικά: Σκοτεινή και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, πολλές αιματοβαμμένες σκηνές που σοκάρουν, πρωτότυπο χρονικό πλαίσιο διεξαγωγής της δράσης.

Αρνητικά: Πολλά κλισέ, ελλιπής ανάπτυξη χαρακτήρων, επιπολαιότητες και βιασύνες στον τομέα των εξηγήσεων.

Συμπέρασμα: Μέτρια ταινία μεταφυσικού τρόμου. Έχει κάποια καλά στοιχεία και έναν αέρα πρωτοτυπίας, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζει και σοβαρές αδυναμίες.

Βαθμός:

2.5 star rating

Gore:

4 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Η εναρκτήρια σκηνή όπου παρακολουθούμε μια πολύ αιματηρή ληστεία σε τράπεζα.
  2. Η σκηνή όπου «κάποιος» αφαιρεί τα εντόσθια από μια δεμένη γυναίκα.
  3. Η φρικιαστική σκηνή των κατακρεουργημένων και διαμελισμένων αλόγων στον αχυρώνα.

Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.

Info

Σκηνοθεσία: Άλεξ Τέρνερ
Πρωταγωνιστούν: Χένρι Τόμας, Αϊζάια Ουάσινγκτον, Νίκι Άικοξ
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2004
Διάρκεια: 91 λεπτά

Latest articles

 


Related articles

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ