Dead Snow 2: Red vs. Dead (Το χιόνι ξαναβάφτηκε κόκκινο) Review

Στο «Dead Snow 2: Red Vs Dead» ο επιζών της πρώτης ταινίας ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα ζόμπι των ναζί που σκότωσαν τους φίλους του και να τα σταματήσει από την ολοκλήρωση μιας διαβολικής αποστολής. Κατά την διάρκεια της προσπάθειάς του στρατολογεί μερικούς ακόμα αλλόκοτους «συμμάχους».

Μπορεί να άργησε λίγο (τουλάχιστον για τα standards των sequel των νεότερων ταινιών τρόμου) αλλά το sequel του αξιόλογου «Dead Snow» του 2009 άξιζε την αναμονή και με το παραπάνω. Ο ελπιδοφόρος Νορβηγός κινηματογραφιστής Tommy Wirkola αποφασίζει να ξαναβάψει το χιόνι κόκκινο επαναφέροντας τον επιζώντα της πρώτης ταινίας. O Martin λοιπόν αφού ξεφεύγει από τα ναζί ζόμπι, μεταφέρεται σε νοσοκομείο όπου τον περιφρουρούν μπάτσοι καθώς είναι βασικός ύποπτος για το θάνατο των φίλων του. Ποιος λογικός άνθρωπος θα πίστευε άλλωστε ότι αναστήθηκαν τα πτώματα στρατιωτών των ναζί και κυνηγούν ζωντανούς; Μάλλον κανείς!

Ο Martin είχε χάσει το ένα του χέρι στην πρώτη ταινία αλλά οι γιατροί φρόντισαν να του κολλήσουν ένα άλλο. Έλα όμως που το χέρι αυτό ανήκει στον ηγέτη των ναζιστικών ζόμπι παρασύροντας τον πρωταγωνιστή σε επιθετικές και κακόβουλες ενέργειες. Μετά από ένα σύντομο ξέσπασμα όπου διάφοροι παρευρισκόμενοι πέφτουν θύματα του φονικού χεριού του Martin, ο άτυχος νέος το σκάει από το νοσοκομείο και έρχεται σε επαφή με μια ομάδα αντιμετώπισης ζόμπι επιδημιών τα μέλη της οποίας τον συμβουλεύουν να ανακαλύψει τον πραγματικό στόχο των ναζί ζόμπι. Ο Martin το κάνει και διαπιστώνει σοκαρισμένος ότι τα ζόμπι στοχεύουν στην εξόντωση του πληθυσμού μιας νορβηγικής πόλης που δεν πρόλαβαν να εξολοθρεύσουν κατά τη διάρκεια του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια βρίσκει μερικούς ακόμα συμμάχους και ετοιμάζεται για τη μεγάλη αναμέτρηση με τους νεκροζώντανους ναζί.

dead snow 2 nazi

Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο sequel είναι το προσεγμένο σενάριο – τουλάχιστον για τις πιο χαλαρές απαιτήσεις ταινίας τρόμου με ζόμπι. Φαίνεται δηλαδή ότι η ιστορία έχει νόημα, αρχή, μέση και τέλος κάνοντας επίσης κάποιες επιτυχείς αναφορές στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα δεύτερο σπουδαίο προτέρημα του «Dead Snow 2: Red Vs Dead» είναι η εμφάνιση πρωτότυπων και αξιομνημόνευτων χαρακτήρων που δεν δείχνουν καθόλου περιττοί, κάτι που απουσίαζε από το πρώτο φιλμ. Για παράδειγμα η ολιγομελής ομάδα εξολόθρευσης ζόμπι αποτελούμενη από εκκεντρικούς νέους και τα ζόμπι των Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου που συμμαχούν με τον πρωταγωνιστή για την αντιμετώπιση των ναζιστικών ζόμπι κάνουν τα πράγματα πολύ πιο πικάντικα και το φιλμ ακόμα πιο εντυπωσιακό!

Υπάρχει μια extra σκηνή μετά τα credits στο τέλος που κλείνει το μάτι για πιθανό τρίτο φιλμ. Για να δούμε…

Πρόσθετες καλές ιδέες ξεπετάγονται από το πουθενά όπως η χρήση τανκ από τους νεκροζώντανους ναζί ταιριάζοντας άψογα με την παράλογη αλλά όχι ενοχλητική εικόνα του φιλμ. Φυσικά υπάρχει και η διογκωμένη βία με το gore να βρίσκεται αναμενόμενα στα ύψη. Διαμελισμοί, ακρωτηριασμοί, ξεντεριάσματα, εξορύξεις οργάνων και εγκεφάλων και πολλοί ακόμα τρόποι θανατώσεων περιλαμβάνονται στο υπερβίαιο μενού του «Dead Snow 2: Red Vs Dead». Η ανεξάντλητη αυτή ποικιλία βίαιων σκηνών είναι δοσμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σοκάρει ιδιαίτερα λόγω της μη αληθοφάνειάς της, ακολουθώντας κατά κάποιον τρόπο την συνταγή του αιματηρού cult των 90s, «Braindead» (1992).

dead snow still

Με άλλα λόγια, το gore και η ακατάπαυστη δράση δημιουργούν ένα εθιστικό και εκρηκτικό μείγμα το οποίο δεν θέλουμε να τελειώσει με τίποτα. Εφοδιαστείτε λοιπόν με ποπ κορν και αναψυκτικά και απολαύστε αυτό το μοναδικό αιματοβαμμένο πάρτι! Ένα πάρτι που θα σας μείνει αξέχαστο! Και δεν χρειάζεται να είστε μεγάλος fan των ταινιών με ζόμπι για να το ευχαριστηθείτε. Το «Dead Snow 2: Rev Vs Dead» αποτελεί εγγυημένη διασκέδαση για ευρύτερο κοινό που αρέσκεται στη δράση και στις splatterιές.

dead snow 2 review
dead snow 2 film
dead snow 2 poster

Θετικά: Πλούσιο σενάριο για τα standards ζομποταινίας, εμπνευσμένη ποικιλία χαρακτήρων, άφθονη δράση με αναρίθμητες αιματοβαμμένες σκηνές, ωραία φωτογραφία από την δροσερή…Ισλανδία.

Αρνητικά: Η υπερβολική δύναμη των ναζιστικών ζόμπι ίσως παραείναι…υπερβολική. Επίσης υπάρχουν λίγα νεκρά διαστήματα με μειωμένο ενδιαφέρον αλλά ευτυχώς δεν ζημιώνουν την ταινία.

Συμπέρασμα: Από τις καλύτερες ταινίες τρόμου με ζόμπι των τελευταίων ετών. Μην τη χάσετε με τίποτα ακόμα κι αν δεν είστε ένθερμος φίλος των ζομποταινιών!

Βαθμός:

4 star rating

Gore:

5 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Η δολοφονία ενός μπάτσου με εκσφενδόνιση του σήματος μιας Mercedes κατ’ ευθείαν στο δόξα πατρί.
  2. Η φονική επιδρομή των ναζιστικών ζόμπι σε ένα τουριστικό λεωφορείο που καταλήγει σε ένα ατελείωτο λουτρό αίματος.
  3. Η φοβερή μάχη προς το τέλος όπου η παράταξη των πρωταγωνιστών συμμαχεί με μια ομάδα ζόμπι Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου και αναμετρώνται με τα ναζιστικά ζόμπι! Τρομερή σεκάνς τόσο σε έμπνευση όσο και σε εκτέλεση που παρακαλάς να μην τελειώσει!
  4. Το διεστραμμένα ερωτικό φινάλε που συνδέει το παρόν φιλμ με το αρχικό Dead Snow!

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Τόμι Βίρκολα
Πρωταγωνιστούν: Βέγκαρ Χέελ, Όρχαν Γκαμστ, Μάρτιν Σταρ
Χώρα: Ισλανδία, Νορβηγία
Έτος: 2014
Διάρκεια: 101 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα

Abigail Review

The Hallow Review