The Devil Below (Shookum Hills) Review

Στο «The Devil Below» μια ομάδα ερασιτεχνών ερευνητών πηγαίνει στην παρηκμασμένη πόλη Shookum Hills στα Απαλάχια Όρη για να μάθει τον λόγο που εγκαταλείφθηκαν τα τοπικά ορυχεία μετά από παράξενο ξέσπασμα φωτιάς.

Όχι δεν είχα καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες βλέποντας τα πρώτα εξωτερικά στοιχεία του «The Devil Below». Μερικά άγρια τερατάκια, μια κλασική ομάδα ερευνητών που συντίθεται απλά για να δωρίσει πρόβατα στη διασκεδαστική σφαγή και άλλα τέτοια cheesy κολπάκια δεν θέτουν τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά είναι η αλήθεια. Δυστυχώς όμως δεν περίμενα και μια τόσο άνευρη και συγκρατημένη δουλειά από τους συντελεστές αυτής της ταινίας.

Το «The Devil Below» επικεντρώνεται στην έρευνα που διεξάγουν τα μέλη μια ερασιτεχνικής επιστημονικής αποστολής στα εγκαταλελειμμένα ορυχεία της νεφελώδους πόλης Shookum Hills στα μακρινά Απαλάχια Όρη. Το ιστορικό της περιοχής είναι «μυστηριώδες» καθώς στο παρελθόν τα ορυχεία έκλεισαν μετά από μια περίεργη πυρκαγιά. Ποιος ο λόγος που συνέβη αυτό;

Το ερώτημα δεν αργεί να απαντηθεί αφού στο ξεκίνημα γινόμαστε μάρτυρες μιας σπαρακτικής εικόνας που ένας πατέρας χάνει το νεαρό γιο του από μια αλλόκοτη δύναμη που τον τραβάει στα έγκατα του υπεδάφους. Στη συνέχεια η ιστορία μεταφέρεται στους σύγχρονους πρωταγωνιστές, τουτέστιν στην ομάδα των φιλόδοξων ερευνητών που μεταβαίνουν στην περιοχή έχοντας για προστασία μια κοπέλα ειδικά εκπαιδευμένη για παράτολμα ταξίδια όπως αυτό.

shookum hills

Οι ερευνητές θα μάθουν από πρώτο χέρι τη μορφή του κακού που κρύβεται κάτω από το έδαφος. Ο εφιάλτης ξεκινά. Όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους ντόπιους οι οποίοι είχαν τους λόγους τους να κρατούν την περιοχή «αόρατη» από τα αδιάκριτα βλέμματα των ξένων. Κανείς δεν είναι ασφαλής όσο η πηγή του υπόγειου κακού παραμένει ανοιχτή.

Τα γυρίσματα έγιναν σε διάφορες περιοχές της πολιτείας Kentucky των ΗΠΑ.

Γενικά το «The Devil Below» πάσχει τόσο στο σενάριο όσο και στη σκηνοθεσία. Το πρώτο είναι ρηχό και ανέμπνευστο χωρίς συναρπαστικές ιδέες. Η δεύτερη δείχνει απελπιστικά συγκρατημένη και «βαριά» αδυνατώντας να βρει τρόπο να σε ταρακουνήσει κάπως από τη θέση σου. Δεν βλέπουμε τίποτα ξεχωριστό εδώ παρά ένα συνονθύλευμα αδιάφορων χαρακτήρων, πετρώδους σκηνικού εδάφους και υπεδάφους και για μικρή διάρκεια λίγα καλοφτιαγμένα ανθρωποειδή τερατάκια. Κρίμα που οι συντελεστές δεν εκμεταλλεύτηκαν περισσότερο τα τελευταία.

will patton shookum hills

Πλην της πρωταγωνίστριας που συνοδεύει την επιστημονική αποστολή ως «ειδική» σε θέματα ασφάλειας και επιβίωσης, όλοι οι συμμετέχοντες περνούν και δεν αγγίζουν. Τόσο αδιάφορο για τους χαρακτήρες μιας ταινίας είχα καιρό να πιάσω τον εαυτό μου. Ακόμα και όταν κάποια στιγμή η ταινία προσπάθησε να γίνει λίγο φιλοσοφική φέρνοντας σε αντιπαράθεση την επιστημονική με την θρησκευτική σκέψη το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Η ατμόσφαιρα περιστασιακά γίνεται κάπως ασφυκτική αλλά δεν φτάνει στα προσδοκούμενα επίπεδα ανατριχίλας.

Δύσκολα θα γλιτώσετε από τη βαρεμάρα βλέποντας το «The Devil Below». Ακόμα και στον τομέα του gore όπου ελπίζαμε ότι τουλάχιστον τι φιλμ θα πατήσει γκάζι…τίποτα ζουμερό δεν συμβαίνει. Η βία πολλές φορές υπονοείται και ελάχιστα απεικονίζεται με λεπτομέρεια. Προκαλεί απορία και απογοήτευση η αισθητή έλλειψη τόλμης που χαρακτηρίζει το έργο. Αν λοιπόν επιθυμείτε μια αιματοβαμμένη και δυναμική ταινία τρόμου με τέρατα, αναζητήστε αλλού την τύχη σας.

the devil below

Θετικά: Ωραία κεντρική ιδέα, συμπαθητική ηρωίδα, καλοσχεδιασμένα τέρατα.

Αρνητικά: Συγκρατημένη απεικόνιση βίας, αδύναμο σενάριο, άνευρη σκηνοθεσία, έλλειψη ενδιαφερόντων χαρακτήρων πλην της πρωταγωνίστριας.

Συμπέρασμα: Τυπικό παράδειγμα αυτοκαταστροφικής ταινίας τρόμου που όχι μόνο δεν αξιοποιεί την αρχικά καλή ιδέα, αλλά την διασύρει περαιτέρω με τις αδιάφορες εξελίξεις που μας παρουσιάζει.

Βαθμός:

2 star rating

Gore:

1 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Η εναρκτήρια απαγωγή και θανάτωση του γιου ενός εκ των πρωταγωνιστών από κάτι μυστηριώδες.
  2. Η καταβρόχθιση ενός θύματος από ένα γιγάντιο τέρας μέσα στα υπόγεια ορυχεία.

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Μπράντλεϊ Πάρκερ
Πρωταγωνιστούν: Αλίσια Σανθ, Γουίλ Πάτον, Άνταν Κάντο
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2021
Διάρκεια: 89 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα