The Doll Master Review

Στο «The Doll Master» οι επισκέπτες μιας γκαλερί που βρίσκεται απομονωμένη στο δάσος δολοφονούνται από μια σατανική κούκλα που φυλάσσεται εκεί.

Η παράξενη αυτή ταινία από τη Νότια Κορέα σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη. Στο ατμοσφαιρικό ξεκίνημα που μοιάζει με παραμύθι ή ορθότερα με αρχαία τραγωδία, πληροφορούμαστε για το μεγάλο έρωτα μεταξύ ενός νεαρού κουκλοποιού και μιας κοκκινοντυμένης κοπέλας. Ως ένδειξη της αγάπης του, ο νεαρός φτιάχνει μια κούκλα πανομοιότυπη εμφανισιακά με την αγαπημένη του. Με κάποιον απροσδιόριστο μεταφυσικό τρόπο η κούκλα αναπτύσσει κι αυτή συναισθήματα αγάπης για τον κατασκευαστή της. Όταν η αγαπημένη του κουκλοποιού βρίσκεται δολοφονημένη, αυτός κατηγορείται για το φόνο της και δολοφονείται από μια ομάδα εξαγριωμένων χωρικών. Η κούκλα όμως στέκεται για πάντα πιστή στον νεκρό αγαπημένο της…

60 χρόνια αργότερα, 5 νέοι επισκέπτονται μια μακρινή γκαλερί στην κορεάτικη ύπαιθρο έχοντας κληθεί από τον διευθυντή της προκειμένου να φτιαχτούν κούκλες κατ’ εικόνα τους. Η κατάσταση περιπλέκεται βαθμιαία καθώς ένας ένας οι επισκέπτες δολοφονούνται βίαια από την οργισμένη κούκλα της εισαγωγής που φυλάσσεται στην γκαλερί. Τελικά ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο κλήθηκαν οι νέοι στην απομονωμένη γκαλερί και ποια σατανικά μυστικά κρύβει ο χώρος;

doll master

Ο χαρακτηρισμός «παράξενη» είναι νομίζω ενδεικτικός της γενικότερης εικόνας του φιλμ. Από την ιδιόρρυθμη υποκριτική (που δεν είναι καθόλου κακή για ένα team άσημων ηθοποιών), από την παραμυθένια αφήγηση, από την κίνηση της κάμερας, από τα σκοτεινά πλάνα, από την εφιαλτική ατμόσφαιρα όπου η έννοια διαφυγή φαντάζει πραγματικά αδύνατη αλλά και από τις ευφάνταστες σκηνές βίας, πειθόμαστε ότι βλέπουμε (επιτέλους) κάτι διαφορετικό. Το σενάριο βέβαια χρησιμοποιεί θέματα που έχουμε ξαναδεί και προς τις τελικές σεκάνς περιπλέκεται περισσότερο απ’ όσο πρέπει, αλλά ευτυχώς τα υπόλοιπα θετικά χαρακτηριστικά επισκιάζουν τις όποιες σεναριακές ατέλειες.

Παρά την αναφορά για την παλαιότητα των κούκλων στο φιλμ, στην πραγματικότητα οι περισσότερες κούκλες είναι σύγχρονες κατασκευές μιας κορεάτικης εταιρείας.

Ο χαρακτήρας του «The Doll Master» είναι σαφώς μεταφυσικός, πραγματευόμενος την εμφύσηση ψυχής σε κούκλες. Η σύνδεση αυτή γίνεται με μια απλότητα που παραδόξως δεν ενοχλεί. Αμέτρητες είναι και οι τρομάρες που λαμβάνουμε από το φιλμ. Άλλωστε η κύρια αποστολή μιας ταινίας τρόμου είναι να τρομάζει και να σοκάρει. Το «The Doll Master» τα κάνει και τα δύο με πειστικό τρόπο και σε αυξημένη συχνότητα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που θα πρέπει να το δείτε αλλά και επειδή θα απολαύσετε κάτι διαφορετικό. Αξίζουν συγχαρητήρια στους Κορεάτες συντελεστές για την αξιόλογη δουλειά που μας πρόσφεραν. Μια δουλειά που μπορούμε άνετα να εντάξουμε στις καλύτερες ταινίες τρόμου με κούκλες.

the doll master
inhyeongsa 2004 film
doll master review
doll master 2004

Θετικά: Σκοτεινή και εφιαλτική ατμόσφαιρα, πολλές τρομακτικές στιγμές που παγώνουν το αίμα, όμορφη παραμυθένια αφήγηση, περίτεχνες λήψεις, ορισμένες σοκαριστικές σκηνές φόνων.

Αρνητικά: Αχρείαστο μπέρδεμα του σεναρίου μετά από ένα σημείο, εμφάνιση γνωστών κλισαρισμένων μοτίβων στην πλοκή.

Συμπέρασμα: Φιλμ-έκπληξη από τη Νότια Κορέα που μας φιλοδωρεί με συχνές τρομάρες και σηκώνει την τρίχα μας κάγκελο με την υποβλητική σκοτεινή ατμόσφαιρά του.

Βαθμός:

4 star rating

Gore:

3 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Η τρομακτική σκηνή όπου ο ένας εκ των επισκεπτών της γκαλερί τρομοκρατείται από μια κούκλα μέσα σε μια ντουλάπα όπου είναι κρυμμένος.
  2. Ένας ανατριχιαστικός φόνος στη λεκάνη μιας τουαλέτας.
  3. Ένα φρικιαστικό γύρισμα κεφαλιού α λα «Εξορκιστής».

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Τζίονγκ Γιονγκ-κι
Πρωταγωνιστούν: Έουν-κιεόνγκ Λιμ, Οκ Γκο-γουν, Σιμ Χιονγκ-τακ
Χώρα: Νότια Κορέα
Έτος: 2004
Διάρκεια: 90 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα