Reviews
Διαβάζετε
Eyeball
0

Eyeball

από 19/12/2013
Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «Eyeball» επικεντρώνεται σε ένα γκρουπ τουριστών που γίνονται στόχος ενός παρανοϊκού φονιά στη Βαρκελώνη. Πάγια τακτική του παρανοϊκού είναι το ξερίζωμα του αριστερού ματιού των θυμάτων του.

Χώρα

Ιταλία

Έτος

1975

Σκηνοθεσία

Umberto Lenzi

Παραγωγή

Joseph Brenner

Σενάριο

Félix Tusell

Ηθοποιοί

Martine Brochard, John Richardson, Ines Pellegrini

Μουσική

Bruno Nicolai

Εταιρείες Παραγωγής

National Cinematografica, Pioneer, Estela Films

Γνωστή και ως

"The Devil's Eye", "The Eye", "The Secret Killer", "Wide-Eyed in the Dark"

Πρωτότυπος Τίτλος

Gatti rossi in un labirinto di vetro

Σλόγκαν

"A stabbing nightmare becomes a living terror!", "A blinding vision of horror", "The most terrifying vision of horror!", ""Eyeball" will grab you!", "You may never live to see the end of it!"

Γλώσσα

Ιταλικά

Προϋπολογισμός

ESP 11.090.923

Διάρκεια

1 Ώρα και 40 Λεπτά (100 Λεπτά)

ΚΡΙΤΙΚΗ

eyeballΟ Ιταλός Umberto Lenzi στην υπερπλούσια και πολυδιάστατη φιλμική καριέρα του έχει δημιουργήσει ουκ ολίγες ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού. Spaghetti westerns, αστυνομικά και πολεμικά φιλμ, κακόφημες ταινίες τρόμου με κανιβάλους αλλά και μερικά giallo. Το «Eyeball» του 1975 είναι από τα πιο γνωστά και ιδιαίτερα giallo του εν λόγω σκηνοθέτη κι ας μην είναι το καλύτερο.

Ο Lenzi τοποθετεί την ιστορία του στη μαγευτική Βαρκελώνη. Τουριστικό giallo; Θα μπορούσαμε να το πούμε κι έτσι. Όπως σε όλα τα giallo, έτσι και στο «Eyeball» υπάρχει ο παρανοϊκός δολοφόνος με κρυφή ταυτότητα παρωθώντας το κοινό σε ασκήσεις μαντικής για το ποιος είναι. Σήματα κατατεθέντα του συγκεκριμένου φονιά είναι η φορεσιά και ο τρόπος που μεταχειρίζεται τα σκοτωμένα θύματά του. Και αν σε πολλά giallo ο φονιάς προτιμά τη μαύρη ή σκούρα ενδυμασία, εδώ δείχνει μια ολική προτίμηση στο ερυθρό και μάλιστα στο αδιάβροχο μπουφάν με κουκούλα (σας θυμίζει λίγο «Don’t Look Now» μήπως;). Η δεύτερη ιδιαιτερότητά του εντοπίζεται στο βγάλσιμο του αριστερού ματιού των θυμάτων. Υποψήφια θύματα…ένα γκρουπ τουριστών που μετακινείται στην πόλη με πούλμαν. Η βίαιη εξέλιξη των γεγονότων κινητοποιεί όπως είναι φυσικό την τοπική αστυνομία ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πικάντικα όταν η αλλόκοτη σύζυγος ενός εκ των πρωταγωνιστών φημολογείται ότι βρίσκεται στη Βαρκελώνη…

Horror Trivia
Ο original ιταλικός τίτλος του «Eyeball» είναι «Gatti rossi in un labirinto di vetro». Άλλοι τίτλοι με τους οποίους έχει εμφανιστεί είναι «The Secret Killer», «The Eye», «The Devil’s Eye» και «Wide-Eyed in the Dark».

Ο Lenzi φαίνεται να έχει στήσει καλά την ταινία του παρά τις όποιες υπερβολές, σεναριακές ευκολίες και προχειρότητες που εδώ κι εκεί μπορεί να παρουσιαστούν. Στην αρχή όλοι είναι ύποπτοι αλλά συν τω χρόνω η λίστα των υπόπτων μικραίνει καθώς ένας ένας οι τουρίστες δολοφονούνται και άλλοι βρίσκονταν αλλού την ώρα του εγκλήματος αποκτώντας έτσι ακλόνητο άλλοθι στα μάτια μας. Για να κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος ο Lenzi τοποθέτησε υπερβολικά πολλούς υποψήφιους δράστες κι αυτό μαρτυρεί κάποια αδυναμία εκ μέρους του. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι δεν μιλάμε για κάποιον μετρ του είδους όπως οι Mario Bava και Dario Argento, γι’ αυτό και δεν έχω την απαίτηση για την καλύτερη δυνατή ιστορία σε giallo απ’ αυτόν. Μολαταύτα, το «Eyeball» στο τέλος σε κερδίζει κι ας μην ενθουσιάζει. Οι ερμηνείες κινούνται στα συνηθισμένα μέτρια επίπεδα των περισσότερων giallo. Συχνά οι εικόνες από τη Βαρκελώνη συνοδεύονται από χαλαρωτική μουσική ενώ δεν λείπουν εντελώς τα γυμνά πλάνα που μαζί με λίγα λεσβιακά υπονοούμενα αποτελούν τα μόνα στοιχεία ελαφριού sleaze.

Movie Highlights

  • Τα ξεριζώματα ματιών είναι το βασικό highlight του «Eyeball» όσον αφορά τα φονικά. Ο φόνος μέσα στο τρενάκι του τρόμου ξεχωρίζει από τους άλλους για το ανατριχιαστικό οπτικό του θέαμα. Το θύμα δολοφονείται την ώρα που η κάμερα εναλλάσσει συνεχώς πλάνα τρομακτικών ψεύτικων φιγούρων που κοσμούν την ατραξιόν. Ωραία ιδέα.
  • Η υπέροχη φωτογραφία από την όμορφη Βαρκελώνη.

Posters

eyeball poster 1 eyeball poster 2 eyeball poster 3 eyeball poster 4

Photos

eyeball image 1 eyeball image 2 eyeball image 3 eyeball image 4 eyeball image 5

Trailer

Σχετικοί Σύνδεσμοι

imdb

Θετικά

Ωραίες ιδιαιτερότητες στη φιγούρα του δολοφόνου, υψηλές δόσεις μυστηρίου, όμορφη φωτογραφία, δυναμική κλιμάκωση στις τελικές σεκάνς.

Αρνητικά

Λίγες σεναριακές αδυναμίες, παραπανίσιος αριθμός υπόπτων.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Ενδιαφέρον giallo με 2-3 ιδιαιτερότητες που το καθιστούν ευκολομνημόνευτο.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.