Reviews
Διαβάζετε
Frankenstein
0

Frankenstein

Φρανκενστάιν

Επισκόπηση
Υπόθεση

Στο «Frankenstein», ο Henry Frankenstein είναι ένας γιατρός ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει έναν άνθρωπο από μέρη πτωμάτων. Τα καταφέρνει και δημιουργεί ένα τέρας που τώρα πρέπει να προσπαθήσει να το ελέγξει.

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

1931

Σκηνοθεσία

James Whale

Παραγωγή

Carl Laemmle Jr.

Σενάριο

Francis Edward Faragoh, Garrett Fort, Robert Florey, John Russell, John L. Balderston

Συγγραφέας

Mrs. Percy B. Shelley, Peggy Webling

Ηθοποιοί

Colin Clive, Mae Clarke, John Boles, Boris Karloff

Μουσική

Bernhard Kaun

Εταιρείες Παραγωγής

Universal Pictures

Σλόγκαν

A Monster Science Created - But Could Not Destroy!
To have seen it is to wear a badge of courage!
The man who made a monster.
Warning! The monster is loose!
Science's Monster Terror!
...no man has ever seen his like ...no woman ever felt his white-hot kiss...
The monster that terrorized the world.
The Original Horror Show!

Γλώσσα

Αγγλικά

Προϋπολογισμός

$262.007

Box Office

$12.000.000 (έως 13 Απριλίου του 2012)

Διάρκεια

1 Ώρα και 10 Λεπτά (70 Λεπτά)

ΚΡΙΤΙΚΗ

frankenstein

Κλασική ταινία που επηρεάστηκε από το ομότιτλο βιβλίο της Mary Shelley χωρίς να το έχει ακολουθήσει πιστά. Ο γιατρός Henry Frankenstein, έχει κλειστεί στο εργαστήριο του και με τον βοηθό του προσπαθούν να δώσουν ζωή σε έναν «άνθρωπο» τον οποίο έχουν δημιουργήσει από μέλη νεκρών. Καταφέρνουν να δώσουν ζωή σε αυτό το τέρας αλλά μαζί με την ζωή τού δίνουν και απίστευτη δύναμη, κάτι που το καθιστά ανίκητο και αδύνατο να ελεγχθεί. Το τέρας το σκάει από το εργαστήριο και ο Frankenstein πρέπει τώρα να το βρει και να το σταματήσει.

Horror Trivia
Το τέρας της ταινίας δεν μοιάζει στον χαρακτήρα της Mary Shelley. Το μακιγιάζ ήταν έμπνευση του Jack P. Pierce ο οποίος εισήγαγε μερικές καινοτομίες στην εμφάνιση του τέρατος όπως το επίπεδο κεφάλι, τις βίδες στο λαιμό, τα κλειστά βλέφαρα και το φθαρμένο κοστούμι του. Το μακιγιάζ αποτελεί πνευματικό δικαίωμα της Universal μέχρι το 2026.

Καταπληκτική ατμόσφαιρα, σκοτεινή σε καίρια σημεία. Σκηνικά απλά και λιτά, ούτως ή άλλως πρόκειται για το 1931. Ερμηνείες συγκλονιστικές χωρίς υπερβολές. Ο Boris Karloff στο ρόλο του ως τέρας είναι απολαυστικός και ασύγκριτος. Κατά την γνώμη μου, από αυτόν πρέπει να επηρεάστηκαν οι ταινίες που έχουν γυριστεί με ζόμπι όσον αφορά το περπάτημα, την έκφραση και τα μουγκρίσματα που χρησιμοποιεί για να επικοινωνήσει.

Clarke Mae

Η ταινία δεν είναι απλά μια ταινία η οποία γυρίστηκε για να τρομάξει ή να προκαλέσει. Έχει πολλά νοήματα που αφορούν τον άνθρωπο. Αισθήματα όπως η συμπόνια, η κακία, η φιλοδοξία, η ματαιοδοξία, η αγάπη, το μίσος μπλέκονται μεταξύ τους τόσο αριστοτεχνικά που στο τέλος βρίσκεσαι να αναλύεις την ταινία αυτή σε κοινωνικό και ανθρώπινο επίπεδο. Ταινία η οποία μέχρι και σήμερα είναι επίκαιρη χωρίς να υπερβάλλει στο παραμικρό. Από τις λίγες ταινίες που σου δίνουν λόγο να σκεφτείς και να αναλύσεις τις συμπεριφορές των ηρώων και να βρίσκεσαι σε δίλημμα αν πρέπει να τους δικαιολογήσεις ή να τους κατηγορήσεις για τις πράξεις τους και τα αισθήματά τους.

Movie Highlights

  • Η ατάκα «It’s alive».
  • Η σκηνή της «γέννησης» του τέρατος και ο Boris Karloff.

Posters

frankenstein 1931 poster 2 frankenstein 1931 poster 3 frankenstein 1931 poster 5 frankenstein 1931 poster 6 frankenstein 1931 poster 7 frankenstein 1931 poster 9 frankenstein 1931 poster 10 frankenstein 1931 poster 11 frankenstein 1931 poster 12 frankenstein 1931 poster 13

Photos

Trailer

Σχετικοί Σύνδεσμοι

rotten tomatoes

wikipedia

facebook

IMDb

Θετικά

Ο συγκλονιστικός Boris Karloff και η όλη αισθητική της ταινίας.

Αρνητικά

Κανένα.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Κλασική ταινία που καμία μετέπειτα διασκευή δεν μπόρεσε να την ξεπεράσει. Παρόλο που δεν ακολουθεί το βιβλίο, προσωπικά, πιστεύω πως το ξεπερνά.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
Ελευθερία Κούση
Ελευθερία Κούση
Λατρεύω τον καλό κινηματογράφο σε όλα του τα είδη. Αλλά οι horror ταινίες είναι οι αγαπημένες μου. Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια καλή ταινία τρόμου. Θεωρώ λοιπόν καθήκον μου να ενημερώσω εσάς τους horror fans για τις κλασσικές και όχι μόνο ταινίες τρόμου. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.