Halloween (Η Νύχτα με τις Μάσκες) Review

Στο «Halloween» παρακολουθούμε την τελική αναμέτρηση ανάμεσα στον Michael Myers και την αδερφή του Laurie Strode, τέσσερις δεκαετίες μετά το φονικό ξέσπασμα του Myers τη νύχτα του Halloween.

Είναι ίσως από τα πιο πολυαναμενόμενα και αλλόκοτα sequel κλασικής ταινίας τρόμου που έχουμε δει. Κι αυτό γιατί το νέο Halloween του David Gordon Green έρχεται μετά από 40 χρόνια παίρνοντας τη γενναία απόφαση να παραβλέψει τα γεγονότα των προηγούμενων sequels και να στήσει μια νέα ιστορία γύρω από τη σύγκρουση δύο ιστορικών cult χαρακτήρων του cinema τρόμου.

Μετά από 40 χρόνια λοιπόν ο θρυλικός Michael Myers (Nick Castle) και η ταλαιπωρημένη ψυχικά αδερφή του Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) τίθενται αντιμέτωποι σε μια τελική (?) σύγκρουση της οποίας προηγείται ένα ατελείωτο λουτρό αίματος με τυχαία θύματα και με φόντο τη νύχτα του Halloween.

Κατ’ αρχήν πρέπει να πω ότι βρίσκω θετικό το γεγονός ότι οι δύο ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τους Myers και Strode επιστρέφουν στους ρόλους τους αφού κάτι τέτοιο προσδίδει έναν αέρα αυθεντικότητας στο εγχείρημα. Η μεταμόρφωση της Laurie Strode από αθώα έφηβη σε υπερπροστατευτική «γιαγιά» με απωθημένα και δίψα για εκδίκηση είναι απολαυστική και εύστοχη. Ευχάριστη είναι και η επιστροφή του μεγάλου John Carpenter έστω και με καθήκοντα εκτελεστικού παραγωγού και συνθέτη.

Βλέπετε, κάποιες αξίες είναι διαχρονικές, όπως π.χ. η ανατριχιαστική μουσική-σήμα κατατεθέν του Halloween, και δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι original δημιουργοί τους. Γενικά το φιλμ επιχειρεί σε πολλά σημεία να συνδεθεί με το κλασικό έργο του 1978. Η μουσική είναι ένα από αυτά καθώς και ορισμένες αξιομνημόνευτες σκηνές όπως το θύμα που καρφώνεται στον τοίχο με μαχαίρι. Οι πιο παλιοί θα εντοπίσουν κι άλλες τέτοιες σκηνές και συνδέσεις.

michael myers 2018

Η Jamie Lee Curtis πείστηκε να ξαναπαίξει την Laurie Strode από τον διάσημο ηθοποιό και βαφτισιμιό της, Jake Gyllenhaal.

Όσον αφορά το ύφος του Halloween, θα λέγαμε ότι προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της παλιάς σκοτεινής ατμόσφαιρας και της σύγχρονης επιθυμίας του νεανικού κοινού για απεικόνιση ωμής βίας και ποταμιών αίματος. Και κατά τη γνώμη μου το καταφέρνει παρότι υποπίπτει σε άλλους είδους ατοπήματα.

Η αδυναμία του νέου Halloween βρίσκεται περισσότερο στο σενάριο. Σ’ αυτό θα συναντήσουμε τις συνηθισμένες υπερβολικές και αναληθοφανείς καταστάσεις με τον Michael Myers να έχει για άλλη μια φορά «υπεράνθρωπες» δυνατότητες καλύπτοντας εύκολα μεγάλες αποστάσεις και αναρρώνοντας γρήγορα από σωματικές βλάβες ακόμα κι αν πρόκειται για χτύπημα από αυτοκίνητο! Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να απαγκιστρωθούν οι σημερινοί σεναριογράφοι από τέτοιες προβλέψιμες τσαπατσουλιές και να δώσουν στις ταινίες τους περισσότερο ρεαλισμό.

Άλλο πρόβλημα είναι οι αναξιοποίητοι δευτεραγωνιστές. Υπάρχουν πολλοί παραπανίσιοι χαρακτήρες που δεν προσφέρουν τίποτα αξιόλογο πέρα από την ένταξή τους στην αιματηρή λίστα, ενώ άλλοι απλά εξαφανίζονται σαν τον φίλο της κόρης της Strode! Γνωρίζουμε επίσης και την οικογένειά της κόρης της Laurie Strode με την εγγονή της να είναι κάπως ενδιαφέρουσα – οι γονείς όμως όχι!

Σαν σύνολο το Halloween είναι ένα προσεγμένο, αιματηρό slasher που παίρνει πολλούς πόντους από την συμμετοχή των δύο κλασικών horror προσωπικοτήτων. Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι αν στη θέση των Myers-Strode βρισκόταν ένα οποιοδήποτε τυχαίο δίδυμο, το φιλμ θα παρουσίαζε μικρότερο ενδιαφέρον. Ίσως και να έχουν δίκιο καθώς το Halloween παρότι είναι δυναμικό σαν slasher δεν έχει κάτι φρέσκο να μας δείξει.

Πάντως σαν sequel της αρχικής ταινίας εκτιμώ ότι δικαιολογεί την ύπαρξή του και μάλιστα είναι από τα καλύτερα sequels του franchise – αν όχι το καλύτερο. Ενδεχομένως αποτελεί μια καλή ευκαιρία για το νεαρό ηλικιακά κοινό να εξοικειωθεί με την original ταινία και κατ’ επέκταση με άλλες κλασικές ταινίες τρόμου του ένδοξου παρελθόντος.

halloween curtis
halloween 2018 trailer michael myers
halloween ellada
halloween movie
halloween poster 2018

Θετικά: Επιστροφή δύο ιστορικών χαρακτήρων της horror σκηνής, ευρηματικοί φόνοι και πλούσιο gore, γρήγορος ρυθμός, η γνώριμη εφιαλτική μουσική.

Αρνητικά: Διάφορες σεναριακές υπερβολές και προχειρότητες, έλλειψη εκπλήξεων και καινοτομιών, αδιάφοροι δευτερεύοντες χαρακτήρες.

Συμπέρασμα: Αξιοπρεπές sequel που σέβεται το παρελθόν και προσπαθεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σημερινής πραγματικότητας δίνοντας έμφαση στο gore.

Βαθμός:

Gore:

? Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Οι φόνοι στο βενζινάδικο όπου ο Michael Myers δείχνει από νωρίς τις άγριες διαθέσεις του.
  2. Ο φόνος ενός νεαρού ο οποίος καρφώνεται πάνω σε κάγκελα.
  3. Ο φόνος ενός αστυνομικού από απρόσμενο… δράστη!
  4. Η έξυπνη σκηνή όπου ο Michael Myers κοιτάει την Laurie Strode από το παράθυρο αλλά στην επόμενη ματιά δεν την βλέπει. Πρόκειται για αναφορά σε αντίστοιχη σκηνή της ταινίας του 1978 αλλά… από την ανάποδη!
Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Latest articles

Related articles

American Psycho Review

Sisters (Οι αδελφές) Review

Halloween Ends Review