The Haunting of Bly Manor Review

Οι δαίμονες της έπαυλης Μπλάι

Μετά το μνημειώδες The Haunting of Hill House ήρθε πολύ σύντομα το sequel του τηλεοπτικού franchise The Haunting -όπως είναι γνωστό- στο πρόγραμμα του Netflix. Ο σπουδαίος Mike Flanagan υπογράφει τη σκηνοθεσία στο πολύ καλό αυτό sequel. Πράγματι το The Haunting of Bly Manor διατηρεί την υψηλή ποιότητα του προκατόχου του και παρουσιάζει μια νέα ιστορία στοιχειωμένου σπιτιού που καθηλώνει.

Η ιστορία βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα τρόμου The Turn of the Screw (1898) του Henry James. Κι άλλες παραγωγές έχουν αντλήσει έμπνευση από το συγκεκριμένο μυθιστόρημα όμως το The Haunting of Bly Manor είναι σίγουρα μια από τις κορυφαίες διασκευές του. Η σειρά απαρτίζεται από 9 επεισόδια με τα περισσότερα να πλησιάζουν τη μία ώρα σε διάρκεια. Είναι δηλαδή χορταστικά από περιεχόμενο και δεν πρέπει να σας φαίνονται καθόλου λίγα.

haunting bly manor

Μια γκουβερνάντα αναλαμβάνει να φροντίσει δύο μικρά αδέρφια που έμειναν ορφανά μετά τον ξαφνικό θάνατο των γονιών τους σε δυστύχημα. Η απομακρυσμένη έπαυλη όπου ζουν τα παιδιά κρύβει τρομακτικά μυστικά τα οποία αναστατώνουν την διαμονή της γκουβερνάντας ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές όλων όσοι κατοικούν στο σπίτι. Θα καταφέρουν οι κάτοικοι της έπαυλης Μπλάι να αντιμετωπίσουν τα φαντάσματα του σκοτεινού παρελθόντος;

Τα γυρίσματα έγιναν στο Βανκούβερ του Καναδά.

Από την αρχή φαίνεται ότι η σειρά διαθέτει προσεγμένη σκηνοθεσία με προσεκτικά τοποθετημένες λήψεις που ενδείκνυνται για ιστορία φαντασμάτων. Το story ξεδιπλώνεται με τη μορφή αφήγησης σε νεότερη εποχή κατά τη διάρκεια ενός γαμήλιου πάρτι. Μια γυναίκα αφηγείται την ιστορία στους καλεσμένους και πολύ γρήγορα μεταφερόμαστε στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην έπαυλη Μπλάι.

haunting of bly manor

Τρομακτικά συμβάντα, ανατριχιαστικές οπτασίες, διάλογοι που αναδίδουν μυστήριο και μια απόκοσμη λίμνη δίπλα στο ογκώδες οίκημα ανεβάζουν τον δείκτη του τρόμου σε υψηλά επίπεδα. Είναι θετικό που η σειρά δεν τρομάζει μόνο με τη γνωστή μέθοδο των jump scares αλλά περισσότερο με την πυκνή ατμόσφαιρά της καθώς και με εικόνες ή στιχομυθίες που προοιωνίζουν κάτι εφιαλτικό. Η στοιχειωμένη μουσική έρχεται στα κατάλληλα σημεία εντείνοντας τον τρόμο.

Το σενάριο είναι γενικά σφιχτό με ελάχιστες υπερβολές (μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ghost story όπου πολλές υπερβολές «επιτρέπονται»). Σε μερικά σημεία η ροή των γεγονότων εξελίσσεται κάπως συγκεχυμένα δυσκολεύοντας την παρακολούθηση αλλά ευτυχώς πολύ γρήγορα η κατάσταση επανέρχεται στα νορμάλ μονοπάτια και αποζημιώνει τον θεατή με μερικές πολύ συνταρακτικές αποκαλύψεις.

Οι δαίμονες της έπαυλης Μπλάι

Το cast είναι για μια ακόμα φορά εξαιρετικό. Πολλά πρόσωπα από το The Haunting of Hill House επανέρχονται σε νέους ρόλους. Οι πρωταγωνιστές δείχνουν άκρως αφοσιωμένοι στους ρόλους τους και με τις πειστικές ερμηνείες τους απογειώνουν το The Haunting of Bly Manor. Ειδικότερα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στα δύο μικρά αδέρφια, που όσο γλυκά πλάσματα κι αν είναι, άλλο τόσο τρομακτικά γίνονται όταν το απαιτεί η αφήγηση. Γενικά υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία χαρακτήρων όπου ο καθένας παίζει το δικό του δραματικό ρόλο στις εξελίξεις. Κανείς δεν φαίνεται περιττός ή επιτηδευμένος.

Συνοπτικά λοιπόν, το The Haunting of Bly Manor αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής του The Haunting of Hill House. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσα να πω ότι είναι ίσως ένα κλικ πιο κάτω από το πρώτο μέρος του franchise. Σαν ανεξάρτητη ιστορία φαντασμάτων όμως παραμένει σπουδαία και ξεχωριστή. Και φυσικά πολύ τρομακτική που είναι και το ζητούμενο από μια τέτοια σειρά. Μην τη χάσετε!

the haunting of bly manor

Θετικά: Εξαιρετικές λήψεις, προσεγμένη σκηνοθεσία, πολύ καλές ερμηνείες, τρομακτική ατμόσφαιρα, καλοφτιαγμένα ειδικά εφέ.

Αρνητικά: Μερικές φορές και σε συγκεκριμένα επεισόδια παρατηρείται υπερβολικά πολύπλοκη σειρά γεγονότων που ίσως μπερδέψουν τον θεατή.

Βαθμός:

4 star rating

Gore:

1 star gore rating

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα