Joy Ride (Ποτέ μη μιλάς σε ξένους) Review

Το «Joy Ride» περιστρέφεται γύρω από τρεις νέους που κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με το αυτοκίνητο κάνουν μια κακόγουστη φάρσα σ’ έναν φορτηγατζή μέσω ασυρμάτου. Για κακή τους τύχη όμως ο φορτηγατζής είναι ένας παρανοϊκός που πρόκειται να τους κυνηγήσει στην άσφαλτο με εξαιρετικά βίαιες διαθέσεις.

Βαδίζοντας στα χνάρια του «The Hitcher» (1986), το «Joy Ride» συνεχίζει δυναμικά την παράδοση των «road horror» ταινιών, αναδεικνύοντας την επικινδυνότητα των οχημάτων ειδικά όταν οδηγούνται από ασταμάτητους μανιακούς. Στο ρόλο του κακού της υπόθεσης είναι ένας τρελός φορτηγατζής με δολοφονικές τάσεις. Στον ρόλο των θυμάτων βρίσκονται 3 νέοι που ταξιδεύουν στον αμερικανικό αυτοκινητόδρομο κάνοντας παράλληλα φάρσες μέσω του CB Radio του αυτοκινήτου τους σε φορτηγατζήδες. Όταν όμως πραγματοποιούν μια κακόγουστη φάρσα σ’ έναν απ’ αυτούς με το ψευδώνυμο Rusty Nail, θα βιώσουν μια εφιαλτική περιπέτεια. Ο Rusty Nail αποδεικνύεται ψυχοπαθής και τους κυνηγά με το φορτηγό του χωρίς διάθεση να δείξει έλεος για τη φάρσα που του έκαναν.

Για τον χαρακτήρα του Rusty Nail στο «Joy Ride» έκαναν audition οι Eric Stoltz (Pulp Fiction, The Batterfly Effect) και Eric Roberts (The Dark Night, The Expendables).

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κοινότοπα και η αλήθεια είναι ότι το «Joy Ride» δεν διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας μεταξύ των νεανικών θρίλερ. Η ιδιαιτερότητά του ως «road horror» ταινία του χαρίζει μια ξεχωριστή θέση μέσα στο σωρό των νεότερων ταινιών τρόμου αλλά τους πόντους του τους παίρνει κι από άλλα θετικά στοιχεία. Οι ερμηνείες για παράδειγμα είναι αρκετά καλές για νεανικό θρίλερ. Η σκηνοθεσία δείχνει στιβαρή και η αγωνία φτάνει στα ύψη σε πολλές ευφυείς σκηνές. Η φιγούρα του Rusty Nail είναι περισσότερο ακουστική παρά οπτική. Αυτό βέβαια δεν είναι αρνητικό αφού και η ραδιοφωνική απειλή έχει τη χάρη της παρακινώντας το κοινό στο ευχάριστο παιχνίδι να φαντάζεται τη μορφή του μανιακού όπως του βγαίνει εκείνη τη στιγμή. Πάντως όταν ο Rusty Nail αποφασίζει να χρησιμοποιεί το φορτηγό του γίνεται αφεντικό της ασφάλτου εντείνοντας την αγωνία του θεατή. Εν τέλει το «Joy Ride» είναι μια καλή πρόταση για τους φίλους των θρίλερ/τρόμου. Καταφέρνει με τον «επαγγελματισμό» και την σοβαρότητά του να καταστεί συμπαθητικό χωρίς να είναι αριστούργημα.

Joy Ride 2001 review
Joy Ride Review
Ποτέ μη μιλάς σε ξένους
Joy Ride

Θετικά: Καλή ηθοποιία, μερικές δυνατές σκηνές αγωνίας, οι συνομιλίες μέσω του CB Radio. Η ανάδειξη άλλης μιας φιγούρας κακού, αυτής του φορτηγατζή Rusty Nail.

Αρνητικά: Κοινοτοπικός χαρακτήρας, λίγα νεκρά σημεία που προκαλούν προσωρινή βαρεμάρα.

Συμπέρασμα: Συμπαθητικό και καλοσκηνοθετημένο θρίλερ με αρκετές δόσεις σασπένς. Καλοδεχούμενη προσθήκη στη λίστα των ταινιών που προτιμούν την άσφαλτο για παραγωγή τρόμου και αγωνίας.

Βαθμός:

3.5 star rating

Gore:

1.5 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Το ξερίζωμα του σαγονιού ενός φουκαρά από το φορτηγατζή.Το ξερίζωμα του σαγονιού ενός φουκαρά από το φορτηγατζή.Το ξερίζωμα του σαγονιού ενός φουκαρά από το φορτηγατζή.Το ξερίζωμα του σαγονιού ενός φουκαρά από το φορτηγατζή.
  2. Η αγωνιώδης σκηνή που το αμάξι των νεαρών έχει σφηνωθεί σ’ ένα δέντρο την ώρα που ο Rusty Nail τους συνθλίβει αργά αργά με το φορτηγό του.
  3. Το αγωνιώδες φινάλε όπου το φορτηγό του Rusty Nail κατευθύνεται με φόρα σ’ έναν παγιδευμένο και πληγωμένο νέο εκ των πρωταγωνιστών.

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Τζον Νταλ
Πρωταγωνιστούν: Πολ Γουόκερ, Λίλι Σομπιέσκι, Στιβ Ζαν
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2001
Διάρκεια: 98 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα
Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ