Reviews
Διαβάζετε
Leprechaun
0

Leprechaun

Το Ξωτικό

Επισκόπηση
Υπόθεση

Ένας άντρας κλέβει τον θησαυρό ενός καλικάντζαρου τότε ο τελευταίος τον καταδιώκει και απαιτεί εκδίκηση για την κλοπή, όμως ακινητοποιείται και φυλακίζεται σε ένα κουτί εξαιτίας του μοναδικού «όπλου» που μπορεί να τον σταματήσει: ένα τετράφυλλο τριφύλλι. 10 χρόνια μετά, ένα κορίτσι μετακομίζει με τον πατέρα της στο σπίτι όπου είναι φυλακισμένος ο καλικάντζαρος. Τότε ο καλικάντζαρος απελευθερώνεται και δεν θα διστάσει να σκοτώσει τους πάντες μέχρι να πάρει πίσω τον θησαυρό του.

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

1993

Σκηνοθεσία

Mark Jones

Παραγωγή

Jeffrey B. Mallian

Σενάριο

Mark Jones

Ηθοποιοί

Warwick Davis, Jennifer Aniston, Ken Olandt, Mark Holton, Robert Hy Gorman, Shay Duffin, John Sanderford

Μουσική

Kevin Kiner, Robert J. Walsh

Εταιρείες Παραγωγής

Trimark Pictures

Σλόγκαν

The Luck of the Irish..Just Ran Out!

Γλώσσα

Αγγλικά

Προϋπολογισμός

$900.000

Box Office

$8.556.940

Body Count

4

Διάρκεια

92 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Δεν είναι απίθανο κάποιος θαμώνας βίντεο κλαμπ πριν από χρόνια να είχε πετύχει την κασέτα με το πρασινόμαυρο εξώφυλλο, την Τζένιφερ Άνιστον και τον καλικάντζαρο η αλλιώς Leprechaun και θα σκεφτόταν ότι αυτή η ταινία δεν πρέπει να είναι και πολύ καλή. Θα είναι πιθανόν γλυκανάλατη b-movie και θα έχει γελοίες σκηνές, το πιο πιθανόν είναι να την νοίκιαζε για ομαδική προβολή με παρέα και αλκοόλ. Τότε ο υποθετικός πελάτης του βίντεο κλαμπ δεν θα είχε πέσει καθόλου έξω: Το Leprechaun είναι μια ταινία που –ευτυχώς– δεν παίρνει τον εαυτό της πολύ σοβαρά επιτρέποντας και εμάς να γελάσουμε.

Στην Ιρλανδική μυθολογία, ο καλικάντζαρος είναι ένας μικρός γέρος ο οποίος περνάει την ώρα του γυαλίζοντας παπούτσια και ζει με τον θησαυρό του στο τέλος του ουρανίου τόξου. Ο μύθος λέει ότι αν καταφέρεις και πιάσεις έναν καλικάντζαρο τότε αυτός σου πραγματοποιεί τρεις ευχές με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Όχι και πολύ μοχθηρός σε σύγκριση με άλλα μυθολογικά τέρατα. Παρόλα αυτά ο σκηνοθέτης Mark Jones θεώρησε ότι ένας κοντός γεράκος που περπατάει με δυσκολία θα ήταν καλός ως πρωταγωνιστής ταινίας τρόμου.

Η Jennifer Aniston παίζει την καλομαθημένη πρωτευουσιάνα που έρχεται με τον μπαμπά της να κατοικήσει στην εξοχή. Το σπίτι είναι σε τραγική κατάσταση και αναγκάζονται να φωνάξουν το τοπικό συνεργείο για τις επισκευές, το οποίο αποτελείται από τον γόη Nathan, τον Alex το παιδί που είναι πολύ έξυπνο για την ηλικία του και τον Ozzy που έχει πνευματικές δυσκολίες. Πάνω στην εξερεύνηση του σπιτιού, κατά λάθος απελευθερώνουν τον καλικάντζαρο ο οποίος αρχίζει και σκοτώνει χωρίς δισταγμό πετώντας ατάκες δεξιά και αριστερά.

Η ταινία προοριζόταν για παιδικό κοινό, αλλά το στούντιο αποφάσισε να αλλάξει ηλικιακό κοινό και γράφτηκαν σκηνές ώστε να αυξηθεί η βία και το gore.

Ο καλικάντζαρος της ταινίας μοιάζει αρκετά με τον Freddy Krueger των τελευταίων (πριν του «Νέου Εφιάλτη») sequel της σειράς Nightmare on Elm Street. Δηλαδή εμφανιζόταν λέγοντας συχνά κρύα αστεία και λογοπαίγνια και σκοτώνοντας για πλάκα. Στην ταινία μας, ο καλικάντζαρος αν και σκοτώνει γιατί θέλει το χρυσό του πίσω, δεν διστάζει να δολοφονήσει και τυχαίους που δεν έχουν ακούσει καν για τον θησαυρό του. Ένα άλλο πράγμα που δημιουργεί πρόβλημα, είναι το πόσο ανόητα δρουν οι χαρακτήρες της ταινίας. Προφανώς οι ταινίες τρόμου ως συνήθως απαιτούν από τους χαρακτήρες να παίρνουν παράλογες αποφάσεις για να προχωρήσει η πλοκή, μα εδώ γίνεται τόσο συχνά και σε τέτοιο που βαθμό που απλά δεν νοιάζεσαι για τους χαρακτήρες. Επίσης, μια τέτοια ταινία θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα παραπάνω κακά προσφέροντας ένα ωραίο αιματόλουτρο αλλά δυστυχώς το body count δεν είναι τόσο ψηλό.

Τα καλά σημεία του Leprechaun είναι η ερμηνεία του που φαίνεται να ευχαριστιέται που παίζει αυτόν τον ρόλο και της Jennifer Aniston. Ποιος το πίστευε ότι η καριέρα μιας τόσο επιτυχημένης ηθοποιού θα ξεκινούσε με μια ταινία σαν το Leprechaun; Αξιοπρόσεκτο είναι και το make up της ταινίας και εννοώ όλη την μορφή του καλικάντζαρου.


leprechaun monster

leprechaun jennifer aniston

leprechaun leaf

leprechaun still

leprechaun blu ray

leprechaun dvd

leprechaun 1993

leprechaun poster


Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Ο καλικάντζαρος ξεσκίζει τα πρόσωπο ενός αστυνομικού με τα νύχια του.
  • Ο καλικάντζαρος βγαίνει στους δρόμους με ένα παιδικό αυτοκινητάκι.

Θετικά

Μερικά από τα αστεία, οι φόνοι αν και λίγοι ήταν απολαυστικοί, η Jennifer Aniston.

Αρνητικά

Τα πιο πολλά αστεία, λίγοι φόνοι, γενικά αδιάφορη πλοκή.

Αξιολόγηση
Βαθμολογία
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Το Leprechaun είναι αντικειμενικά μια κακή ταινία. Δεν έχει πολύ αξία να την παρακολουθήσει κανείς εκτός αν είναι σκληροπυρηνικός οπαδός του τρόμου ή για ομαδική προβολή για χαβαλέ.

Βαθμολογία
You have rated this