80s, VHS, cult-ίλα, ψυχεδελικά μουσικά θέματα. Αυτές είναι οι λέξεις που έρχονται στο νου του γράφοντα όταν αναφέρεται οπουδήποτε αυτό το πρωτότυπο φιλμ τρόμου από την Ολλανδία. Το «The Lift» (πρωτότυπος τίτλος «De Lift») είναι από τις πιο πιασάρικες ταινίες που βλέπαμε στα ελληνικά video clubs τη δεκαετία του ’80 και λίγο αργότερα. Το ψαρωτικό εξώφυλλο με τον γραφικό ελληνικό τίτλο «Το Ασανσέρ του Τρόμου» ήταν αδύνατο να μην σε παρασύρει να νοικιάσεις την βιντεοκασέτα με την πρώτη ευκαιρία αν ήσουν οπαδός του τρόμου.
Βλέποντας ξανά την ταινία μετά από χρόνια όντας σε πιο ώριμη φάση αποδόμησα ένα μέρος της παλιάς αίγλης της, όχι όμως σαρωτικά αφού το «The Lift» ακόμα μπορεί να προσφέρει κάποιες συγκινήσεις. Αλλά ας έρθουμε στην υπόθεση που είναι μια από τις πιο καινοφανείς που έχουμε δει στη σκηνή του τρόμου. Ένα ασανσέρ μοντέρνου κτιρίου γίνεται αιτία ατυχημάτων, συχνά θανατηφόρων, και ο τεχνικός που το συντηρεί αναλαμβάνει να λύσει το πρόβλημά και να το επαναφέρει σε ασφαλή λειτουργία. Κι ενόσω τα «ατυχήματα» συνεχίζονται ο τεχνικός φτάνει σε τρομακτικές ανακαλύψεις για τον τεχνικό εξοπλισμό που έχει εγκατασταθεί στον φονικό ανελκυστήρα καθώς και για την ίδια την εταιρία του.
Ακλόνητα highlights του φιλμ είναι οι ύπουλοι τρόποι με τους οποίους ανυποψίαστοι άνθρωποι γίνονται θύματα του ανελκυστήρα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ λόγου χάρη εκείνη την σοκαριστική σκηνή που ένας άντρας αποκεφαλίζεται από τον ανελκυστήρα αφού προηγουμένως το κεφάλι του είχε παγιδευτεί ανάμεσα στις πόρτες του. Σκηνές ανθολογίας όπως αυτή χαράσσονται παντοτινά στη μνήμη ειδικά αν δεις κανείς την ταινία σε αρκετά νεαρή ηλικία όπως ο γράφων. Στα θετικά θα προσθέταμε οπωσδήποτε και την εξαίρετη ambient μουσική που δίνει έναν φουτουριστικό αέρα στην ταινία χτίζοντας μια ατμόσφαιρα απειλής και αβεβαιότητας.
Λόγω της έλλειψης κασκαντέρ, όλοι οι ηθοποιοί πραγματοποίησαν τις πιο παράτολμες ενέργειές τους μόνοι τους.
Δυστυχώς πολλά σημεία που δεν αφορούν την δράση του ασανσέρ μοιάζουν απλά αδιάφορα κι αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φιλμ. Οι ξύλινες ερμηνείες αποτελούν άλλο ένα πρόβλημα, ευτυχώς όσο τόσο μεγάλο αφού γνωρίζουμε εκ των προτέρων τον κιτς χαρακτήρα του «The Lift» και ξέρουμε πάνω κάτω τι να αναμένουμε. Να προσθέσουμε ότι ο σκηνοθέτης της ταινίας Dick Maas, έφτιαξε και ένα αμερικάνικο remake το 2001 με τίτλο «Down» που όμως δεν συνιστούμε. Όλη η μαγιά βρίσκεται σ’ αυτό εδώ το φιλμ του 1983.
Αν το πετύχετε πουθενά δώστε του μια ευκαιρία. Δύσκολα φαίνεται σοβαρό στην εποχή μας αλλά τουλάχιστον εγγυάται χαβαλέ και διασκέδαση. Πιθανόν κιόλας να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες συχνότερα…