Reviews
Διαβάζετε
Malevolent
0

Malevolent

από 28/06/2019

Ορφανές Κραυγές

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «Malevolent» ακολουθεί μια ομάδα νέων που παριστάνουν τους ερευνητές του παραφυσικού και επισκέπτονται σπίτια για να τα απαλλάξουν από τις φωνές των νεκρών έναντι αδράς αμοιβής. Κατά την επίσκεψή τους στο απομακρυσμένο αρχοντικό μιας μεγάλης γυναίκας που θρηνεί τον θάνατο των παιδιών της θα βιώσουν έναν απρόσμενο εφιάλτη.

Χώρα

Ηνωμένο Βασίλειο

Έτος

2018

Σκηνοθεσία

Olaf de Fleur

Παραγωγή

Brian Coffey, Danny Sherman

Σενάριο

Ben Ketai, Eva Konstantopoulos

Συγγραφέας

Eva Konstantopoulos

Ηθοποιοί

Florence Pugh, Ben Lloyd-Hughes, Scott Chambers, Georgina Bevan, James Cosmo, Celia Imrie

Μουσική

Al Hardiman

Εταιρείες Παραγωγής

Netflix, Catalyst Global Media, Sigma Films, Thruline Entertainment

Μεταφρασμένος Τίτλος

Ορφανές Κραυγές

Σλόγκαν

A group of fake paranormal investigators suffer the ultimate reality check when confronted by the true horrors that lie hidden within a haunted orphanage.

Γλώσσα

Αγγλικά

Διάρκεια

88 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Το «Malevolent» έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία για να προστεθεί στο horror ρεπερτόριο των ουκ ολίγων μεταφυσικών ταινιών τρόμου του Netflix. Πρόκειται για ένα τυπικό φιλμ κινούμενο στα γνωστά χνάρια του supernatural τρόμου εισάγοντας όμως κάποια στοιχεία από τις αιματοβαμμένες ταινίες τύπου The Texas Chain Saw Massacre. Παρότι δεν κατάφερε να ξεχωρίσει ούτε να ξεπεράσει το όριο της μετριότητας, δεν μπορεί να περάσει και εντελώς απαρατήρητο αφού έχει ορισμένα καλά στοιχεία.

Η υπόθεση είναι συνηθισμένη όπως και η ρότα που θα ακολουθήσει το σενάριο. Από πολύ νωρίς φαίνονται τα μοτίβα πάνω στα οποία θα βασιστεί το ξεδίπλωμα της ιστορίας. Τουτέστιν, έχουμε τη γνωστή παρέα νεαρών ατόμων που αναμένεται να μπλέξουν με το υπερφυσικό. Απλά εδώ οι νέοι έχουν αναλάβει τον ρόλο των γιαλαντζί ερευνητών του παραφυσικού που θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτά που υποτίθεται είναι αντικείμενο της δουλειάς του αλλά και μια πολύ μεγαλύτερη απειλή που δεν είναι δυνατό να την δεις στην αρχή.

Οι ηθοποιοί είναι γενικά συμπαθητικοί και δίνουν σοβαρές ερμηνείες για τα δεδομένα του φιλμ. Η πρωταγωνίστρια ξεχωρίζει ελαφρώς από τους υπόλοιπους ενώ αξιοπρόσεκτη παρουσία έχει και η ηλικιωμένη γυναίκα στο σπίτι της οποίας εκτυλίσσονται τα εφιαλτικά γεγονότα. Το «Malevolent» προσπαθεί να φανεί «ολοκληρωμένο» σαν ταινία εστιάζοντας από νωρίς στις προσωπικές σχέσεις των ηρώων χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χαρακτήρες όπως ο παππούς της ηρωίδας είναι εντελώς αδιάφοροι.

Horror Trivia: Το φιλμ βασίζεται στο μυθιστόρημα «Hush» (2011) της Eva Konstantopoulos.

Το μεταφυσικό υπόβαθρο που προσπάθησαν να χτίσουν για την πρωταγωνίστρια η οποία είναι ο βασικός δίαυλος επικοινωνίας με τα πνεύματα καταρρέει εύκολα σαν χάρτινος πύργος. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον η συνέχεια της ιστορίας της η οποία γίνεται και λίγο πικάντικη με την αντίθεση που εκδηλώνει στο να κοροϊδεύουν συναισθηματικά ταραγμένους ανθρώπους για το εύκολο κέρδος. Από την άλλη ο αδερφός της που αποτελεί τον οργανωτή της όλης επιχείρησης έχει όλα τα χαρακτηριστικά του «κρετίνου» με τις χαλαρές ηθικές αρχές.

Η δράση του φιλμ ουσιαστικά ξεκινάει από τη στιγμή που οι νέοι μεταβαίνουν στο σπίτι της απογοητευμένης γυναίκας που θρηνεί τον θάνατο των μικρών κοριτσιών της μη μπορώντας να απαλλαγεί από τις κραυγές τους. Εκεί γίνεται και η μεγάλη ανατροπή που μάλλον λίγοι είδαν να έρχεται. Εκεί το «Malevolent» βγάζει έναν δυναμισμό που το ανεβάζει στην εκτίμησή μας και του προσφέρει μια κάπως ξεχωριστή ταυτότητα εντός του σωρού των ταινιών υπερφυσικού, νεανικού τρόμου.

Αυτή η καλή εικόνα, σποραδικά ζημιώνεται από μερικές σεναριακές επιπολαιότητες αλλά το ενδιαφέρον να δούμε την κατάληξη της φρικιαστικής ιστορίας διατηρείται μέχρι το τέλος. Λίγες πινελιές δράματος προστίθενται και το φιλμ τελειώνει με κάπως χλιαρό τρόπο. Συνοπτικά λοιπόν, το «Malevolent» είναι μια ταινία τρόμου τετριμμένης μορφής και νοοτροπίας. Ωστόσο οι απρόσμενα καλές στιγμές το σώζουν από το ναυάγιο. Η παρακολούθηση το σαββατόβραδο με καλή παρέα και το απαραίτητο junk food κλασικά κάνει την παρακολούθηση λίγο πιο ευχάριστη. Μην περιμένετε πολλά πάντως.

Best Movie Scenes (spoilers)

  • Τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια με ραψίματα στομάτων και άλλα νοσηρά.
  • Ένα εντυπωσιακό κάρφωμα λαιμού με κατσαβίδι.
  • Η τρομακτική σκηνή με την κινούμενη κούκλα στο ξεκίνημα.

Photos

ορφανές κραυγές

florence pugh malevolent

Posters

malevolent 2018

Trailer

Links

Imdb

Wikipedia

Θετικά

Αξιοπρεπής ηθοποιία, κάποιες δυνατές σκηνές με gore, ενδιαφέρουσα σεναριακή ανατροπή.

Αρνητικά

Ημιτελής εικόνα, αναξιοποίητοι χαρακτήρες, ορισμένες προχειρογραμμένες και μη ρεαλιστικές σκηνές.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Μέτριο φιλμ τρόμου με τις γνωστές supernatural κοινοτοπίες αλλά και με λίγες ευχάριστες εκπλήξεις που το διασώζουν από κατάρρευση.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.