Reviews
Διαβάζετε
Metal Beast
0

Metal Beast

από 25/09/2013

Ατσάλινο Τέρας

Επισκόπηση
Υπόθεση

Όταν ένα μυστικό πείραμα για κατασκευή υπερστρατιώτη βγαίνει εκτός ελέγχου, η ζωή των επιστημόνων του ερευνητικού κέντρου διεξαγωγής του πειράματος τίθεται σε κίνδυνο. Ένα μεταλλικό κτήνος λυκανθρωπικής μορφής –απότοκο του πειράματος- σουλατσάρει στους διαδρόμους με άγριες διαθέσεις και το «Metal Beast» μας παρουσιάζει την επίθεση του φοβερού τέρατος.

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

1995

Σκηνοθεσία

Alessandro De Gaetano

Παραγωγή

Frank Hildebrand, Timothy E. Sabo

Σενάριο

Roger Steinmann, Timothy E. Sabo, Alessandro De Gaetano

Ηθοποιοί

Barry Bostwick, Kane Hodder, Kim Delaney, Musetta Vander

Μουσική

Conrad Pope

Εταιρείες Παραγωγής

Blue Ridge Entertainment, Prism Entertainment Corporation

Γνωστή και ως

Project: Metalbeast

Μεταφρασμένος Τίτλος

Ατσάλινο Τέρας

Σλόγκαν

DNA Overload

Γλώσσα

Αγγλικά

Διάρκεια

92 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Άλλη μια ταινία που μπορεί κανείς εύκολα να απομυθοποιήσει συν τω χρόνω. Με τον cheesy και παράταιρο για λυκανθρωπία τίτλο του, το «Metal Beast» προσπαθεί να δώσει μια διαφορετική οπτική των λυκανθρώπων. Λυκάνθρωποι με ατσάλινο περίβλημα λοιπόν και σ’ όποιον αρέσει κύριοι (απ’ ό,τι φαίνεται όχι σε πολλούς).

Ύστερα από ένα ατμοσφαιρικό ξεκίνημα σε σκοτεινό και ομιχλώδες τοπίο το οποίο κορυφώνεται με μια αιματηρή επίθεση λυκανθρώπου σε δύο πράκτορες, το «Metal Beast» ξεδιπλώνει τον αφελή σεναριακό προσανατολισμό του. Οι μυστικοί πράκτορες της αρχικής σκηνής αναζητούσαν στην Ουγγαρία αίμα από λυκάνθρωπο υπηρετώντας ένα μυστικό αμερικάνικο πείραμα κατασκευής «υπερστρατιώτη» από το αίμα του κτήνους. Το αίμα το πήραν – για την ακρίβεια ο ένας πράκτορας αφού ο άλλος κατέληξε κολατσιό του αγριεμένου λυκανθρώπου – αλλά στην πορεία το πείραμα στράβωσε και ο εθελοντής (που είναι ο επιζών πράκτορας) τέθηκε σε κρυογονική καραντίνα για 20 χρόνια. Στη σύγχρονη εποχή ο εμπνευστής του πειράματος επεκτείνει το σχέδιό του διορίζοντας μια ομάδα επιστημόνων ενός μυστικού ερευνητικού κέντρου για να επενδύσει με μεταλλικό περίβλημα το δέρμα του κατεψυγμένου εθελοντή. Φυσικά και αυτό το πείραμα πάει στραβά με αποτέλεσμα το ξύπνημα του μεταλοποιημένου πλέον εθελοντή-λυκανθρώπου να συνοδευτεί από άφθονο αιματοκύλισμα στο χώρο του ερευνητικού κέντρου.

Θα το βρείτε και ως «Project: Metalbeast» ή «Project Metalbeast: DNA Overload».

Θυμάμαι τις καλές εντυπώσεις που μου είχε αφήσει το «Metal Beast» στα εφηβικά μου χρόνια όποτε και το παρακολούθησα για πρώτη φορά. Σήμερα, κρίνοντας πιο ψύχραιμα και αυστηρά τα πράγματα εντοπίζω πολλές αδυναμίες στο φιλμ. Το μοτίβο του πειράματος που πάει στραβά οπωσδήποτε δεν είναι καινούριο ούτε η ιδέα δημιουργίας του τέλειου και άτρωτου στρατιώτη. Ωστόσο, δεν είναι τόσο οι τετριμμένες ιδέες που ζημιώνουν το «Metal Beast» όσο τα δομικά και τεχνικά του στοιχεία. Το τέρας που θα έπρεπε να αποτελεί highlight της ταινίας είναι μάλλον προχειροφτιαγμένο για τα standards της εποχής με αποκορύφωμα της αποτυχίας τα γελοία κοκκινωπά του μάτια. Δεν είναι το χειρότερο τέρας του cinema τρόμου αλλά περιμέναμε περισσότερα. Το gore είναι αρκετά καλό και προσεγμένο αλλά είναι κρίμα που σε μερικές σκηνές η κάμερα του σκηνοθέτη αποφάσισε να παίξει κρυφτό αποφεύγοντας να δείξει λεπτομερείς εικόνες αιματοχυσιών που υπονοούνται αλλά δεν αποκαλύπτονται σε φουλ πλάνο. Οι ερμηνείες απλώς υποφέρονται. Στα μειονεκτήματα προστίθεται και ένα μεγάλο –γύρω στα 40 λεπτά- αδιάφορο διάστημα που αναλώνεται σε γνωστά ηθικολογικού τύπου μοτίβα χωρίς δράση και ενδιαφέρον. Όλο το ζουμί είναι οι επιθέσεις του μεταλλικού λυκανθρώπου στους χώρους του ερευνητικού κέντρου οι οποίες εμπλουτίζονται από πετυχημένες first person λήψεις από τα μάτια του φονικού κτήνους. Το τέλος είναι προβλέψιμο αφήνοντας και τα απαραίτητα υπονοούμενα για τη συνέχεια…


metal beast poster 2

metal beast poster 1

metal beast image 6

metal beast image 5

metal beast image 4

metal beast image 3

metal beast image 2

metal beast image 1


Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Το ατμοσφαιρικό ξεκίνημα με τα επιβλητικά σκοτεινά και ομιχλώδη πλάνα και μέχρι και την δυναμική πρώτη επίθεση του λυκανθρώπου.

Θετικά

Προσεγμένο gore σε υψηλές ποσότητες, τα αξιοσημείωτα πλάνα μέσα από την οπτική του λυκάνθρωπου που εντείνουν αισθητά την απειλητική ατμόσφαιρα.

Αρνητικά

Μέτριο κατασκευαστικά τέρας, μεγάλα κενά διαστήματα άνευ λόγου ύπαρξης.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Αν θέλετε να τα’ χετε δει όλα στην κατηγορία των λυκάνθρωπων τότε θα μπορούσατε να τσεκάρετε και αυτό εδώ το φιλμάκι που παρουσιάζει έναν διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει λυκάνθρωπο. Όσοι πάντως δεν γουστάρετε λυκανθρωπικό τρόμο μην το επιχειρήσετε καλύτερα.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.