Reviews
Διαβάζετε
Mimic
0
από 10/06/2014
Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «Mimic» επικεντρώνεται στις οδυνηρές συνέπειες που είχε ένα πείραμα το οποίο κάποτε έσωσε την ανθρωπότητα από μια εξαιρετικά φονική επιδημία. Τα έντομα που χρησιμοποιήθηκαν τότε ως «γιατρικό» έχουν εξελιχθεί σε φονική μηχανή για τον άνθρωπο και η επιστήμονας που τα έφτιαξε προσπαθεί τώρα να τα εξουδετερώσει.

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

1997

Σκηνοθεσία

Guillermo del Toro

Παραγωγή

Ole Bornedal, B. J. Rack, Bob Weinstein, Harvey Weinstein

Σενάριο

Matthew Robbins, Guillermo del Toro

Συγγραφέας

Donald A. Wollheim

Ηθοποιοί

Mira Sorvino, Jeremy Northam, Josh Brolin, Giancarlo Giannini, Alexander Goodwin, F. Murray Abraham, Charles S. Dutton

Μουσική

Marco Beltrami

Εταιρείες Παραγωγής

Dimension Films, Miramax Films

Σλόγκαν

For thousands of years, man has been evolution's greatest creation... until now.
This summer, brace yourself for the ultimate battle between man and nature.
A Bold Experiment. A Deadly Mistake!
We protect ourselves by destroying our enemies but evolution has a way of keeping things alive.
Evolution has a way of keeping things alive.

Προϋπολογισμός

$25.000.000

Box Office

$25.480.490

Διάρκεια

1 Ώρα και 45 Λεπτά (105 Λεπτά)

ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο Guillermo del Toro ποτέ δεν έκρυψε την συμπάθειά του για τα τέρατα. Το «Mimic» αποτελεί την δεύτερη full length ταινία τρόμου του Μεξικάνου σκηνοθέτη στην οποία εκδηλώνει άλλο ένα φετίχ του, αυτό για τα έντομα. Και όπως καταλαβαίνετε ο συνδυασμός εντόμων και τεράτων δημιουργεί ένα φρικιαστικό πλάσμα ή ορθότερα πλάσματα που αποτελούν και το τρομακτικό ντεκόρ του φιλμ.

Στην αρχή δίνεται η εξήγηση της ύπαρξης αυτών των εντόμων. Φτιάχτηκαν μέσω γενετικής μηχανικής από μια φιλόδοξη επιστήμονα στο πλαίσιο αντιμετώπισης μιας θανατηφόρου επιδημίας μεταφερόμενης από τις κατσαρίδες, που έπληττε κυρίως τα παιδιά. Η εν λόγω επιστήμονας δημιούργησε ένα νέο είδος εντόμου το οποίο σκότωνε τις κατσαρίδες και ήταν προορισμένο να εξαφανιστεί σύντομα. Έλα όμως που αυτό δεν έγινε και τα μεταλλαγμένα έντομα εξελίχτηκαν στους υπονόμους της πόλης χωρίς να τα αντιληφθεί κανείς. Μετά από λίγους μήνες λοιπόν, μυστηριώδεις θάνατοι και κάποια εντομολογικού τύπου στοιχεία παρακινούν την επιστήμονα να αναζητήσει απαντήσεις στους υπονόμους. Μαζί με τον επίσης επιστήμονα σύζυγό της, έναν συνάδελφό τους και έναν αστυνομικό του μετρό, θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν ανείπωτο εφιάλτη και αν δεν του δώσουν τέλος, ο κίνδυνος για τον ανθρώπινο πληθυσμό θα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρός.

Horror Trivia
To «Mimic» δεν κατάφερε για λίγο να ξεπεράσει τον προϋπολογισμό του αφότου κυκλοφόρησε στις αίθουσες. Πάντως δύο ανούσια sequels βρήκαν το δρόμο προς την κυκλοφορία…

Το θέμα του «Mimic» φέρνει στο νου τις γραφικές συμβουλές των απανταχού σοφών ηθικολόγων του τύπου να μην τα βάζουμε με τη φύση και άλλα παρόμοια. Οι έννοιες της μετάλλαξης και της μίμησης, πολύ συχνά εντοπισμένες στα εγχειρίδια περί της εξέλιξης των ειδών (ειδικά η πρώτη) αποτελούν τους πυλώνες στήριξης του σεναρίου. Υποβοηθούμενο από καλά για την εποχή εφέ και το σκοτεινό χώρο των υπονόμων δημιουργεί ιδανικό περιβάλλον για παραγωγή τρομακτικών σκηνών και αιματοβαμμένων συναντήσεων μεταξύ ηρώων και τεράτων.

Εκτελεστικά όμως χωλαίνει, μη εκμεταλλευόμενο επαρκώς τους προαναφερθέντες ευνοϊκούς παράγοντες. Δηλαδή ούτε πολύ gore υπάρχει, ούτε αληθοφάνεια στις ενέργειες των πρωταγωνιστών και στο σενάριο. Διακρίνουμε επίσης φτωχή ανάπτυξη χαρακτήρων και έλλειψη φρέσκων ιδεών. Γενικά ο Guillermo del Toro δεν βρίσκεται στην top φόρμα που θα τον συναντήσουμε σε επόμενες δουλειές του –όχι μόνο από τον χώρο του τρόμου. Όσον αφορά τους ηθοποιούς κάνουν απλώς καλά την δουλειά τους χωρίς να δίνουν το κάτι παραπάνω.

Movie Highlights

  • Η μίμηση ανθρώπινων προσώπων από τα τερατώδη έντομα. Τα κάνει να μοιάζουν απόκοσμα και απειλητικά.

Posters

mimic 1997 poster 4 mimic 1997 poster 5 mimic 1997 poster 3 mimic 1997 poster 2 mimic 1997 poster 1

Photos

Trailer

Σχετικοί Σύνδεσμοι

flixster

rotten tomatoes

allmovie

wikipedia

facebook
official website

IMDb

Θετικά

Ωραία κεντρική ιδέα με αρκετή πρωτοτυπία, τρομακτικός εχθρός, εντυπωσιακά εφέ, αρκετή δράση στο κατάλληλα ασφυκτικό περιβάλλον των υπονόμων.

Αρνητικά

Φτωχή ανάπτυξη χαρακτήρων, απρόσμενη έλλειψη gore, έλλειψη καινοτομιών στο σενάριο, ορισμένες αφελείς και μη ρεαλιστικές καταστάσεις και ενέργειες.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Άνιση δουλειά από έναν μεγάλο σκηνοθέτη. Σίγουρα μπορούσε να καταφέρει πολλά περισσότερα σ’ αυτό το φιλμ.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.