No One Will Save You (Καμία Σωτηρία) Review

Στο «No One Will Save You» μια μοναχική νεαρή κοπέλα, δέχεται επίθεση από εξωγήινα όντα στο σπίτι της κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το «No One Will Save You» είναι σίγουρα από τις πιο αλλόκοτες ταινίες της χρονιάς. Συνδυάζοντας home invasion με sci-fi μοτίβα, χαρίζει δυνατές συγκινήσεις και μεταδίδει το μήνυμα ότι η επιστημονική φαντασία έχει ακόμα αξιόλογες ιδέες να προσφέρει στον horror κινηματογράφο. Αρκεί να επισημάνουμε ότι ο μεγάλος Stephen King το χαρακτήρισε τολμηρό, τρομακτικό και μοναδικό, συγκρίνοντάς το με παλιά κλασικά επεισόδια της καταξιωμένης sci-fi/horror σειράς «Twilight Zone».

Πρωταγωνίστρια είναι η νεαρή, ανερχόμενη ηθοποιός Kaitlyn Dever. Στο φιλμ υποδύεται μια ιδιόρρυθμη κοπέλα που κατοικεί μόνη στο σπίτι, αποκομμένη από τον πολύ κόσμο. Το σπίτι, απομακρυσμένο στα περίχωρα της πόλης, είναι ιδανικός τόπος για home invasion καταστάσεις. Πράγματι έτσι γίνεται μόνο που ο εισβολέας δεν είναι ένας τυπικός μανιακός με μαχαίρι και μάσκα αλλά…επισκέπτες από το μακρινό διάστημα!

no one will save you review

Ναι σωστά διαβάζετε, εξωγήινοι επιθετικών διαθέσεων καταφτάνουν στην περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι της κοπέλας και εισβάλλουν στο σπίτι της μέσα στη νύχτα. Η έκπληκτη πρωταγωνίστρια παρά τον πρωτοφανή τρόμο, ανασυγκροτεί τις ψυχικές δυνάμεις της και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους απειλητικούς επισκέπτες με όποιο τρόπο μπορεί. Θα καταφέρει να επιβιώσει σε έναν φαινομενικά άνισο αγώνα;

Ο σχεδιασμός των εξωγήινων της ταινίας βασίζεται στα σκίτσα που έφτιαχναν στην Αμερική της δεκαετία του ’50 βασισμένα σε ιστορίες υποτιθέμενων επαφών ανθρώπων με εξωγήινα όντα.

Όσο τρελή κι αν σας φαίνεται η εν λόγω ιδέα, πιστέψτε με, λειτουργεί αποτελεσματικά έτσι όπως έχει στηθεί όλο το φιλμ. Οι εξωγήινοι, ακόμα και με την τυπική, προβλέψιμη εξωτερική τους εμφάνιση, είναι φουλ απολαυστικοί στη δράση τους καθώς και αληθινά τρομακτικοί όταν ξεδιπλώνουν τις υπερφυσικές δυνάμεις τους ή όταν καταφεύγουν σε άγριους μορφασμούς. Οι συγκρούσεις των εξωγήινων με την ηρωίδα μας, είναι καθηλωτικές, γεμάτες σασπένς, βία και απροβλεψιμότητα.

Καμία Σωτηρία
NO ONE WILL SAVE YOU

Τα εύσημα πρέπει να δοθούν στην Kaitlyn Dever για την εξαιρετική της εμφάνιση. Η τύπισσα καταφέρνει να μας κερδίσει, χωρίς να βγάλει ούτε μια λέξη! Επιδεικνύει ατελείωτο δυναμισμό ενώ οι ειλικρινείς εκφράσεις αγωνίας στο πρόσωπό της μάς κάνουν να ταυτιστούμε μαζί της και να νιώσουμε στο πετσί μας την αγωνία της. Εύσημα όμως πρέπει να δοθούν και στον σκηνοθέτη Brian Duffield για την ευρηματική σκηνοθεσία του με φοβερές λήψεις κατά τη διάρκεια της δράσης των εξωγήινων αλλά και όταν απεικονίζει πανοραμικά την τοποθεσία των γεγονότων. Φοβερά πλάνα που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ενίσχυση της απειλητικής ατμόσφαιρας.

Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στον τομέα των ειδικών εφέ μετατρέποντας την προβλεψιμότητα από τα τυπικά γνωρίσματα των ιστοριών με εξωγήινους όπως τα έχουμε μάθει από την αμερικάνικη κουλτούρα (ιπτάμενοι δίσκοι, βραχυκέφαλα όντα, φωτεινές ακτίνες από τα UFO κλπ.) σε κινηματογραφικό ενθουσιασμό. Μόνο το σενάριο κάνει κάποια κοιλιά προσπαθώντας να δώσει ηθικοφιλοσοφικές διαστάσεις στην περιπέτεια της ηρωίδας μέσα από συγκεχυμένες διαδικασίες «κάθαρσης». Η συμμετοχή των εξωγήινων σε όλα αυτά μοιάζει κάπως πρόχειρη και ήταν μάλλον αχρείαστη.

Πιστεύω ότι δίνοντας ευρηματικότερα και πιο σαφή κίνητρα στους εξωγήινους επισκέπτες, το φιλμ θα έφτανε σε πολύ υψηλά standards και θα έπειθε περισσότερους θεατές. Ακόμα κι έτσι όμως, το «No One Will Save You» παραμένει ιδιαίτερα αξιόλογο και αποτελεί μια από τις μικρές εκπλήξεις της χρονιάς. Δεν θα με εξέπληττε αν το έβλεπα μέσα στις αγαπημένες δεκάδες ταινιών τρόμου πολλών θεατών για το 2023.

no one will save you 2023

Θετικά: Τρομακτική ατμόσφαιρα, προσεγμένα εφέ, δυναμική πρωταγωνίστρια, πλούσιο σασπένς.

Αρνητικά: Ανεξήγητο σεναριακό ξεχείλωμα.

Συμπέρασμα: Δυναμική, καθηλωτική και σχετικά πρωτότυπη ταινία τρόμου και επιστημονικής φαντασίας.

Βαθμός:

3.5 star rating

Gore:

1 star gore rating
Κάντε κλικ εδώ για τα highlights
  • Ένα θανάσιμο κάρφωμα κεφαλιού από διακοσμητικό αιχμηρό αντικείμενο.
  • Η επιβλητική σκηνή όπου η ηρωίδα τρέχει να ξεφύγει από ένα γιγάντιο απειλητικό σύννεφο.
  • Η αγωνιώδης σύγκρουση της πρωταγωνίστριας με ένα ογκώδες εξωγήινο πλάσμα προς το τέλος.

Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.

Info

Σκηνοθεσία: Μπράιαν Ντάφιλντ
Πρωταγωνιστούν: Κέιτλιν Ντέβερ, Elizabeth Kaluev, Ζακ Ντουχέιμ
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2023
Διάρκεια: 93 λεπτά

Latest articles

 


Related articles

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ