Reviews
Διαβάζετε
Nosferatu, Eine Symphonie Des Grauens
0

Nosferatu, Eine Symphonie Des Grauens

Νοσφεράτου, Μια Συμφωνία Τρόμου

Επισκόπηση
Υπόθεση

Στο «Nosferatu, eine symphonie des grauens», ο Κόμης Orlok εκφράζει το ενδιαφέρον του για ένα οίκημα το οποίο βρίσκεται απέναντι από την κατοικία του μεσίτη Hutter. Ο Knock, μεσίτης στο Wisbourg όπου επιθυμεί ο Κόμης να αγοράσει το σπίτι, στέλνει τον υπάλληλο του να πείσει τον Κόμη να αγοράσει το σπίτι. Ο Hutter αφήνει την γυναίκα του σε φίλους τους για να την προσέχουν και ξεκινάει για το κάστρο του Κόμη, στην Τρανσυλβανία. Φτάνοντας εκεί, οι κάτοικοι προσπαθούν να τον πείσουν να μην πάει στο κάστρο, κάτι που τελικά δεν καταφέρνουν να επιτύχουν. Εκεί στο κάστρο κλείνει την συμφωνία με τον Κόμη αλλά διαπιστώνει ότι συμβαίνουν περίεργα πράγματα.

Χώρα

Γερμανία

Έτος

1922

Σκηνοθεσία

F. W. Murnau

Παραγωγή

Enrico Dieckmann, Albin Grau

Σενάριο

Henrik Galeen

Συγγραφέας

Bram Stoker

Ηθοποιοί

Max Schreck, Gustav von Wangenheim, Greta Schröder, Alexander Granach, Ruth Landshoff, Wolfgang Heinz

Μουσική

Hans Erdmann

Εταιρείες Παραγωγής

Jofa-Atelier Berlin-Johannisthal, Prana-Film GmbH

Γνωστή και ως

Nosferatu, a Symphony of Terror
Terror of Dracula
Nosferatu, a Symphony of Horror

Μεταφρασμένος Τίτλος

Νοσφεράτου, Μια Συμφωνία Τρόμου

Γλώσσα

Γερμανικά

Διάρκεια

94 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Πρόκειται για την κλασσική και χιλιοδιασκευασμένη ιστορία του Δράκουλα. Η πρώτη από όλες τις ταινίες με τον συγκεκριμένο ήρωα ανήκει στον βωβό κινηματογράφο και μάλιστα στον Γερμανικό κινηματογράφο, που εκείνη την εποχή τα δείγματα γραφής του στο είδος του τρόμου ήταν αξιόλογα και πολλά. Το φιλμ «Nosferatu» είναι βασισμένο στο κλασικό βιβλίο που αποτέλεσε έμπνευση και ευκαιρία για πολλούς σκηνοθέτες να παρουσιάσουν ο καθένας την δική του εκδοχή για αυτόν τον σκοτεινό ήρωα του κινηματογράφου.

Η ταινία «Nosferatu» είχε απαγορευτεί στην Σουηδία λόγω υπερβολικού τρόμου. Η άρση της απαγόρευσης πραγματοποιήθηκε το 1972. Ο χαρακτήρας του Κόμη εμφανίζεται σε όλη την ταινία για λιγότερο από 9 λεπτά.

Εδώ, όμως, ο Κόμης παρουσιάζεται λιγάκι διαφορετικός. Μέσα από την σκοτεινή του υπόσταση διαπιστώνουμε να υπάρχει και ένα μέρος σε εκείνον που θυμίζει κάτι ανθρώπινο. Ο χαρακτήρας του Κόμη πραγματικά προκαλεί έκπληξη με την συμπεριφορά του. Η μεταμόρφωση του είναι εκπληκτική και απίστευτα τρομακτική. Η ηθοποιία εξαιρετική, η μουσική δίνει ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην ταινία και τα σκηνικά βοηθούν στην όλη αισθητική της δημιουργίας του απόκοσμου και του διαβολικού.


nosferatu 1922 poster

Nosferatu, Eine Symphonie Des Grauens

Terror of Dracula

Nosferatu, a Symphony of Horror

nosferatu

Μια Συμφωνία Τρόμου

Νοσφεράτου

Νοσφεράτου, Μια Συμφωνία Τρόμου

Δείτε ολόκληρη την ταινία «Nosferatu».


Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Η ετοιμασία του Κόμη για το ταξίδι του στο Wisbourg.
  • H εμφάνισή του και η ερμηνεία του Knock.

Θετικά

Η ατμόσφαιρα της ταινίας και το γεγονός ότι καταφέρνει ο σκηνοθέτης να δέσει με επιτυχία τον τρόμο με το δράμα και το ρομάντζο.

Αρνητικά

Ίσως σε κάποια σημεία η εξέλιξη του έργου να είναι λίγο αργή.

Αξιολόγηση
Βαθμολογία
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Εννοείται πως αξίζει να δείτε την πρώτη αποτύπωση στο πανί του Κόμη Δράκουλα. Εξαιρετική ταινία, με σκοτεινή ατμόσφαιρα, πολύ καλές ερμηνείες και έναν πραγματικά τρομακτικό Κόμη.

Βαθμολογία
You have rated this
Συντάκτης
Ελευθερία Κούση
Λατρεύω τον καλό κινηματογράφο σε όλα του τα είδη. Αλλά οι horror ταινίες είναι οι αγαπημένες μου. Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια καλή ταινία τρόμου. Θεωρώ λοιπόν καθήκον μου να ενημερώσω εσάς τους horror fans για τις κλασσικές και όχι μόνο ταινίες τρόμου. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.