Αρχική Reviews Books Νύχτες τρόμου (Ντιν Κουντζ) Review

Νύχτες τρόμου (Ντιν Κουντζ) Review

Δύο ντετέκτιβ αναλαμβάνουν την παράξενη υπόθεση του Φρανκ Πόλαρντ, ενός άντρα που μετά τον ύπνο του ξυπνά μέσα σε περίεργες συνθήκες. Από πού έρχονται τα μυστηριώδη αντικείμενα που βρίσκει πάνω του κάθε φορά; Και ποιος είναι ο τρομερός διώκτης του στις νυχτερινές τους περιπέτειες;

Νύχτες τρόμου (Ντιν Κουντζ) Review

Το «Νύχτες Τρόμου» (ή The Bad Place όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος) είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα τρόμου και επιστημονικής φαντασίας του πολυγραφότατου Dean Koontz. Θεωρείται και ιδιαίτερα σημαντικό για την καριέρα του αφού ενίσχυσε τη φήμη του διεθνώς και τον καθιέρωσε στους κορυφαίους horror συγγραφείς της εποχής του.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε αρχικά στις ΗΠΑ το 1990 και στην Ελλάδα η πρώτη έκδοση λίγο μετά, το 1991. Αυτή που εξετάζουμε εδώ είναι η πιο πρόσφατη από τις εκδόσεις Bell, του 2015. Πρόκειται για μια πολύπλευρη και πολύπλοκη ιστορία τρόμου, μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας. Δυνατός συνδυασμός που απαιτεί δυναμική πένα και ακόρεστη ευρηματικότητα για να μπορέσει να σου κρατήσει το ενδιαφέρον.

Ο Koontz σε γενικές γραμμές κατάφερε να με συνεπάρει αρκετές φορές κατά την ανάγνωση του βιβλίου του. Η ιστορία είναι πλούσια από χαρακτήρες και αλλόκοτα συμβάντα. Πρωταγωνιστούν δύο ιδιωτικοί ντετέκτιβ που είναι και αντρόγυνο. Οι ντετέκτιβ γνωρίζουν έναν μυστηριώδη άνδρα, τον Frank, ο οποίος υποφέρει από αμνησία και μετά από κάθε ξύπνημα βρίσκει τον εαυτό του σε περίεργη φάση, κουβαλώντας πάνω του διάφορα παράξενα και αταίριαστα αντικείμενα.

Που πηγαίνει τις νύχτες ο Frank και πώς εξηγούνται τα περίεργα αντικείμενα που φέρνει μαζί του όταν ξυπνά; Το αίνιγμα αναλαμβάνουν να λύσουν ο Μπομπ και η Τζούλι, το ομολογουμένως ταιριαστό ζευγάρι ερευνητών με διαφορές νοοτροπίας αλλά με τα δυνατά σημεία του ενός να συμπληρώνουν τα αδύναμα του άλλου. Μερικοί ακόμα συνεργάτες του γραφείου τους μπλέκονται στην ιστορία έχοντας ενθουσιαστεί με την ξεχωριστή αυτή υπόθεση.

Δυστυχώς για την ερευνητική ομάδα τα πράγματα δεν αναμένεται να εξελιχθούν ήπια. Το παρελθόν του Frank κρύβει σκοτεινά μυστικά που εκδηλώνονται μέχρι σήμερα με εξαιρετικά βίαιο τρόπο. Τα θύματα με ξεσκισμένους τους λαιμούς τους σε διάφορα σημεία της πόλης αποτελούν μέρος ενός μακάβριου παζλ που θα έχει τρομακτικές συνέπειες στις ζωές όλων όσοι τόλμησαν να ανακατευτούν στην ταραχώδη ζωή του Frank.

Η ιστορία του Koontz αρχικά παρατίθεται από τις διαφορετικές οπτικές των ηρώων. Αυτή η τεχνική συνεχίζεται για μεγάλο μέρος του βιβλίου μέχρι που οι δρόμοι των βασικών χαρακτήρων συγκλίνουν. Εκεί το καλογραμμένο μυστήριο και τα υπερφυσικά, sci-fi στοιχεία δίνουν τη θέση τους στην αχαλίνωτη βία. Όσο αφορά τους χαρακτήρες, μπορώ να πω με σιγουριά ότι συμπάθησα το πρωταγωνιστικό ζεύγος καθώς και τον ασθενικό αδερφό της Τζούλι που μέσα από το ίδρυμα όπου φιλοξενείται παίζει τον δικό του απρόσμενο ρόλο στα δρώμενα.

Η κεντρική φιγούρα του ανταγωνιστή είναι αποκρουστική και διαβολική. Κάθε φορά που ο συγγραφέας τού δίνει χώρο, προκαλεί σαρωτικό όλεθρο με τη σαρωτική δράση του. Μακάβρια σαγηνευτικές ήταν οι περιγραφικές λεπτομέρειες με τις οποίες ο Koontz αποτυπώνει στις σελίδες του το έργο των κακών της υπόθεσης. Γενικά ο συγγραφέας είναι προικισμένος στο να παρουσιάζει ακομπλεξάριστα αλλόκοτες καταστάσεις. Ορισμένες σκηνές διαθέτουν απίστευτη ωμότητα και σοκάρουν τον αναγνώστη.

Βέβαια στο αρκετά μεγάλο μυθιστόρημα του Koontz, υπάρχουν και ψεγάδια που δεν γίνεται να σου ξεφύγουν. Π.χ. οι sci-fi περιγραφές στη διάρκεια μιας ιδιαίτερης περιπέτειας του Μπόμπι και του Φρανκ παραήταν κλισέ και παιδικές για τα γούστα μου. Επίσης σε κάποια στιγμή της ιστορίας εμφανίζονται απότομα πολλοί χαρακτήρες μερικοί εκ των οποίων ήταν αχρείαστοι κατά τη γνώμη μου. Η πλοκή θα μπορούσε να προχωρήσει και χωρίς αυτούς.

Για την ιστορία να επισημάνω ότι το «The Bad Place» δεν έχει καταφέρει να βρει το δρόμο προς τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση μέχρι σήμερα. Η λαβυρινθώδης και δύσκολη ιστορία ίσως δεν μοιάζει τόσο κατάλληλη για μεταφορά στην έβδομη τέχνη αφού οι λίγοι που προσπάθησαν να την μεταφέρουν, «κάηκαν» κάπου στη διαδρομή. Ίσως μ’ ένα ισορροπημένο «lifting» να γίνει κάποια στιγμή πιο «φιλικό» στους επίδοξους κινηματογραφιστές.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Βαθμολογία
Προηγούμενο άρθροStranger Things – Season 3 Review
Επόμενο άρθροScream 5: τον Ιανουάριο στους ελληνικούς κινηματογράφους!
Φίλος της λογοτεχνίας τρόμου και φανταστικού από νεαρή ηλικία. Έχω μεγάλη αγάπη για τον κλασικό λογοτεχνικό τρόμο αλλά αναζητώ συγκινήσεις και μέσα από νεότερες κυκλοφορίες.
Exit mobile version