«Ξεφυλλίζοντας» το μενού του Netflix στις ταινίες τρόμου, το μάτι μου έπεσε στο γερμανικό φιλμ «Old People». Ηλικιωμένοι επιτίθενται σε μια οικογένεια στην εξοχή και το αίμα ρέει ποτάμι! Αυτά είναι! Μιας και οι αλλόκοτες υποθέσεις είναι πάντα ένα κίνητρο για εμένα, κάθισα να το απολαύσω. Ήταν όμως ένα απολαυστικό φιλμ ή ένα κακόγουστο φιάσκο όπως διέδιδαν πολλοί θεατές που το είχαν παρακολουθήσει;
Ξέρω ότι πολλοί έθαψαν το φιλμ όχι λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών αλλά λόγο ιδεολογίας. Για την δική τους κοσμοθέαση είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται οι ηλικιωμένοι ως αιμοδιψή ζόμπι που δολοφονούν τους νεότερους. Προσωπικά διαφωνώ με την συγκεκριμένη προσέγγιση αφού θεωρώ ότι στην τέχνη όλα επιτρέπονται. Όπως συμβαίνει σε όλα τα έργα τέχνης, έτσι και στις ταινίες η κριτική πρέπει να καταπιάνεται με τα καθαρά «φιλμικά» στοιχεία.
Έχοντας λοιπόν αποβάλλει οποιεσδήποτε ιδεολογικές προκαταλήψεις που θα επηρέαζαν την κριτική μου, τολμώ να πω ότι το «Old People» είναι ένα ψυχαγωγικό φιλμ τρόμου με μπόλικη βία, ευρηματικές σκηνές φόνων, αυξημένη αγωνία και τρομακτικούς «κακούς». Οι ηλικιωμένοι δείχνουν ιδιαίτερα απειλητικοί, ειδικά εκείνοι που ξεχωρίζουν από το σωρό ως κύριοι δράστες φονικών. Οι ερμηνείες είναι αξιοπρεπείς για τα standards του φιλμ αλλά μην περιμένετε κάποια φοβερή ανάπτυξη χαρακτήρων. Επίσης, μέσα στον πανζουρλισμό της δράσης, το φιλμ προσπάθησε να μεταδώσει και το κοινωνικό του μήνυμα για τον βάναυσο και άδικο τρόπο που μερικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν τους ηλικιωμένους, κλείνοντάς τους σε ανεπαρκείς εγκαταστάσεις φροντίδας.
Το φιλμ μπορεί να είναι γερμανικό αλλά τα γυρίσματα έγιναν στην Κρακοβία της Πολωνίας.
Ένα ακόμα θετικό στοιχείο του «Old People» είναι η ασφυκτική, πνιγηρή ατμόσφαιρά του που αναδίδει θλίψη και απελπισία. Η βαριά αυτή ατμόσφαιρα ταιριάζει με την παρακμιακή κατάσταση των ηλικιωμένων και μάλιστα επανατροφοδοτείται από αυτήν. Το διάσημο τραγούδι «Am Fenster» του ανατολικογερμανικού συγκροτήματος City, είναι σήμα κατατεθέν της ταινίας και δένει άψογα με το όλο πεσιμιστικό κλίμα. Ενδιαφέροντα ήταν και τα θρησκευτικά στοιχεία που εισήλθαν στην ταινία προσδίδοντάς της την απαραίτητη νότα μυστικισμού όπως εδάφια της Βίβλου και βιβλικά ονόματα.
Θα αναρωτηθείτε τώρα, ποιος είναι ο λόγος που ξεσπούν βίαια οι ηλικιωμένοι; Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το κομμάτι η ταινία απέτυχε να δώσει πειστικές απαντήσεις αλλά δεν νομίζω ότι αυτό ήταν το μεγάλο ζητούμενο για ένα ωμό, slasher φιλμ. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα ζυγίζοντας τα δεδομένα που δόθηκαν στην ιστορία. Σίγουρα η εναρκτήρια πληροφορία για εκείνη την παλιά γερμανική παράδοση πρέπει να έπαιξε έναν ρόλο στο ξέσπασμα των ηλικιωμένων.
Το «Old People» δικαιολογημένα παρομοιάστηκε με ταινίες τρόμου με ζόμπι. Τα ζόμπι εδώ αντικαταστάθηκαν από τα ηλικιωμένα άτομα. Όντως κάποια χαρακτηριστικά όπως ο εγκλωβισμός των πρωταγωνιστών στο εξοχικό σπίτι και η πολιορκία από τους ηλικιωμένους θυμίζει έντονα το κλασικό «Night of the Living Dead» (1968) του George Romero. Υπό αυτή την έννοια δεν βλέπουμε κάτι φρέσκο εδώ. Θα σας πρότεινα πάντως να μην συγκρατηθείτε από τέτοιου τύπου συγκρίσεις και να δώσετε μια ευκαιρία στο έργο. Αν τουλάχιστον είστε fan του gore και της αμεσότητας του slasher ιδιώματος, λογικά θα περάσετε καλά βλέποντάς το.