Reviews
Διαβάζετε
Open Grave
0

Open Grave

από horrormovies.gr02/06/2014

Ανοιχτός Τάφος

Επισκόπηση
Υπόθεση

Στο «Open Grave» ένας άντρας ξυπνά μέσα σ’ έναν υπαίθριο λάκκο γεμάτο πτώματα χωρίς αναμνήσεις για το ποιος είναι και το τι συνέβη. Μια γυναίκα τον βοηθάει να βγει από τον λάκκο και σύντομα ο άντρας καταλήγει σ’ ένα κοντινό σπίτι με άλλους τέσσερις ανθρώπους χωρίς μνήμη της ταυτότητά τους και του λόγου που βρέθηκαν εκεί. Κατά την προσπάθειά τους να βρουν απαντήσεις έρχονται στο φως σοκαριστικές αποκαλύψεις που θα επηρεάσουν τις σχέσεις τους δραματικά...

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

2013

Σκηνοθεσία

Gonzalo López-Gallego

Παραγωγή

Michael Wunderman

Σενάριο

Chris Borey, Eddie Borey

Ηθοποιοί

Sharlto Copley, Joseph Morgan, Thomas Kretschmann, Erin Richards, Josie Ho, Max Wrottesley

Μουσική

Juan Navazo

Εταιρείες Παραγωγής

Atlas Independent, 852 Films, Speranza13 Media

Μεταφρασμένος Τίτλος

Ανοιχτός Τάφος

Σλόγκαν

The moment you wake up, the nightmare begins

Γλώσσα

Αγγλικά

Προϋπολογισμός

$10.000.000

Box Office

$4.456.788

Διάρκεια

102 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Από τον σκηνοθέτη του «Apollo18» (2011) Gonzalo López-Gallego, προέρχεται αυτό το αγωνιώδες φιλμ τρόμου με τον ψαρωτικό τίτλο. Το «Open Grave» μου προξένησε το ενδιαφέρον από την αρχή διαβάζοντας απλώς την υπόθεση. Ένας άντρας ξυπνάει μέσα σε λάκκο γεμάτο με πτώματα κάπου στην ύπαιθρο έχοντας απολέσει κάθε ανάμνηση. Δεν θυμάται ούτε ποιος είναι ούτε πώς βρέθηκε εκεί. Διασώζεται τελικά από μια κοπέλα ασιατικής εθνικότητας (όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα χαρακτηριστικά της) και μαζί της καταλήγει σ’ ένα κοντινό σπίτι όπου είναι συγκεντρωμένοι άλλοι τέσσερις άγνωστοι άνθρωποι με παρόμοια απώλεια μνήμης. Παρά τις αρχικές καχυποψίες για το ποιόν του καθενός και ειδικότερα του άντρα που βρισκόταν στον λάκκο, οι άγνωστοι προσπαθούν να βρουν απαντήσεις για τις συνθήκες που τους έφεραν σ’ αυτή τη μοίρα ξεκινώντας έρευνα μέσα και έξω από το σπίτι. Οι αποκαλύψεις προμηνύονται συγκλονιστικές…

Η υπόθεση και τα αρχικά γεγονότα μου θύμισαν λίγο το πολύ καλό θρίλερ αγωνίας «Unknown» του 2006. Πέρα απ’ αυτή την τυχαία ή σκόπιμη ομοιότητα το «Open Grave» γρήγορα ξεδιπλώνει τις αρετές του διατηρώντας το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος χωρίς πολλά νεκρά διαστήματα. Όσο οι άγνωστοι πρωταγωνιστές εξερευνούν τους χώρους μέσα στο σπίτι και στο γύρω δάσος, τόσο εντείνεται το ενδιαφέρον και το μυστήριο. Σύντομες αναμνήσεις έρχονται στο μυαλό μερικών αλλά αδυνατούν να ενώσουν τα κομμάτια τους παζλ ολοκληρωμένα. Οι σοκαριστικές ανακαλύψεις στις οποίες προβαίνουν έχουν μοιραίες συνέπειες για τις σχέσεις των ηρώων. Η δράση κορυφώνεται στο κατάλληλο σημείο και οι απαντήσεις που έρχονται τελικά, αφήνουν μια γεύση ικανοποίησης στους θεατές που σίγουρα διακρίνουν έναν αέρα φρεσκάδας στο φιλμ, σε μια εποχή που το horror genre την έχει πραγματικά ανάγκη.

Τα γυρίσματα του «Open Grave» έγιναν στην Ουγγαρία.

Όπως καταλαβαίνετε προσπαθώ να μην δώσω περαιτέρω hints για την εξέλιξη του «Open Grave» για να μην σας στερήσω την διασκεδαστική διαδικασία μαντεψιών στην οποία οπωσδήποτε θα προβείτε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Όλο αυτό το κλίμα μυστηρίου, αβεβαιότητας, απόγνωσης και απελπισίας σε συνδυασμό με τις εξάρσεις του σασπένς και την κλιμακούμενη δράση, καθιστούν το έργο του Gonzalo López-Gallego ιδιαίτερα ελκυστικό. Η μακάβρια αισθητική του αναπτύσσεται βαθμιαία με επιδεξιότητα, αιχμαλωτίζοντας τον θεατή στο γενικά νοσηρό περιβάλλον του «Open Grave».

Βέβαια το φιλμ δεν είναι τέλειο και σποραδικά πλήττεται από κάποιες κακοτεχνίες στο σεναριακό κομμάτι κυρίως. Λίγα κενά από δω κι από κει στο χτίσιμο της ιστορίας, λίγες ενοχλητικές ευκολίες στην όλη αφηγηματική δομή υποβαθμίζουν ελαφρώς το έργο αλλά ευτυχώς δεν μπορούν να γκρεμίσουν το συμπαγές οικοδόμημα που έχτισε ο Ισπανός κινηματογραφιστής και οι σεναριογράφοι. Λίγα παράπονα έχω και για την ανεπαρκή ανάπτυξη και αξιοποίηση συγκεκριμένων χαρακτήρων που σίγουρα θα μπορούσαν να ενταχθούν στα γεγονότα με ευφυέστερο τρόπο. Κάπου εδώ όμως σταματούν τα παράπονα και ξαναγυρίζω στην συνολική εικόνα που βγάζει το «Open Grave». Κι αυτή είναι αναμφισβήτητα κάτι παραπάνω από απλά καλή. Δείτε το χωρίς πολλούς ενδοιασμούς.


open grave 2013 poster 1

open grave 2013 still 3

open grave 2013 still 2

open grave 2013 still 1


Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Το σκοτεινό και μυστηριώδες ξεκίνημα όπου ο πρωταγωνιστής ξυπνά μέσα στον τάφο με τα πτώματα.
  • Η καταδίωξη δύο πρωταγωνιστών από αλαφιασμένους «ανθρώπους» μέσα στο δάσος.
  • Το μακάβριο και σοκαριστικό φινάλε του «Open Grave».

Θετικά

Καλοφτιαγμένο μυστήριο, ατμόσφαιρα απόγνωσης και απελπισίας, μακάβριο κλίμα, πλούσιο σασπένς, ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις-απαντήσεις στο σενάριο.

Αρνητικά

Ορισμένες σεναριακές ελλείψεις και απλουστεύσεις, ανεπαρκής ανάπτυξη και αξιοποίηση μερικών χαρακτήρων.

Αξιολόγηση
Βαθμολογία
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Ενδιαφέρον φιλμ τρόμου με πολλή αγωνία, πλούσιο μυστήριο, μακάβρια αισθητική και συνταρακτικές αποκαλύψεις. Με λίγο πιο προσεγμένο σενάριο θα μιλούσαμε για σπουδαία ταινία.

Βαθμολογία
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.