Paranormal Activity: The Marked Ones Review

Στο «Paranormal Activity: The Marked Ones» δύο φίλοι ερευνούν το διαμέρισμα μιας φημολογούμενης μάγισσας που πρόσφατα δολοφονήθηκε. Τις επόμενες μέρες ο ένας από τους δύο φίλους καταλαμβάνεται από μια σκοτεινή δύναμη απειλώντας τους γύρω του.

Από τον σεναριογράφο των τριών τελευταίων «Paranormal Activity» Christopher Landon έρχεται αυτό εδώ το spin-off που φέρει τον τίτλο «Paranormal Activity: The Marked Ones». Αναπόφευκτα η μεγάλη εμπορική επιτυχία του franchise δεν θα έμενε ανεκμετάλλευτη από τους παραγωγούς που προσπαθούν να συντηρήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου με ένα ακόμα φιλμ, κάπως διαφορετικό είναι αλήθεια από τα υπόλοιπα.

Διατηρώντας την παράδοση του found footage στιλ, το «Paranormal Activity: The Marked Ones» παρουσιάζει τη ζωή δύο κολλητών φίλων, του Jesse και του Hector, οι οποίοι μπλέκουν σε ένα περιπετειώδες κουβάρι υπερφυσικών οντοτήτων, διαβολικής μαγείας και πολλών ακόμα σκοτεινών εκπλήξεων. Όλα καταγράφονται με την χειροκίνητη κάμερά τους ενώ στην όλη περιπέτεια μπλέκεται και μία φίλη τους. Τα παιδιά ερευνούν το διαμέρισμα που βρίσκεται κάτω από το σπίτι του Jesse όπου πρόσφατα δολοφονήθηκε μια νεαρή κοπέλα που είχε τη φήμη μάγισσας. Η έρευνά τους όμως εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους των οποίων τα σημάδια θα φανούν σύντομα…στο χέρι του Jesse. Από τη στιγμή που εμφανίζεται το μυστηριώδες σημάδι στο χέρι του Jesse, ο νεαρός αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις που στην αρχή απολαμβάνει αλλά στη συνέχεια γίνονται εφιάλτης μεταμορφώνοντας το νεαρό σε κάτι σκοτεινό και απόκοσμο. Οι φίλοι του και η γιαγιά του προσπαθούν να τον βοηθήσουν με ποικίλους τρόπους αλλά ο εφιάλτης δεν φαίνεται να τελειώνει…

paranormal activity marke 8

Οπωσδήποτε διακρίνουμε μια τάση για διαφοροποίηση από το «Paranormal Activity: The Marked Ones». Για παράδειγμα τα γεγονότα –τρομακτικά και μη– δεν περιορίζονται σε ένα σπίτι μόνο αλλά εξελίσσονται σε διάφορους χώρους όπου μετακινούνται οι ήρωες. Βέβαια η μετατόπιση της δράσης σε πολλά περιβάλλοντα δεν ενεργεί πάντα θετικά καθώς στερεί από το φιλμ τον κλειστοφοβικό χαρακτήρα που μας αιχμαλώτιζε στις προηγούμενες ταινίες του franchise. Σίγουρα υπάρχουν τρομακτικές σκηνές αλλά δεν είναι τόσο έντονες και φρέσκιες. Ορισμένες βέβαια έχουν και χαβαλέ όπως εκείνη η σκηνή που ένας εκ των πρωταγωνιστών ξεπαστρεύει εν ριπή οφθαλμού δύο αλητάμπουρες που επιχειρούν να τους ληστέψουν στο δρόμο.

Το «Paranormal Activity: The Marked Ones» είναι η δεύτερη σκηνοθετική προσπάθεια του Christopher Landon. Είχε προηγηθεί το κωμικό θρίλερ «Burning Palms» του 2010.

Ένα άλλο πρόβλημα από το οποίο πάσχει το «Paranormal Activity: The Marked Ones» είναι η έλλειψη λογικής σχετικά με τα βιντεοσκοπημένα πλάνα. Με άλλα λόγια η κάμερα των ηρώων παραμένει ανοιχτή καταγράφοντας γεγονότα που δεν υπήρχε λόγος να βιντεοσκοπηθούν. Αυτό βέβαια είναι σύνηθες πρόβλημα των ταινιών γυρισμένων με found footage τεχνική, όμως στο παρόν φιλμ ξεπερνιούνται ακόμα και τα πιο επιτρεπτά όρια ανοχής απέναντι στον συγκεκριμένο παραλογισμό. Το σενάριο επίσης κάνει νερά βρίσκοντας εύκολες λύσεις από εκεί που δεν το περιμένεις. Και δεν αναφέρομαι στην φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλει η ταινία για να συνδέσει το παρόν με το παρελθόν αλλά σε επιμέρους σεναριακές κακοτοπιές.

Ποια είναι λοιπόν η τελική ετυμηγορία μου; Πρόκειται για μια μέτρια ταινία που ακολουθεί τα συνηθισμένα μοτίβα ταινιών μεταφυσικού τρόμου. Επιχειρεί μια φιλόδοξη σύνδεση με τις προηγούμενες ταινίες του franchise χωρίς όμως να φτάνει στο αποκορύφωμα της έμπνευσης. Αν είστε λάτρης των προηγούμενων Paranormal Activity πιθανότατα θα το συμπαθήσετε αλλά δεν θα εντυπωσιαστείτε. Αν πάλι δεν έχετε ιδιαίτερη προτίμηση στις ταινίες του franchise τότε το «Paranormal Activity: The Marked Ones» θα σας αφήσει αδιάφορους.

paranormal activity marke 7
paranormal activity marke 9
Paranormal Activity: The Marked Ones

Θετικά: Ειλικρινής προσπάθεια για διαφοροποίηση, σχετικά καλές ερμηνείες, λίγες ευρηματικές σκηνές τρόμου και σοκ, η ευρηματική ιδέα ένωσης της ιστορίας του παρόντος φιλμ με το παρελθόν του franchise.

Αρνητικά: Πολλές μη ρεαλιστικές καταστάσεις, μερικές αφελείς σκηνές δίχως λόγο ύπαρξης, πολλές σεναριακές ευκολίες και προχειρότητες.

Συμπέρασμα: Μέτριο spin-off που συστήνεται αυστηρά στους φίλους του franchise.

Βαθμός:

2.5 star rating

Gore:

1.5 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Η εντυπωσιακή και ξαφνική σκηνή που ο Jesse βγάζει νοκ ουτ με τη μία δύο αλήτες του δρόμου.
  2. Μια ξαφνική και ανατριχιαστική πτώση από μεγάλο ύψος.
  3. Το τρομακτικό φινάλε όπου το παρόν συναντά το παρελθόν μέσα από την κουλτούρα που ανέπτυξε το franchise του Paranormal Activity.

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Λάντον
Πρωταγωνιστούν: Άντριου Τζέικομπς, Γεώργιος Ντίαζ, Γκαμπριέλ Γουόλς
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2014
Διάρκεια: 84 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα
Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ