Reviews
Διαβάζετε
Pontypool
0

Pontypool

από 03/03/2014
Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «Pontypool» επικεντρώνεται στην εξάπλωση ενός ιού σε μια μικρή πόλη του Καναδά που μετατρέπει τους ανθρώπους σε αιμοδιψή ζόμπι. Τα δραματικά γεγονότα περιγράφονται ζωντανά στην εκπομπή του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού ο οποίος γίνεται κι αυτός κάποια στιγμή στόχος του ιού και των ζόμπι.

Χώρα

Καναδάς

Έτος

2008

Σκηνοθεσία

Bruce McDonald

Παραγωγή

Jeffrey Coghlan, Ambrose Roche

Σενάριο

Tony Burgess

Συγγραφέας

Tony Burgess

Ηθοποιοί

Stephen McHattie, Lisa Houle, Georgina Reilly, Hrant Alianak, Rick Roberts, Boyd Banks, Tony Burgess, Rachel Burns

Μουσική

Claude Foisy

Εταιρείες Παραγωγής

Ponty Up Pictures, Shadow Shows

Σλόγκαν

Shut Up Or Die.
Words lose their meaning when you repeat them.

Γλώσσα

Αγγλικά, Γαλλικά

Προϋπολογισμός

$1.500.000

Box Office

$32.118

Διάρκεια

1 Ώρα και 33 Λεπτά (93 Λεπτά)

ΚΡΙΤΙΚΗ

Σε εποχές που οι απαιτητικοί λάτρεις του τρόμου αναζητούμε απεγνωσμένα το καινοτόμο και το διαφορετικό, χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν το βρίσκουμε έστω και περιστασιακά. Ακολουθώντας το παραπάνω σκεπτικό καταλαβαίνουμε εύκολα πόσο πολύτιμη αποδεικνύεται η συμβολή πρωτοποριακών ταινιών τρόμου όπως το καναδέζικο «Pontypool» στο φρεσκάρισμα της αγαπημένης μας σκηνής. Προσωπικά αγνοούσα (παρότι στη γεωγραφία τα πάω καλά) την ύπαρξη της συγκεκριμένης πόλης του Καναδά που έχει δώσει το όνομά της στην εν λόγω ταινία. Μετά την παρακολούθηση του «Pontypool» σίγουρα θα την θυμάμαι για πάντα!

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την εξάπλωση ενός ιού στη μικρή πόλη Pontypool του Οντάριο στον Καναδά και τα βίαια αποτελέσματά του. Οι μολυσμένοι άνθρωποι επιτίθενται χωρίς έλεος στον πρώτο τυχόντα και γρήγορα επικρατεί χάος σ’ όλη την περιοχή. Οι φρικιαστικές εικόνες αναμεταδίδονται ραδιοφωνικώς από τον παρουσιαστή μιας ρουτινιάρικης εκπομπής του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού. Το δυσβάσταχτο έργο του παρουσιαστή και των συνεργατών του αποκτά διπλή σημασία. Από τη μία ενημερώνει τον κόσμο για τον κίνδυνο κι από την άλλη μπορεί να αναμεταδώσει τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης του ιού. Αν φυσικά καταφέρει το ολιγομελές και αμπαρωμένο μέσα στον ραδιοφωνικό σταθμό προσωπικό να επιβιώσει της επίθεσης που θα δεχτεί από μολυσμένα πλήθη και τον ακόμα πιο ύπουλο ιό!

Το ευφυέστερο χαρακτηριστικό του «Pontypool» εντοπίζεται στην θεσπέσια ιδέα υποκατάστασης των εικόνων δράσης με την αφήγησή τους μέσα από τις περιγραφές του live προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού! Δηλαδή δεν βλέπουμε με τα μάτια μας το μακελειό όπως συνηθίζεται σε ταινίες με ιούς και ζόμπι αλλά τις πλάθουμε ελεύθερα στο μυαλό μας -όπως όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο- ακούγοντας τις σπαρακτικές κλήσεις επιζώντων στο σταθμό και τις δραματικές αναμεταδόσεις του παρουσιαστή. Βέβαια κάποια στιγμή τα τεκταινόμενα μεταφέρονται και στον χώρο του σταθμού όπου οι συντελεστές της εκπομπής μαζί μ’ έναν γιατρό παλεύουν για τη ζωή τους ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να γνωστοποιήσουν το «αντίδοτο».
Όμως σχεδόν ποτέ η ταινία δεν αποβάλλει τον ραδιοφωνικό χαρακτήρα της.

Horror Trivia
Η ταινία στηρίζεται στο βιβλίο του Tony Burgess «Pontypool Changes Everything» ο οποίος επιμελήθηκε και το σενάριο. Η ιδέα για το ραδιοφωνικό στιλ προήλθε από την διάσημη ραδιοφωνική αναμετάδοση «The War of the Worlds» του  Orson Welles τον Οκτώβριο του 1938, τότε που κρίση πανικού κυρίευσε το αμερικανικό ακροατήριο που νόμιζε ότι η επίθεση Αρειανών εισβολέων στη Γη που μετέδιδε η εκπομπή είναι πραγματική!

Ευφυές είναι και το σενάριο, όχι εννοείται ως προς το γνωστό θέμα της διάδοσης ιών που μεταμορφώνουν τους ανθρώπους σε αιμοδιψή όντα αλλά ως προς τον τρόπο μετάδοσης του ιού και των αρχικών συμπτωμάτων πριν την ολική «μετάλλαξη» των προσβληθέντων. Σε όλα  αυτά προστίθενται οι εξαιρετικά ρεαλιστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών που μαζί με τα τρομερά ηχητικά εφέ δημιουργούν μια καθηλωτική ατμόσφαιρα και τελικά ένα άκρως απειλητικό φιλμ που προσφέρει γερές δόσεις τρόμου από εκεί που δεν το περιμένεις. Έχω βέβαια την αίσθηση ότι μερικοί θεατές πιθανώς να ξινίσουν με τον πρωτότυπο τρόπο μετάδοσης του ιού αλλά πιστεύω ότι με λίγη καλή διάθεση και ανοιχτό μυαλό μπορεί να εκτιμηθεί αυτή η ευρηματική σεναριακή ιδέα. Τα λίγα παράπονα που έχω αφορούν την υπερβολικά εύκολη εύρεση του «αντίδοτου» και το φινάλε το οποίο περίμενα περισσότερο δυναμικό και προσεγμένο. Γενικά πάντως το «Pontypool» τα πήγε περίφημα! Πάντα τέτοια να’ χουμε!

Movie Highlights

  • Όλη η ιδέα του ραδιοφωνικού στιλ είναι highlight από μόνη της.
  • Οι «αγγελίες θανάτου» με ταυτόχρονη προβολή ασπρόμαυρων εικόνων που αναμεταδίδει ο παρουσιαστής σε κάποια φάση των γεγονότων, κάνοντας ακόμη πιο βαριά την ατμόσφαιρα.
  • Ένα ανατριχιαστικό ξερατό αίματος μέσα στο σταθμό!

Posters

pontypool poster 1 pontypool poster 2 pontypool poster 3 pontypool poster 4 pontypool poster 5 pontypool poster 6

Photos

Trailer

Σχετικοί Σύνδεσμοι

wikipedia
imdb

Θετικά

Φρέσκια και πρωτότυπη ιδέα, καταπληκτικές ερμηνείες, ατμόσφαιρα απόγνωσης, τρομερός ήχος, αυξημένο σασπένς.

Αρνητικά

Ελάχιστες σεναριακές ευκολίες, φινάλε κατώτερο των περιστάσεων.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Αν αναζητάτε μια φρέσκια ιδέα από τη σκηνή τρόμου εμπιστευτείτε το «Pontypool» και δεν θα απογοητευτείτε. Επιτέλους λίγη πρωτοτυπία! Από τις καλύτερες ταινίες με ζόμπι της προηγούμενης δεκαετίας.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.