The Quatermass Xperiment

Το Πείραμα του Quatermass

Η μεγάλη εταιρεία Hammer Film Productions χρωστάει πολλά σ’ αυτήν την ταινία. Βλέπετε το «The Quatermass Xperiment» ήταν το πρώτο «πείραμα» τρόμου από την βρετανική εταιρεία και το αποτέλεσμά του θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια της ρότας που θα ακολουθούσε. Και το πείραμα ήταν –ευτυχώς για εμάς και την εταιρεία– απόλυτα πετυχημένο!

Ουσιαστικά το «The Quatermass Xperiment» εγκαινιάζει τη μακρά περίοδο παραγωγής αναρίθμητων ταινιών τρόμου υπό την βαριά ταμπέλα της Hammer. Η εμπορική επιτυχία που γνώρισε το φιλμ τόσο στη χώρα του όσο και στις ΗΠΑ μέσω της United Artists παρακίνησε τους ιθύνοντες της Hammer να επικεντρωθούν στο horror πεδίο χαρίζοντας μας πολλές αξιομνημόνευτες ταινίες τρόμου τα επόμενα χρόνια. Ας δούμε όμως λίγο τι πραγματεύεται αυτή η σπουδαία ταινία.

quatermass

Στο πλαίσιο των διαστημικών πειραμάτων που διενεργούσε ο καθηγητής Quatermass, ένας επανδρωμένος πύραυλος πέφτει σε αγγλικό αγρόκτημα. Από τα τρία μέλη του πληρώματος σώζεται μόνο ένα και μεταφέρεται σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Ο επιζών φέρει περίεργα σημάδια και ερεθισμούς στου δέρμα του ενώ αδυνατεί να μιλήσει. Η κατάσταση δυσκολεύει όταν ο παραμορφωμένος άνδρας το σκάει από το νοσοκομείο και αρχίζει να σκοτώνει ανυποψίαστους ανθρώπους καθώς και ζώα απορροφώντας τις ζωές τους. Ο Quatermass αντιλαμβάνεται ότι ο επιζών έχει κυριευτεί από έναν εξωγήινο οργανισμό που σκοπεύει να διαδώσει τους σπόρους του απειλώντας ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ένα αγωνιώδες ανθρωποκυνηγητό ή ορθότερα «εξωγηινοκυνηγητό» ξεκινά για τον εντοπισμό και την εξόντωση του πλάσματος προτού είναι αργά για το ανθρώπινο είδος.

Κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας αυτής και του φιλμ τρόμου «The Black Sheep» σε κινηματογράφο του Illinois το 1956, ένα εννιάχρονο παιδί πέθανε από σπασμένη αρτηρία. Το συμβάν έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Guinness ως το μοναδικό επιβεβαιωμένο περιστατικό θανάτου από φόβο κατά τη διάρκεια προβολής ταινίας τρόμου.

Το «The Quatermass Xperiment» βασίζεται στην επιτυχημένη mini-σειρά επιστημονικής φαντασίας του BBC «The Quatermass Experiment» που προβλήθηκε το 1953. Η ταινία διαφοροποιήθηκε από τη σειρά εισάγοντας horror στοιχεία τα οποία συνδύασε αριστοτεχνικά με την επιστημονική φαντασία. Ο διαχρονικός χαρακτήρας του αλαζόνα και αλύγιστου επιστήμονα Bernard Quatermass που αναδείχτηκε στη σειρά, πρωταγωνιστεί και εδώ γράφοντας τη δική του ιστορία στο horror/sci-fi κινηματογράφο. Ο σπουδαίος Brian Donlevy που τον υποδύεται είναι εξαιρετικός. Αλλά και το υπόλοιπο cast δίνει αξιόλογες ερμηνείες ανεβάζοντας την ταινία.

quatermass xperiment horror

Τα πρακτικά εφέ είναι πολύ καλά για την εποχή όπως και το μακιγιάζ που προσδίδει την απαραίτητη απειλητική εικόνα στον επιζώντα κοσμοναύτη. Το gore αναμενόμενα είναι ελάχιστο όμως κάποιες αποκρουστικές εικόνες πτωμάτων με «φαγωμένα» μάτια ενισχύουν τον τρόμο και σίγουρα θα φρίκαραν πολύ κόσμο εκεί στα 50s. Να προσθέσουμε ότι η επιτυχία της ταινίας γονιμοποίησε άλλα δύο sequels και μια
συγγενική ταινία με παρόμοια θέματα, όλες με τη σφραγίδα της Hammer.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την χρονολογία που κυκλοφόρησε η ταινία –το 1955– ήταν και η χρονιά της επίσημης έναρξης της «κούρσας του διαστήματος» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ η οποία είχε ξεκινήσει λίγους μήνες νωρίτερα…

Βαθμός
Ιστορική ταινία τόσο για την Hammer όσο και για το cinema τρόμου/επιστημονικής φαντασίας γενικότερα. Κρατάει γερά παρά το πέρασμα του χρόνου.
Horrormovies.grhttps://horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή

Ash vs Evil Dead – Season 2 Review

The Hitcher

Army of the Dead Review