Reviews
Διαβάζετε
The Quatermass Xperiment
0

The Quatermass Xperiment

από 31/12/2016

Το Πείραμα του Quatermass

Επισκόπηση
Υπόθεση

Στο «The Quatermass Xperiment» ένας πειραματικός επανδρωμένος πύραυλος συντρίβεται στην αγγλική ύπαιθρο και ο μοναδικός επιζών οδηγείται στο νοσοκομείο. Ο εν λόγω άνδρας όμως έχει καταληφθεί από ένα εξωγήινο πλάσμα και αφού το σκάει αρχίζει να σκοτώνει αθώους. Ο μεγαλομανής επιστήμονας Quatermass που ήταν οργανωτής του διαστημικού πειράματος προσπαθεί να εντοπίσει τον παραμορφωμένο άνδρα με τη βοήθεια της Scotland Yard προτού οι σπόροι του εξωγήινου οργανισμού εξαπλωθούν περαιτέρω και καταστρέψουν την ανθρωπότητα.

Χώρα

Ηνωμένο Βασίλειο

Έτος

1955

Σκηνοθεσία

Val Guest

Παραγωγή

Anthony Hinds

Σενάριο

Richard Landau, Val Guest

Συγγραφέας

Nigel Kneale

Ηθοποιοί

Brian Donlevy, Jack Warner, Richard Wordsworth, Margia Dean

Μουσική

James Bernard

Εταιρείες Παραγωγής

Hammer Film Productions

Γνωστή και ως

Shock
The Creeping Unknown

Μεταφρασμένος Τίτλος

Το Πείραμα του Quatermass

Σλόγκαν

It creeps, it crawls, it kills!

Γλώσσα

Αγγλικά

Προϋπολογισμός

£45.000

Διάρκεια

1 Ώρα και 22 Λεπτά (82 Λεπτά)

ΚΡΙΤΙΚΗ

Η μεγάλη εταιρεία Hammer Film Productions χρωστάει πολλά σ’ αυτήν την ταινία. Βλέπετε το «The Quatermass Xperiment» ήταν το πρώτο «πείραμα» τρόμου από την βρετανική εταιρεία και το αποτέλεσμά του θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια της ρότας που θα ακολουθούσε. Και το πείραμα ήταν –ευτυχώς για εμάς και την εταιρεία– απόλυτα πετυχημένο!

Ουσιαστικά το «The Quatermass Xperiment» εγκαινιάζει τη μακρά περίοδο παραγωγής αναρίθμητων ταινιών τρόμου υπό την βαριά ταμπέλα της Hammer. Η εμπορική επιτυχία που γνώρισε το φιλμ τόσο στη χώρα του όσο και στις ΗΠΑ μέσω της United Artists παρακίνησε τους ιθύνοντες της Hammer να επικεντρωθούν στο horror πεδίο χαρίζοντας μας πολλές αξιομνημόνευτες ταινίες τρόμου τα επόμενα χρόνια. Ας δούμε όμως λίγο τι πραγματεύεται αυτή η σπουδαία ταινία.

Στο πλαίσιο των διαστημικών πειραμάτων που διενεργούσε ο καθηγητής Quatermass, ένας επανδρωμένος πύραυλος πέφτει σε αγγλικό αγρόκτημα. Από τα τρία μέλη του πληρώματος σώζεται μόνο ένα και μεταφέρεται σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Ο επιζών φέρει περίεργα σημάδια και ερεθισμούς στου δέρμα του ενώ αδυνατεί να μιλήσει. Η κατάσταση δυσκολεύει όταν ο παραμορφωμένος άνδρας το σκάει από το νοσοκομείο και αρχίζει να σκοτώνει ανυποψίαστους ανθρώπους καθώς και ζώα απορροφώντας τις ζωές τους. Ο Quatermass αντιλαμβάνεται ότι ο επιζών έχει κυριευτεί από έναν εξωγήινο οργανισμό που σκοπεύει να διαδώσει τους σπόρους του απειλώντας ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ένα αγωνιώδες ανθρωποκυνηγητό ή ορθότερα «εξωγηινοκυνηγητό» ξεκινά για τον εντοπισμό και την εξόντωση του πλάσματος προτού είναι αργά για το ανθρώπινο είδος.

quatermass

Horror Trivia
Κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας αυτής και του φιλμ τρόμου «The Black Sheep» σε κινηματογράφο του Illinois το 1956, ένα εννιάχρονο παιδί πέθανε από σπασμένη αρτηρία. Το συμβάν έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Guinness ως το μοναδικό επιβεβαιωμένο περιστατικό θανάτου από φόβο κατά τη διάρκεια προβολής ταινίας τρόμου.

Το «The Quatermass Xperiment» βασίζεται στην επιτυχημένη mini-σειρά επιστημονικής φαντασίας του BBC «The Quatermass Experiment» που προβλήθηκε το 1953. Η ταινία διαφοροποιήθηκε από τη σειρά εισάγοντας horror στοιχεία τα οποία συνδύασε αριστοτεχνικά με την επιστημονική φαντασία. Ο διαχρονικός χαρακτήρας του αλαζόνα και αλύγιστου επιστήμονα Bernard Quatermass που αναδείχτηκε στη σειρά, πρωταγωνιστεί και εδώ γράφοντας τη δική του ιστορία στο horror/sci-fi κινηματογράφο. Ο σπουδαίος Brian Donlevy που τον υποδύεται είναι εξαιρετικός. Αλλά και το υπόλοιπο cast δίνει αξιόλογες ερμηνείες ανεβάζοντας την ταινία.

Τα πρακτικά εφέ είναι πολύ καλά για την εποχή όπως και το μακιγιάζ που προσδίδει την απαραίτητη απειλητική εικόνα στον επιζώντα κοσμοναύτη. Το gore αναμενόμενα είναι ελάχιστο όμως κάποιες αποκρουστικές εικόνες πτωμάτων με «φαγωμένα» μάτια ενισχύουν τον τρόμο και σίγουρα θα φρίκαραν πολύ κόσμο εκεί στα 50s. Να προσθέσουμε ότι η επιτυχία της ταινίας γονιμοποίησε άλλα δύο sequels και μια
συγγενική ταινία με παρόμοια θέματα, όλες με τη σφραγίδα της Hammer.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την χρονολογία που κυκλοφόρησε η ταινία –το 1955– ήταν και η χρονιά της επίσημης έναρξης της «κούρσας του διαστήματος» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ η οποία είχε ξεκινήσει λίγους μήνες νωρίτερα…

quatermass xperiment horror

Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Η αγωνιώδης σκηνή που οι επιστήμονες παρακολουθούν το βίντεο από το εσωτερικό του πυραύλου για να διαπιστώσουν τι πραγματικά συνέβη.
  • Η απειλητική αργή κίνηση του πλάσματος και οι κοντινές λήψεις σ’ αυτό την ώρα που απλώνεται πάνω σε μια σκαλωσιά.

Trailer

Photos

quatermass xperiment review

the quatermass xperiment

Posters

quatermass xperiment poster

quatermass xperiment

Links

Rotten Tomatoes
Wikipedia
Imdb

Θετικά

Εξαιρετικό μακιγιάζ και πολύ καλά εφέ για την εποχή, σφιχτό σενάριο, καλογραμμένοι διάλογοι, ταχύς ρυθμός, σοβαρές ερμηνείες από ένα αξιόλογο επιτελείο ηθοποιών.

Αρνητικά

Η έλλειψη δράσης από το εξωγήινο πλάσμα στην πλήρη μορφή του. Η σχετικά μικρή διάρκεια του έργου αποτελεί ενδεχομένως μειονέκτημα αφού θα μπορούσαν να την αυξήσουν προσθέτοντας μερικές ακόμα στιγμές δράσης που φαίνεται πως λείπουν όσο πάμε προς το φινάλε.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Ιστορική ταινία τόσο για την Hammer όσο και για το cinema τρόμου/επιστημονικής φαντασίας γενικότερα. Κρατάει γερά παρά το πέρασμα του χρόνου.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.