Reviews
Διαβάζετε
Red State
0

Red State

από 01/11/2015
Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «Red State» ακολουθεί τρεις νέους της αμερικάνικης επαρχίας που αναζητούν σεξουαλικές εμπειρίες με μια 38χρονη. Όταν όμως φτάνουν στο τροχόσπιτό της κάτι πολύ δυσάρεστο τους περιμένει…

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

2011

Σκηνοθεσία

Kevin Smith

Παραγωγή

Jonathan Gordon

Σενάριο

Kevin Smith

Ηθοποιοί

Michael Angarano, Kerry Bishé, Nicholas Braun, Kyle Gallner, John Goodman, Melissa Leo, Michael Parks, Kevin Pollak, Stephen Root

Εταιρείες Παραγωγής

The Harvey Boys

Μεταφρασμένος Τίτλος

Ματωμένη Πόλη

Σλόγκαν

Fear God / Love thy neighbor

Γλώσσα

Αγγλικά

Προϋπολογισμός

$4.000.000

Box Office

$1.874.460

Διάρκεια

1 Ώρα και 28 Λεπτά (88 Λεπτά)

ΚΡΙΤΙΚΗ

Το «Red State» σίγουρα δεν είναι άλλη μια συνηθισμένη ταινία με αιρέσεις και παρανοϊκές θρησκευτικές οργανώσεις. Όχι ότι δεν έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας ταινίας τρόμου της συγκεκριμένης συνομοταξίας (όπως π.χ. η αυξημένη παράνοια, ο χαρισματικός και πολύ evil ταγός της αίρεσης) αλλά διαφοροποιείται με την προσθήκη πολλών στιγμών δράσης και πιστολιδιού.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ τρεις ανήλικοι έχουν κανονίσει να επισκεφτούν το τροχόσπιτο μιας σχετικά μεγάλης σε ηλικία πόρνης για να βιώσουν την απόλυτη σεξουαλική εμπειρία. Τελικά αντί να βρουν την ηδονή βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ανείπωτο εφιάλτη καθώς αιχμαλωτίζονται από τα μέλη της υπερσυντηρητικής χριστιανικής αίρεσης που δραστηριοποιείται στην περιοχή και πρόκειται να τιμωρηθούν για τις αμαρτίες τους με θάνατο! Οι συγκυρίες όμως φέρνουν στο άντρο της αίρεσης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που πολιορκούν τους αιρετικούς και αποτελούν τη μοναδική ελπίδα των απαχθέντων να επιβιώσουν. Θα τα καταφέρουν;

Το φιλμ χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη: στο πρώτο μέρος παρακολουθούμε την αιχμαλωσία των τριών νέων και τις στιγμές τρόμου που βιώνουν. Στο δεύτερο κυριαρχεί η παρατεταμένη ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στα μέλη της αίρεσης και στους αστυνομικούς που πολιορκούν την εκκλησία τους. Το πρώτο μέρος είναι και το πιο κοντινό στον τρόμο θυμίζοντας λίγο από την ανησυχητική ατμόσφαιρα του «Hostel». Το δεύτερο προσομοιάζει με ταινίες δράσης που εστιάζουν στο θέμα της ομηρίας και της αστυνομικής πολιορκίας.

Horror Trivia
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο νεαρός ηθοποιός Kyle Garner έπαθε κρίση πανικού όταν τον έδεναν στο σταυρό μέσα στην εκκλησία της αίρεσης. Οι παρευρισκόμενοι δεν κατάλαβαν εξαρχής ότι ήταν αληθινό ξέσπασμα και νόμιζαν ότι ο ηθοποιός υποκρινόταν.

Προσωπικά απόλαυσα περισσότερο το πρώτο μέρος που αποπνέει αέρα στέρεα δομημένου ψυχολογικού τρόμου. Όταν σκάνε μύτη οι αστυνομικές δυνάμεις τα πράγματα ξεχειλώνουν αισθητά χωρίς όμως να χάνουν ολότελα το ενδιαφέρον τους. Ο πολύς John Goodman στο ρόλο τους επικεφαλής των αστυνομικών δίνει μια καλή τουλάχιστον ερμηνεία αν και σίγουρα τον έχουμε απολαύσει περισσότερο σε άλλες ταινίες. Γενικά οι ερμηνείες είναι ένα από τα δυνατά σημεία του «Red State».

Επίσης μέσα από το φιλμ επιχειρείται κοινωνική κριτική στην ομοφοβία, στον φονταμενταλισμό και στον υπερσυντηρητισμό μέσα από την επιτηδευμένη ανάδειξή τους στα κηρύγματα του ηγέτη της αίρεσης. Αυτό που φαίνεται να λείπει από το «Red State» είναι η ευρηματικότητα στην αξιοποίηση των πολυάριθμων χαρακτήρων καθώς και στην ίδια τη δομή της δράσης. Η έμπνευση δείχνει να στερεύει αρκετά νωρίς και δεν βλέπουμε γεγονότα που θα μας ενθουσιάσουν ή θα διατηρήσουν την ταινία στη μνήμη μας για καιρό.

Με άλλα λόγια συμπεραίνουμε ότι το «Red State» εκπροσωπεί ικανοποιητικά το action-horror ρεπερτόριο αλλά χάνει την ευκαιρία να αναδειχθεί περαιτέρω. Και είναι κρίμα διότι οι προϋποθέσεις σαφώς υπήρχαν…

Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Μια εντυπωσιακή πιστολιά στο μάτι ενός αστυνομικού.
  • Το παρανοϊκό φινάλε με τους ήχους τρομπέτας να κυριαρχούν…έρχεται η Δευτέρα Παρουσία άραγε;

Photos
red state screen red state horror red state film red state cast

Posters
red state virgin red state sheriff red state review red state kevin smith red state fear god red state dvd red state

Trailer

Σχετικοί Σύνδεσμοι

wikipedia
IMDb

Θετικά

Καλές ερμηνείες, πλούσια δράση, ατμόσφαιρα παράνοιας και τρόμου στη διάρκεια αιχμαλωσίας των τριών εφήβων και των λόγων που βγάζει ο αρχιερέας της αίρεσης.

Αρνητικά

Η έλλειψη ευρηματικών ιδεών, οι ελάχιστες σεναριακές ευκολίες, η αδέξια και ελλιπής χρησιμοποίηση ορισμένων χαρακτήρων.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Πετυχημένος συνδυασμός δράσης και τρόμου που όμως δεν εντυπωσιάζει. Λίγη περισσότερη φαντασία και πιο καλοφτιαγμένη πλοκή θα ήταν σίγουρα χρήσιμες βελτιώσεις.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.