The Ritual

Η Ιεροτελεστία

0
646
ritual 2017

Το συγκεκριμένο βρετανικό φιλμ τρόμου που μπορείτε να απολαύσετε μέσα από το ελληνικό Netflix έρχεται από τον David Bruckner, έναν σκηνοθέτη που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του με αξιόλογες ταινίες τρόμου του πιο πρόσφατου horror κινηματογράφου όπως The Signal, V/H/S και Southbound. Αναμφίβολα ο Bruckner έχει ταλέντο και ευρηματικότητα στη σκηνοθετική του προσέγγιση κάτι που φαίνεται όχι μόνο από τις προαναφερθείσες ταινίες αλλά και από το «The Ritual» που εξετάζουμε εδώ.

Στο «The Ritual» συναντάμε στοιχεία από διάφορες γνωστές ταινίες και μοτίβα τρόμου, στέρεα τοποθετημένα στην πλοκή. Λίγο από το μαγικό στοιχείο του «The Blair Witch Project», λίγο από το μοτίβο της «Καλύβας στο Δάσος», λίγο από τη σπλατεριά των παραδοσιακά βίαιων παρανοϊκών οικογενειών της μακρινής υπαίθρου. Σ’ αυτά προστίθεται και λίγη σκανδιναβική μυθολογία και έτοιμο το γλυκό.

η ιεροτελεστία

Ένα αποτέλεσμα γενικά εύγευστο και συμπαθητικό αλλά όχι χωρίς προβλήματα. Διότι στον αντίποδα της σκηνοθετικής μαεστρίας στέκεται η σεναριακή προχειρότητα που γίνεται εμφανέστερη όσο πλησιάζουμε στην κορύφωση της ιστορίας και στις τελικές αποκαλύψεις. Το «The Ritual» διαθέτει στιγμές φρεσκάδας αλλά δεν είναι απαλλαγμένο από κλισέ και ευκολίες της τελευταίας στιγμής που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο cinema τρόμου για να προχωρά η ροή των γεγονότων.

Το αρχικό σλόγκαν κατά την προώθηση της ταινίας ήταν «They should have gone to Vegas» αλλά λόγω του μακελειού από πυροβολισμούς στο Las Vegas την 1η Οκτώβρη του 2017, το σλόγκαν άλλαξε σε «They should have gone to Ibiza».

Πάντως το τελικό ισοζύγιο γέρνει σαφώς υπέρ της θετικής εικόνας. Ξεχωρίζει μεταξύ άλλων το πανέμορφο και επιβλητικό τοπίο των σκανδιναβικών βουνών και λόφων ενώ το πυκνό δάσος ενισχύει την αίσθηση απειλής που βαθμιαία απλώνεται και κυριεύει τους πρωταγωνιστές. Οι ερμηνείες των ψιλοαδιάφορων χαρακτήρων είναι ρεαλιστικές και οι διάλογοι συνηθισμένοι αποφεύγοντας τις υπερβολές και τα ρίσκα.

the ritual 2017

Τα ειδικά εφέ στέκονται επίσης σε καλά επίπεδα βοηθώντας στην ανάδειξη της απόκοσμης απειλής όταν τελικά αυτή αποκαλύπτεται στην ολότητά της. Αλλά και τα ηχητικά εφέ κάνουν δουλειά χτυπώντας πάντα στην κατάλληλη στιγμή ανεβάζοντας την αγωνία στα ύψη. Α, και για να μην το ξεχάσουμε, αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε πως το «The Ritual» αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του 2011 του Βρετανού συγγραφέα Adam Nevill.

Συμπερασματικά λοιπόν, το «The Ritual» συνιστά μια καλή πρόταση και από τις πιο ενδιαφέρουσες τελευταίες καταχωρήσεις στο πεδίο του τρόμου του δικτύου Netflix (το οποίο μας συνηθίζει σε ποιοτικές παραγωγές γενικά). Σαφώς δεν είναι αριστούργημα αλλά έχει τη δυνατότητα να καθηλώσει τον θεατή στο μεγαλύτερο μέρος του όντας αληθινά ανατριχιαστικό σαν φιλμ.

Αφήστε ένα σχόλιο