The River Review

Το «The River» είναι από εκείνες τις «άτυχες» σειρές που διακόπηκαν πρόωρα από τους οικοδεσπότες τους στην τηλεόραση λόγω χαμηλής τηλεθέασης. Είναι από τις σειρές που δεν πρόλαβαν να ορθώσουν το ανάστημά τους –όπως συνηθίζουν να λένε οι fans τους– αν και κρίνοντας από το περιεχόμενο της εν λόγω σειράς δεν νομίζω ότι υπήρχαν υψηλές προσδοκίες εξαρχής.

Το «The River» είναι μια σειρά 8 σαρανταπεντάλεπτων επεισοδίων ενός και μοναδικού κύκλου που προβλήθηκε στο αμερικάνικο δίκτυο ABC στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2012. Περιέχει στοιχεία τρόμου, περιπέτειας, δράσης και μυστηρίου δανειζόμενη πολλές ιδέες από διάφορες κατηγορίες τρόμου. Θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα μείγμα της γνωστής σειράς Lost με τα Paranormal Activity (δεν είναι τυχαίο ότι o Oren Peli είναι συν-δημιουργός της σειράς), The Birds, The Exorcist και 28 Days Later.

Στο μεγαλύτερο μέρος της, η σειρά είναι γυρισμένη με την διαδεδομένη μέθοδο found footage. Συγγενείς και συνεργάτες ενός χαμένου παρουσιαστή ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση ταξιδεύουν στον Αμαζόνιο όπου τελευταία βρισκόταν ο παρουσιαστής με σκοπό να τον εντοπίσουν και να τον φέρουν πίσω σώο – αν βεβαίως είναι ακόμα ζωντανός. Η ομάδα διάσωσης βιντεοσκοπεί την αποστολή της και στη διάρκειά της συναντά ποικίλες απρόσμενες απειλές. Εκδικητικά πνεύματα νεκρών, απροσδιόριστα ιπτάμενα τέρατα, λυσσασμένα ζόμπι κ.α. μετατρέπουν την αποστολή διάσωσης σε εφιαλτικό αγώνα για επιβίωση…

the river

Γενικά μιλάμε για ένα τόσο πολυδιάστατο και ετερόκλητο μείγμα που αδυνατεί να διατηρήσει τη συνοχή του από πολύ νωρίς. Οι διαφορετικές ιδέες που εισάγονται στην πλοκή εκδηλώνονται πρόχειρα αφήνοντας ημιτελή εικόνα που μοιραία φέρνει προβληματισμό και απογοήτευση. Ενώ υπάρχουν καλές στιγμές με μυστήριο, υψηλό σασπένς και αληθινό τρόμο, το σύνολο δείχνει «ξεχειλωμένο».

Το σκάφος του πληρώματος διάσωσης λέγεται Magus. Πρόκειται για λατινική λέξη που σημαίνει μάγος και σίγουρα έχει κάποια σχέση με τα παραφυσικά γεγονότα της σειράς.

Η χρήση της found footage τεχνικής δίνει ρεαλισμό αλλά δεν δικαιολογείται πάντα. Δηλαδή συναντάμε λανθασμένα και μη πιστευτά πλάνα που βρίσκονται εκεί απλά και μόνο για να μη χάσει ο τηλεθεατής την ροή των γεγονότων. Πάντως οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι καλές, βγάζοντας την απαραίτητη ένταση και ειλικρίνεια κάθε φορά που το απαιτούν οι περιστάσεις. Δύσκολα όμως ταυτιζόμαστε με τους χαρακτήρες που ενσαρκώνουν. Θα γοητευτείτε επίσης κι από την φωτογραφία του μαγευτικού φυσικού περιβάλλοντος που αποδεικνύεται κατάλληλο για περιπέτεια τρόμου και απομόνωσης άσχετα αν δεν το εκμεταλλεύτηκαν οι δημιουργοί της σειράς.

Συμπερασματικά, το «The River» είναι μια άνιση σειρά της οποίας η μοναδική σεζόν δεν έδειξε ότι δικαιολογεί τη συνέχισή της και είναι σε μεγάλο βαθμό κατανοητοί οι λόγοι ακύρωσής της από το ABC. Βέβαια με τις σειρές πρέπει να επιδεικνύεται η απαραίτητη υπομονή και να δίνεται λογική πίστωση χρόνου. Φαίνεται όμως ότι αν μια σειρά δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα φοβερό και ελπιδοφόρο σε κανένα επεισόδιο, τότε η πρώιμη «θανάτωσή» της αποτελεί μονόδρομο για τα μεγάλα και απαιτητικά τηλεοπτικά δίκτυα. Οχτώ μέτρια επεισόδια μάλλον δεν αρκούν για να κρατήσουν στη ζωή μια σειρά, ειδικά όταν ο ανταγωνισμός των τελευταίων ετών στον τομέα των σειρών είναι εξαιρετικά απαιτητικός και δύσκολος.

the river 2012
the river 2012 poster

Θετικά: Ύπαρξη μυστηρίου, διάσπαρτες τρομάρες και στιγμές αγωνίας, υπέροχη φωτογραφία από τη Χαβάη και το Πουέρτο Ρίκο όπου γυρίστηκε η σειρά.

Αρνητικά: Πρόχειρα δομημένο σενάριο γεμάτο υπερβολές και κλισέ, πολλοί αδιάφοροι χαρακτήρες, έλλειψη συνοχής στην εξέλιξη της ιστορίας.

Βαθμός:

2.5 star rating

Gore:

1 star gore rating

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα