Scream Of Fear (Μια κραυγή μέσα στη νύχτα) Review

Το «Scream of Fear» περιστρέφεται γύρω από την επιστροφή μιας νεαρής γυναίκας στο σπίτι του πατέρας της και τα αλλόκοτα συμβάντα που λαμβάνουν χώρα εκεί. Το πιο μακάβριο είναι οι μυστηριώδεις θεάσεις του πτώματος του πατέρα της στο σπίτι…

Το εργάκι αυτό το κατατάσσω αναμφίβολα στα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ της Hammer Films και μάλλον πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα θρίλερ με τον κορυφαίο Christopher Lee σε δεύτερο ρόλο. Η συγκέντρωση ενός σπουδαίου επιτελείου ηθοποιών, το καλογραμμένο, με ελάχιστες ατέλειες σενάριο, η ασπρόμαυρη φωτογραφία και η πειστική ατμόσφαιρα κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις όλων όσων αρέσκονται στον ντελικάτο, καλοπαιγμένο τρόμο της παλιάς σχολής.

Στα πρώιμα 60’s λοιπόν, το Scream of Fear (γνωστό και ως «Taste of Fear στις ΗΠΑ) αφηγείται την δραματική επίσκεψη μιας νεαρής γυναίκας στο σπίτι του πατέρα της τον οποίο είχε να επισκεφτεί 10 ολόκληρα χρόνια. Η γυναίκα βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι γεγονός που δυσκολεύει τη μετακίνησή της και την κάνει περισσότερο ευάλωτη στις απειλές που πρόκειται να συναντήσει εκεί. Από την αρχή φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά στο πατρικό της. Αρχικά πληροφορείται ότι ο πατέρας της απουσιάζει για δουλειές μακριά. Στη συνέχεια η οικοδέσποινα που έχει παντρευτεί τον πατέρα της δεν της φαίνεται καθόλου συμπαθητική όπως και ο γιατρός του πατέρα της που συνηθίζει να επισκέπτεται το οίκημα. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα αποτελούν οι αναπάντεχες θεάσεις του νεκρού πτώματος του πατέρα της σε διάφορες θέσεις τους σπιτιού μέσα στη νύχτα! Κι ενώ όλοι την διαβεβαιώνουν ότι ο πατέρας της είναι εν ζωή, η ηρωίδα παραμένει δύσπιστη και πιστεύει ότι κάτι άλλο, πολύ περίεργο συμβαίνει πίσω από την πλάτη της. Είναι όλα αυτά προϊόντα της φαντασία της ή μήπως κάποιος εξυφαίνει ένα σατανικό σχέδιο εις βάρος της νεαρής γυναίκας;

Ο ίδιος ο Christopher Lee φέρεται να είπε πως το «Scream of Fear» ήταν η καλύτερη ταινία της Hammer ενώ έπλεξε και το εγκώμιο του σκηνοθέτη Seth Holt θεωρώντας τον ως έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες του βρετανικού κινηματογράφου.

Υπόθεση οπωσδήποτε ελκυστική. Αλλά και η ταινία ως σύνολο είναι απολαυστική. Το «Scream of Fear» εισέρχεται στο πεδίο του μυστηρίου και των αλλόκοτων συμβάντων χωρίς πολλές χρονοτριβές. Οι εμφανίσεις του νεκρού (;) πατέρα στο σπίτι αποτελούν την κύρια ατραξιόν τρόμου που σε συνδυασμό με τις σπαρακτικές αντιδράσεις της πρωταγωνίστριας προκαλούν έντονη ρίγη και αγωνία. Στο τελευταίο τέταρτο το σασπένς κορυφώνεται και η πανέξυπνη ανατροπή μας αφήνει με το στόμα ορθάνοιχτο. Όλοι οι ηθοποιοί βρίσκονται σε μεγάλη φόρμα, και παρά την «ριγμένη» συμμετοχή του Christopher Lee στο ρόλο του οικογενειακού γιατρού, το φιλμ φαίνεται σχεδόν πλήρες. Ελάχιστες μικροατέλειες στο σενάριο δεν μπορούν να χαλάσουν την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει σε πολλαπλά επίπεδα. Γνήσιος βρετανικός τρόμος από τα παλιά! Μην το χάσετε!

susan
scream fear review
hammer scream fear
scream of fear poster

Θετικά: Αξιόλογοι ηθοποιοί, ανατριχιαστική ατμόσφαιρα, τρομακτικές σκηνές, έξυπνα ανατρεπτική εξέλιξη.

Αρνητικά: Λίγα ελαττωματικά σημεία στο σενάριο

Συμπέρασμα: Εξαιρετικό ψυχολογικό φιλμ τρόμου. Από τις καλές στιγμές της Hammer Films. Συστήνεται κυρίως στους φίλους του παλιού, ατμοσφαιρικού τρόμου.

Βαθμός:

4 star rating

Gore:

1 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Οι θεάσεις του «πτώματος» του πατέρα της ηρωίδας σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Αληθινά τρομακτικές σκηνές!
  2. Η ευφυέστατη ανατροπή του φινάλε που απογειώνει το «Scream of Fear».

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Σεθ Χολτ
Πρωταγωνιστούν: Κρίστοφερ Λι, Ανν Τοντ, Σούζαν Στράσμπεργκ
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος: 1961
Διάρκεια: 82 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα

Clock (Ρολόι) Review

Screamtime Review