Scream VI Review

Στο «Scream VI» οι δύο αδερφές Σαμ και Τάρα προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις δολοφονίες του Ghostface στο Γούντσμπορο ταξιδεύουν στην Νέα Υόρκη πιστεύοντας ότι έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο, ωστόσο εκείνες και η παρέα τους έρχονται αντιμέτωπες με έναν διαφορετικό και δυνατότερο Ghostface. Στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον δολοφόνο οι απώλειες μοιάζουν αναπόφευκτες.

Σκηνοθεσία: Τάιλερ Τζίλετ. Πρωταγωνιστούν: Τζένα Ορτέγα, Μελίσα Μπαρέρα, Κόρτνεϊ Κοξ.
Χώρα: ΗΠΑ. Έτος: 2023. Διάρκεια: 122 λεπτά
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΡΑ:

Μετά το αμφιλεγόμενο και όχι τόσο πετυχημένο όσο περιμέναμε Scream 5, έρχεται το «Scream VI» με πρωταγωνίστριες την γνωστή σε όλους Courteney Cox (Γκέιλ Γουέδερς) και με τις ανερχόμενες Melissa Barrera (Σαμάνθα Κάρπεντερ) και Jenna Ortega (Τάρα Κάρπεντερ) να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα που είχαμε για τον Ghostface. Το «Scream VI» αποτελεί το έκτο μέρος του ιστορικού franchise σκηνοθετημένο από τους Matt Bettinelli-Olpin και Tyler Gillett οι οποίοι σκηνοθέτησαν και το Scream 5 και το αρκετά πρωτότυπο «Ready or Not».

Η υπόθεσή εξελίσσεται περίπου το ίδιο γραφικά με τις προηγούμενες ταινίες. Μια παρέα, η οποία πάντα συνδέεται με τους πρωταγωνιστές του Scream 1, προσπαθεί να ξεφύγει από ένα εκδικητικό δολοφόνο, ο οποίος χρειάζεται πάντα το γνωστό σε όλους motive του Ghostface, το όχι και τόσο motive δηλαδή. Ενώ η Σαμ προσπαθεί να προστατέψει την νεαρή αδερφή της Τάρα από τον δολοφόνο του Γούντσμπορο μετακομίζοντας στην Νέα Υόρκη κάνοντας μια καινούργια αρχή γρήγορα έρχεται αντιμέτωπη με έναν διαφορετικό και πολύ βάρβαρο Ghostface την φωνή του οποίου κάνει ο χαρακτηριστικός Roger L. Jackson, ένας από τους πιο πιστούς χαρακτήρες του Scream καθώς μόνο εκείνος έχει αυτόν τον ρόλο από την πρώτη ταινία.

scream 6 movie review

Καθώς προχωράει η ταινία, ο δολοφόνος σκοτώνει βάναυσα ένα-ένα τα μέλη από την παρέα της Σαμ. Εκείνη μη έχοντας άλλη επιλογή αποφασίζει να βρει το δολοφόνο με την βοήθεια του αστυνομικού Wayne Bailey (Dermot Patrick Mulroney) και της πράκτορα του FBI Κίρμπι Ριντ (Hayden Lesley). Στο ανθρωποκυνηγητό αυτό εμπλέκεται και η Γκέιλ Γούεδερς με σκοπό να συμβάλει στην διαλεύκανση του εγκλήματος και να προσφέρει στο κοινό αυτή την κλασσική «ενοχλητική» αλλά αγαπημένη δημοσιογράφο του Γούντσμπορο. Η επιχείρηση δεν πετυχαίνει και η κατάσταση κορυφώνεται όταν βρίσκεται στο στόχαστρο του δολοφόνου η Γκέιλ όπου τραυματίζεται χωρίς να πεθάνει, έτσι η ομάδα αποφασίζει να παγιδεύσει τον δολοφόνο στην αίθουσα-μουσείου με τα αντικείμενα του Ghostface.

Η Neve Campbell (Σίντι Πρέσκοτ) πρωταγωνίστρια σε 5 ταινίες Scream αρνήθηκε να παίξει στο έκτο σίκουελ, γιατί τα χρήματα που τις προσέφεραν ήταν πολύ λίγα για την προσφορά της στην τεράστια επιτυχία της σειράς ταινιών και θεώρησε ότι αδικήθηκε λόγω του φύλου της, όπως δήλωσε.

Και κάπως έτσι λοιπόν, φτάνουμε στο απόλυτο plot twist της ταινίας με την αποκάλυψη 3 δολοφόνων πίσω από την θρυλική μάσκα του Ghostface, δίνοντας μια διαφορετική χροιά από τα προηγούμενα σίκουελ. Ένα από τα θετικά στοιχεία της ταινίας είναι οι απρόβλεπτοι δολοφόνοι, εντάξει σίγουρα όλοι ψυλλιαζόμαστε κάποιους ύποπτους αλλά κανείς δεν φαντάζεται την συνεργασία τριών ατόμων, αφού η σκηνοθεσία δεν σου αφήνει περιθώρια να συνδέσει τους δολοφόνους. Το γεγονός αυτό είναι μια απόδειξη ότι οι σκηνοθέτες έχοντας στον αντίποδα την μονοτονία πέντε κλασσικών slasher προηγούμενων ταινιών κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να μας ξαφνιάσουν περισσότερο από ποτέ.

scream 2023 review

Το τέλος του «Scream VI» μας αφήνει με cliffhanger βλέποντας την Σαμ, κόρη του Μπίλι Λούμις, να σφάζει κυριολεκτικά με πολλαπλές συνεχόμενες μαχαιριές έναν από τους δολοφόνους με ιδιαίτερη ικανοποίηση δίνοντας την αίσθηση ότι θα μπορούσε να ήταν εκείνη η επόμενη Ghostface δεδομένου ότι ήταν στιγματισμένη από την κοινωνία ως η κόρη ενός δολοφόνου.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο σε αυτό το σίκουελ είναι η σύνδεση με τα προηγούμενα Scream, εκτός από την οικογενειακή σύνδεση της πρωταγωνίστριας με τον αυθεντικό Ghostface Μπίλι Λούμις, η σύνδεση γίνεται και με το Scream 4 με την επανεμφάνιση της Κίρμπι Ριντ και με έναν αναπάντεχο τρόπο στο τέλος της ταινίας αποκαλύπτεται η σύνδεση με το Scream 5. Επιπλέον, καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας γίνονται αναφορές στους προηγούμενους δολοφόνους δίνοντας μια συνεχόμενη ροή στην πλοκή. Έχοντας όλες αυτές τις αναφορές οι σκηνοθέτες επιλέγουν να παρουσιάσουν στο κοινό ένα ιστορικό μουσείο αφιερωμένο σε όλα τα αντικείμενα, στολές και όπλα των Ghostface όλων των ταινιών. Η πρωτότυπη αυτή προσέγγιση της ταινίας προκαλεί πραγματική ανατριχίλα στους fans του Scream βλέποντας στοιχισμένες τις μαυροφορεμένες και γυαλιστερές κάπες των αυθεντικών Ghostface και το αιματηρό μαχαίρι του Μπίλι Λούμις με το οποίο όλα ξεκίνησαν.

scream 6 review

Δυστυχώς, όπως τα περισσότερα σίκουελ έτσι και αυτό έχει ορισμένες σημαντικές αστοχίες. Αρχικά η επιλογή του όπλου σε έναν κλασσικό δολοφόνο με μαχαίρι όπου είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ghostface αλλοιώνει την θρυλική παρουσία του killer και αφαιρεί από το gore-splatter της ταινίας. Μια ακόμη αρνητική παρατήρηση που υπήρχε και στο Scream 5 είναι η υπερβολική επεξήγηση του όρου franchise της υποκατηγορίας δηλαδή που ανήκει η ταινία, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει λιγότερο και να γίνει με πιο διακριτικό τρόπο στην πλοκή.

Συμπερασματικά λοιπόν, η ταινία έχει μια πολύ καλά δομημένη πλοκή με μεγάλη αγωνία και αίμα και πολλά στοιχεία που την καθιστούν ένα διαφοροποιημένο Scream. Οι αστοχίες υπάρχουν, όμως δεν ενοχλούν σημαντικά τον θεατή αφού το τέλος είναι ένα καλοφτιαγμένο plot twist μέσα σε ένα λουτρό αίματος όπου τα μαχαίρια και τα όπλα κινούνται ανελλιπώς. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα slasher της δεκαετίας του ‘90 το οποίο ενέπνευσε πολλούς σεναριογράφους και στο κάτω κάτω ποιος δεν θέλει να συνεχίσει να ακούει την φράση «What’s your favorite scary movie?».

scream 6 2023

Θετικά: Απρόβλεπτοι δολοφόνοι, αρκετές αιματηρές σκηνές, πολύ σασπένς και αγωνία, έξυπνη σύνδεση με τα προηγούμενα σίκουελ της ταινίας, καλή ερμηνεία από νέους ηθοποιούς.

Αρνητικά: Έλλειψη ρεαλισμού σε ορισμένες σκηνές, υπερβολική επεξήγηση για την ταινία μέσα σε διαλόγους πρωταγωνιστών.

Συμπέρασμα: Ένα ακόμα ταξίδι στις άγριες δολοφονίες του Ghostface για εκδίκηση με περισσότερο νοσταλγικό και αιματηρό χαρακτήρα από ποτέ.

Βαθμός:

4 star rating

Gore:

4 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Η ιστορική επανεμφάνιση της Κίρμπι Ριντ μετά από 12 χρόνια (Scream 2011).
  2. Η αίθουσα-μουσείο με όλες τις στολές και τα όπλα των Ghostface ιεραρχημένα από τον πρώτο έως τον τελευταίο δολοφόνο.
  3. Η στιγμή που μαχαιρώνεται αναπάντεχα η πρωταγωνίστρια Γκέιλ Γουέδερς (Courteney Cox).
  4. Η αποκάλυψη των τριών για πρώτη φορά δολοφόνων στο Scream.

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Ραφαέλα Δερμάτη
Ραφαέλα Δερμάτη
Εθισμένη στην εμπειρία της αυξημένης αδρεναλίνης, στο ταξίδι του μυστηρίου και στην σαγηνευτική πλευρά του τρομακτικού που προβάλλεται μέσω του κινηματογράφου των θρίλερ...με ιδιαίτερη προτίμηση στους φανταστικά σκιαγραφημένους killers της δεκαετίας '80 και του '90!
14,168ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,284ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
565ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,980ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Trending
Μπορεί να σας αρέσει