Reviews
Διαβάζετε
The Beyond
2

The Beyond

από Βασίλης Τέλλος31/12/2013

Η 7η Πύλη Της Κολάσεως

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «The Beyond» περιστρέφεται γύρω από μια γυναίκα που κληρονόμησε ένα παλιό ξενοδοχείο στη Lousiana. Μετά από διάφορα μυστηριώδη συμβάντα «υπερφυσικής» φύσης μαθαίνει ότι το ξενοδοχείο είναι χτισμένο πάνω σε μια από τις πύλες της κόλασης που κρατούν τους νεκρούς μακριά από τον κόσμο των ζωντανών. Για πόσο όμως;

Χώρα

Ιταλία

Έτος

1981

Σκηνοθεσία

Lucio Fulci

Παραγωγή

Fabrizio De Angelis

Σενάριο

Giorgio Mariuzzo, Lucio Fulci, Dardano Sacchetti

Ηθοποιοί

Katherine MacColl, David Warbeck, Cinzia Monreale, Antoine Saint-Johnm, Veronica Lazar

Μουσική

Fabio Frizzi

Εταιρείες Παραγωγής

Fulvia Film

Γνωστή και ως

Seven Doors of Death

Μεταφρασμένος Τίτλος

Η Έβδομη Πύλη Της Κολάσεως

Πρωτότυπος Τίτλος

E tu vivrai nel terrore! L'aldilà

Σλόγκαν

"Behind this doorway lie the terrifying and unspeakable secrets of hell. No one who sees it lives to describe it. And you shall live in darkness for all eternity", "The seven dreaded gateways to hell are concealed in seven cursed places... And from the day the gates of hell are opened, the dead will walk the earth".

Γλώσσα

Ιταλικά, Αγγλικά

Προϋπολογισμός

$400.000

Box Office

$126.387 (ΗΠΑ)

Διάρκεια

87 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Το «The Beyond» αρχίζει μ ‘ έναν αναχρονισμό και συγκεκριμένα μια αναδρομή στο παρελθόν, όπου μια ομάδα χωρικών κατευθύνεται αγριεμένη στο ξενοδοχείο Seven Gates στο οποίο διαμένει ένας αιρετικός και ιδιόρρυθμος ζωγράφος ο Scweick. Οι χωρικοί τον κατηγορούν ότι ευθύνεται για όλα τα δεινά που συμβαίνουν στην επαρχία κι έτσι αποφασίζουν να τον βασανίσουν και να τον σταυρώσουν στο υπόγειο του ξενοδοχείου. Αυτό που κάνεις δεν γνωρίζει είναι η ύπαρξη ενός βιβλίου (Eibon) στο όποιο αναγράφεται ότι το ξενοδοχείο είναι χτισμένο πάνω σε μια από τις 7 πύλες τις κολάσεως και αν κάποιος ανοίξει αυτήν την πύλη κατά λάθος θα επέλθει χάος και καταστροφή στον κόσμο και οι νεκροί θα κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στους ζωντανούς .

Το 1981, 60 χρόνια μετά η Liza μια νεαρή κοπέλα η οποία έχει σταθεί αρκετά άτυχη στην ζωή της κληρονομεί από έναν θείο της το ξενοδοχείο 7 Gates στην Louisiana . Η τύχη φαίνεται να της χαμογελά για πρώτη φορά χωρίς η ίδια να γνωρίζει τα ένοχα μυστικά του ξενοδοχείου όπως επίσης και όλα δεινά που θα επακολουθήσουν. Οι ατυχίες και οι απρόσμενοι θάνατοι όπως του Joe του υδραυλικού και του εργάτη που δούλευαν στο ξενοδοχείο δεν δείχνουν να επηρεάζουν την πρωταγωνίστρια η όποια επιδιώκει να ανοίξει το ξενοδοχείο. Το μόνο που την προβληματίζει και την βάζει σε κάποιες υποψίες είναι οι 2 υπάλληλοι του ξενοδοχείου, η Martha και ο Αrthur, οι οποίοι φέρονται κάπως αλλόκοτα.

Η ταινία δεν παίχτηκε στην Αμερική παρά μόνο με κομμένες σκηνές μέχρι το 1998 όπου ο συνήθης ύποπτος Ταραντίνο ανέλαβε να δείξει σε μικρές προβολές που ο ίδιος οργάνωνε, την ατόφια ταινία στο Αμερικανικό κοινό.

Η κατάσταση αλλάζει δραματικά όταν η Liza γνωρίζει την Emily μια τυφλή κοπέλα που μένει δίπλα της η οποία της λέει όλη την αλήθεια για το ξενοδοχείο όπως επίσης και για το βιβλίο και την συμβουλεύει να φύγει από το ξενοδοχείο καθώς η ίδια αλλά και όσοι είναι γύρω της κινδυνεύουν. Από αυτήν την στιγμή και λίγο αργότερα όταν η Liza θα βρει το βιβλίο αρχίζει να πιστεύει την τυφλή κοπέλα και σταδιακά αποδέχεται πως κάτι εξωπραγματικό και διαβολικό συμβαίνει … Όμως ο John, ο ιατρός και μοναδικός φίλος που έχει κάνει από τότε που πήγε στην Louisiana δεν την πιστεύει και θεωρεί πως έχει χάσει τα λογικά της καθώς ο ίδιος δεν έχει δει ποτέ ούτε την τυφλή κοπέλα αλλά ούτε και τον Arthur και την Martha. Όταν τελικά θα πιστέψει την Liza θα είναι ήδη αργά. Η πύλη της κολάσεως έχει ανοίξει και οι νεκροί κυκλοφορούν ανάμεσα τους. Το τέλος φαντάζει κοντά και κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Ούτε η αλλόκοτη Emily μπορεί να τους σώσει.

Μια ταινία μ’ έντονα θρησκευτικά και τελετουργικά στοιχειά συνδυασμένη με αμέτρητα λύτρα βαθυκόκκινου αίματος από έναν σκηνοθέτη λάτρη του Gore κάτι που άλλωστε φαίνεται χαρακτηριστικά στο «The Beyond» το οποίο υπόσχεται να ταρακουνήσει και να τρομοκρατήσει τους λάτρεις των horror movies. Μια ταινία που απαιτεί οπωσδήποτε δυνατό στομάχι από τους θεατές της. The Gates are open…


the beyond image 5

the beyond image 4

the beyond image 2

the beyond image 1

beyond poster 7

beyond poster 6

beyond poster 5

beyond poster 4

beyond poster 3

beyond poster 2

beyond poster 1

beyond poster 8

beyond poster 10


Best Movie Scenes (Spoilers)

Όλες οι σκηνές θανάτου στο «The Beyond»… είναι πραγματικά μοναδικές και πολύ εμπνευσμένες …

  • Όταν ο Joe σκαλίζει τον τοίχο για να βρει από πού μπαίνει νερό και ένα χέρι τον αρπάζει και του βγάζει το μάτι.
  • Η σκηνή στο νοσοκομείο όπου η γυναίκα του Joe πέφτει στο έδαφος και ένα δοχείο με καυστικό οξύ χύνεται στο πρόσωπο της το οποίο στην αρχή κοκκινίζει μετά φεύγει η πέτσα και τέλος το αίμα αναβλύζει μέχρι να κάνουν την εμφάνιση τους τα οστά του κρανίου.
  • Η cult και πιο γνωστή σκηνή της ταινίας όταν ένας άντρας πέφτει από την σκάλα στην βιβλιοθήκη και του επιτίθενται αράχνες οι οποίες τον δαγκώνουν και του ξεσκίζουν την σάρκα.
  • Τέλος το επικό ντου των ζωντανών νεκρών στο νοσοκομείο.

Θετικά

Την διαφορά κάνουν σίγουρα τα οπτικά εφέ κάτι για το οποίο ούτως η άλλως φημίζεται ο Fulci, εφέ που σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ καλύτερα από τα σημερινά. Εξαιρετικά είναι επίσης και τα κοντινά πλάνα που απεικονίζουν άψογα τον τρόμο και την αγωνία των πρωταγωνιστών.

Αρνητικά

Το μεγάλο αρνητικό της ταινίας είναι τα αναπάντητα ερωτήματα … Για παράδειγμα δεν ξέρουμε αν υπήρχαν στην πραγματικότητα η Martha και ο Arthur. Επίσης οι πληροφορίες μας για το βιβλίο Ebon…ποιος το έγραψε τι ακριβώς έλεγε μέσα; Πέρα απ’ αυτά, η σύνθεση τον χαρακτήρων είναι αρκετά απλή χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους πρωταγωνιστές με τον τρόμο και το gore να κλέβουν την παράσταση.

Αξιολόγηση
Βαθμολογία
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Μια αρκετά πετυχημένη ταινία από έναν ιδιότροπο σκηνοθέτη (Lucio Fulci) που έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομα του με μερικές από τις πιο επιτυχημένες σκηνές τρόμου (σαν αυτές που υπάρχουν στο «The Beyond»). Δυστυχώς όμως πολλές από τις ταινίες του δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες κοινού και κριτικών και χαρακτηριστήκαν ως αποτυχίες.

Βαθμολογία
You have rated this
Συντάκτης
Βασίλης Τέλλος